Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Страни от НАТО вдигнали изтребители
Обновена: 24 апр 2014 09:37 | 24 апр 2014 08:54, Елка Василева
151
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
Ту-95. Снимка: архив, Reuters

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не бяхме член на НАТО в момента и ние щяхме да бъдем в положението на Украйна... Добре, че на време станахме член преди Путин да се усети за много силен...
14
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14Тези смешки ги разказвай на някой първокласник :)
13
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10Не. Просто пияната руска *** се е насрала и е избягала.
12
8
 
35
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 7 Във Виетнам ,съветските АК са направили смешни хамериканските М 16
11
6
 
47
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
Един стар СУ-24 и той летя над американското корито Доналд Кук и после 27 души обявиха код кафяв;)
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така "през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското." и едновременно "Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети, докато напуснат въздушното пространство." Защо се допускат противоречия?
9
6
 
57
 
! Отговори
Тайфунчо преди 10 години
" Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи ."И как ги прогонили ? Викали им "Чиба, чиба ! Бягяйте оттук !" Даже и камъни хвърляли по тях. И и те се уплашили и избягали.
8
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 6Иделано. След това от Русия ще стане една прекрасна картофена нива. То и без това тази територия за нищо не става...
7
38
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия почва да води самоубийствена политика на самоизолация от развития свят. Пъченето и показването на мускули сигурно ще донесе няколко гласа за Путин, но същевременно ще нанесе огромни икономически щети на Русия! До преди няколко месеца европейците само говореха за зависимостта от руския газ и нефт, но до сега реално нищо не правеха! Русия направи голяма услуга на Европа най-послед а се консолидира и да покаже, че е велика сила, която не може да бъде шантажирана.
6
58
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сваляйте руските кочини.Ами с разузнавателна цел ще летят, те бой не могат да водят. Къде съветска техника е надделявала над западна - НИКЪДЕ! Смешните русначета :) Жалки смешници...
5
7
 
56
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Радвайте се, че летят, щото ако спрат ще долетят "Тополите";)
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MNOGO 6UM ZA NI6TO
3
6
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто минават да поздравят шотландците за предстоящия референдум за отделяне от Великобритания.
2
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kato po4nat da gi svalqt shte sprat da letqt.
1
11
 
71
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Летели си хората в международното въздушно пространство,но на параноичния запад поводи му дай!!Не,че има какво да направят де!!