Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида

100-годишнината от геноцида е възможност за Анкара
Обновена: 24 апр 2014 08:16 | 24 апр 2014 07:34,
53
Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида
Снимка: Reuters

Арменският президент Серж Саркисян разкритикува Турция, че категорично не признава геноцида над арменския народ, извършен според Армения от Османската империя преди 99 години, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В същото време, в изявление, което ще произнесе днес по случай Международния ден на солидарност с арменския народ и което бе публикувано на неговия сайт, Саркисян уверява, че Армения не смята Турция за враг.

Вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе безпрецедентни съболезнования за избитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

Дълбоките разногласия по въпроса между Анкара и Ереван, които спъват усилията за помирение между тях, обаче остават. Турция се съгласява, че стотици хиляди арменци са загинали преди 99 години, но отрича бройката 1,5 милиона и че става въпрос за целенасочено избиване по етнически признак. Мнозина западни историци и чуждестранни парламенти са признали събитията отпреди близо един век за геноцид.

"Арменският геноцид не е завършил, докато наследникът на Османската империя продължава своята политика на категорично отричане", подчертава Саркисян. Арменският президент отбелязва, че предстоящата 100-годишнина от трагичните събития е възможност за Турция да се покае и да се отърве от това, според него, тежко историческо бреме. Саркисян не споменава нищо за вчерашното изявление на Ердоган.

Ислямска Турция затвори своята граница с християнска Армения през 1993 г. в подкрепа на тюркоезичен ислямски Азербайджан на фона на конфликта за Нагорни Карабах. Процесът на помирение между Анкара и Ереван е замразен от 2010 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: арменияТурциягеноцид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
15
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Peshonizer, не Турция, а Османската империя е избивала арменци и българи! Днешните турци (народ и управляващи) нямат никаква вина за престъпленията на техните деди!Трудно е да признаеш, че дядо ти е бил престъпник, но това не прави лоши хора днешните турци! Пълна идиотщина е вместо да се занимаваме с развитие на икономиката, с комшулък, с туризъм и т.н., да се занимаваме с това какво е станало преди 100-200 или 500 години!
4
13
 
13
 
! Отговори
Аспар преди 10 години
Саркисян или е предател или е ***. Арменците нито могат да простят, нито могат да забравят турските издевателства а трябва да работят за разрушаване на тая страна и отплащането на деянията и с лихвите.
3
6
 
31
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
А, Турция избила над милион арменци - що да ни е враг. Избила милиони българи - ми не е враг. Агресира в Кипър, въобще не е враг. Имаше апетити да атакува Сирия - хич не е враг. И жените им въобще не са нинджи...Ама трябва да ни го каже и Сбъркак Хюсеин Обрама, за да го повярваме.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тия си имат Серж.Техния обаче изглежда,че е мъж за разлика от нашата муна
1
3
 
23
 
! Отговори
8888 преди 10 години
Разбира се г-н.Обонго.....вие всичко правите и говорите КОЕТО е във ВАШ интерес.А каде са ценностите които УЖ исповядвате??? Заради тези "ценности" избивате мил. хора по-света.....