Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида

100-годишнината от геноцида е възможност за Анкара
Обновена: 24 апр 2014 08:16 | 24 апр 2014 07:34,
53
Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида
Снимка: Reuters

Арменският президент Серж Саркисян разкритикува Турция, че категорично не признава геноцида над арменския народ, извършен според Армения от Османската империя преди 99 години, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В същото време, в изявление, което ще произнесе днес по случай Международния ден на солидарност с арменския народ и което бе публикувано на неговия сайт, Саркисян уверява, че Армения не смята Турция за враг.

Вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе безпрецедентни съболезнования за избитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

Дълбоките разногласия по въпроса между Анкара и Ереван, които спъват усилията за помирение между тях, обаче остават. Турция се съгласява, че стотици хиляди арменци са загинали преди 99 години, но отрича бройката 1,5 милиона и че става въпрос за целенасочено избиване по етнически признак. Мнозина западни историци и чуждестранни парламенти са признали събитията отпреди близо един век за геноцид.

"Арменският геноцид не е завършил, докато наследникът на Османската империя продължава своята политика на категорично отричане", подчертава Саркисян. Арменският президент отбелязва, че предстоящата 100-годишнина от трагичните събития е възможност за Турция да се покае и да се отърве от това, според него, тежко историческо бреме. Саркисян не споменава нищо за вчерашното изявление на Ердоган.

Ислямска Турция затвори своята граница с християнска Армения през 1993 г. в подкрепа на тюркоезичен ислямски Азербайджан на фона на конфликта за Нагорни Карабах. Процесът на помирение между Анкара и Ереван е замразен от 2010 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: арменияТурциягеноцид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На арменския президент ще му напомня какво пише в една Книга: Този, който се доверява на врага си, заслужава гибел!
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте будали, Осман е един от рода Дуло, А Волжска България е ислямска... Не е случайно, че българите не дават нито една битка на ***, просто са ги възприели като волжски българи, та те даже говорели като волжските. Да, ама не! Тюрксия примес взел надмощие и проличали неговите варварски и дивашки дефекти, от древните строители на цивилизации, останало сал едно Аллах акбар и с ножа по главата.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100-годишнината от геноцида е възможност за Анкара да извърши още малко геноцид и за тоя век...
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Арменците да си гледат работата. Ердоган няма за какво да се извинява. Арменците бяха избити от кюрдите които пък си отмъстиха на арменците заради кланетата по време на руската окупация.
21
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
Armeniya v momenta e v mnogo delikatna situatsiq, samo Turtsiq moje da i pomogne, i Turtsiq podava raka! Armeniq granichi s Turtsiq, Iran, Gruziq i Azarbeydjan, kato s Azarbeydjan oshte se strelyat, s Gruziya ZASEGA otnosheniyata im sa dobre, no samo ZASEGA, za Iran e yasno! Predi 99 godini i armentsite i turtsite sa dopusnali GRESKA, ako sa nauchili uroka si NE TRYABVA da ya dopuskat SEGA!
20
6
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
А *** кога ще плаща за геноцида на българите през руската окупация?
19
2
 
6
 
! Отговори
Волен преди 10 години
Преди години западна телевизия показа филм, в който се твърдеше, че избитите и прогонените не са арменци а местни турски и арменски евреи. Също обясниха, че проблема е организиран по подобие на Украйна днес от Англия за да се попречи на Германия да довърши ЖП линията на Ориент експрес, която е стигала на 30 км преди Багдат и която се е движила през богати на петрол региони а според тогавашните закони собственика на ЖП линията - Германия е собственик и на терена, 10 км от двете страни.
18
9
 
12
 
! Отговори
Брахим преди 10 години
На война като на война.Винаги има жертви при война.Голяма работа!Ами ако арменците бяха победили и изтрепали турците в района щяха да се фукат какви са герой.По време на балканските войни е царяло етническо прочистване без изключение -всички народи участват в тези зверства.
17
5
 
11
 
! Отговори
бг-османско сътрудни преди 10 години
Мелодраматичните приказки на славяно-български, са плод на фолклорно въображение, за Шишман(станал Искандер) и нему подобни и не отразяват историческите истини. Факт е, че всички исторически лица от онова време преминават на високи имперски служби...
16
6
 
11
 
! Отговори
българо-османско при преди 10 години
Ами то си е било сътрудничество.Крали Марко се принуждава да се обяви за турски васал и по този начин обрича народа си на сигурно иго. За него се счита също, че взел участие в Косовската битка, при това на страната на Мурад I. Приелите исляма българи, представляват болшинството от българите заселяващи Балканите и Средния Дунав. Османската Империя благодарение на тях, за късо време се разпростира до съвременна Будапща. Османската Империя по време на разширението си по земите на днешна България не среща почти никаква съпротива. Мелодраматичните приказки на славяно-български, са плод на фолклорно
15
8
 
8
 
! Отговори
Тюрк от Бургас преди 10 години
Я мира, я секира - за това тихо *** !
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500 години български геноцид и унищожаване на нашата християнска цивилизация и култура, избиване на аритоскрацията, разрушаване на дворци, билбиотеки, църкви. 5 века ориенталско средновековие. Трябва да има извинение на балканските народи!
13
2
 
12
 
! Отговори
civis преди 10 години
До Анонимен"а когато българите ще изплатят обезщетение на гърците , че им откраднали земите на днешна България""Като нормандците платят на англосаксонците за инвазията от 1066'
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е да пита Мустака защо мълчи като г*з, когато става въпрос за старите османски владения, за него са турски, когато става въпрос за арменския геноцид- това е дело на "османците" а не на турците.
11
9
 
11
 
! Отговори
men преди 10 години
а 500 години български геноцид? нашите п*ги дали ще повдигнат някога въпроса? а кланетата в тракия не само от турците ами и от гърците? ами македония? ами ЕС геноцида който ни налагат в момента с цел да ни направят турско албански халифат в близкото бъдеще... събуди се народе. почти е прекалено късно.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 10 е да много зависи от коя камбанария гледаш
9
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
явно ти не правиш разлика между геноцид и военни действия.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 7 а когато българите ще изплатят обезщетение на гърците , че им откраднали земите на днешна България
7
9
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
VINATA E BILA VZAEIMNA, parvo napadnali armentsite i izbili mnogo jeni i detsa, a posle turtsite si go varnali s lihvite, glupostta e bila vzaimna i absolyutna!
6
10
 
12
 
! Отговори
do 7 преди 10 години
Някои държави изплатиха милиони на пострадалите за това, което е станало преди няколко десетки години. Има застраховки и земи в турска територия с нотариални актове от преди 100 години, които още се държат от поколенията арменци. Само, че тези никой не ги признава. Дори и САЩ, защото Турция им предоставя място за базите им. Теб ако те хванат и ти изколят семейството и ти обезглавят децата ти с ятагана и те изпъдят на 2000 километра как ще се почувстваш? Отговори ми, нещастеник!