Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май

Допитването трябваше да се проведе заедно с изборите в края на месеца
Обновена: 6 май 2014 15:27 | 6 май 2014 15:25, Красимир Ангелов
93
Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май
Снимка: БТА

Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса. Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона.

Според предложението референдумът трябваше да се състои заедно с президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май. По-рано днес ЕК изрази очакване президентските избори в Украйна да се състоят както е насрочено, както и да бъдат съобразени с международните стандарти, съобщи БТА.

Много е важно изборите да се състоят по прозрачен начин, те са политическа платформа, чрез която Украйна може да определи насоките си за бъдещето, заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Изборите са важен фактор за стабилизиране на обстановката в Украйна, допълни говорителят.

По-рано днес украинският парламент предостави на участниците в наказателната операция в Източна Украйна статута на участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи народният представител Олександър Бригинец, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Върховната рада прие закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати, добави Бригинец.

Освен това временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната, информира агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
38
 
! Отговори
ОДЕСА преди 10 години
НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!
58
0
 
42
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Как ще искат референдум ония п*ги на олигарсите,нали ще излезе на яве украйнския народ "колко много" иска да влезе в ЕС и НАТО.За това сегашните им управляващи бързат да ги нашият със заеми от МФВ и искат да изкарат армиятата за да се проведът избори под контрола на цефта.ЧИСТА ПРОБА ФАШИСТИ.
57
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-измислената държава в света САЩ е бомбардирала 50 суверенни държави след Втората световна война-тези ли ще говорят за демокрация и за правила?
56
0
 
42
 
! Отговори
7.62 мм БЮЛЕТИНИ преди 10 години
в момента се раздават на населението. Гласуването през цевта ще реши изборите. ДИМОКРАЦИЯ ПО ФАШИНГТОНСКИ. БЪЛГАРИЯ КЪДЕ Е В ТАЗИ СМРАДЛИВА НАТОВСКА ПОЛИТИКА
55
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБРАВ СИ БРАТ ! ИСКАТ ОЩЕ ДА ГОРЯТ ,УБИВАТ,И ДА ГИ УМОРЯТ ОТ ГЛАД ТЕЗИ ХОРА КАДЕТО КАЗАХА 4Е НЕ ГИ ИСКАТ!!! НЕЗНАМ ЗАЩО ВСИ4КИ ЗАЩИТАВАХА КИЕВ А СЕГА НИКОЙ НЕ ГИ 4УВА ТЕЗИ ХОРА??????
54
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 52Знам, зашото живея от 20 години в Гърция, и колкото да плачат, че са бедни, с 200 да вървим пред тях, пак няма да ги стигнем!!!!!
53
1
 
40
 
! Отговори
Новия Завет преди 10 години
Новият световен ред е сатанистки ред противопоставен на Божия ред и техния"Бог"е сатаната,който иска да измами света като представи антихриста като "Спасителя"подражавайки на Исус Христос единствения Спасител.Антихристите които искат световно правителство ще "интерпретират"Новия Божи Завет,т.е.ще отрекат,че Исус е единствения път до Бог.Залисани с беззаконието по света да не забравяме,че само завръщането на Исус Христос ще унищожи злото.Думите на Исус са дух и жива вода с която да се подкрепим,чакайки търпеливо идането Му.
52
1
 
50
 
! Отговори
Срам преди 10 години
На мен ми се струва, че Турция много сериозно ни бърка в гащите, а ние пищим, че евентуално Русия ще ни оправи. Българската държава и народ никога не са били толкова жалки. Срам и позор ....
51
1
 
25
 
! Отговори
NWO преди 10 години
We shall world government whether or not you like it,by conquest or consent(Ние ще имаме световно правителство,независимо дали ви харесва или не,чрез завоюване или по взаимно съгласие)-Bilderberg group.Последното нещо което ги интересува е демокрацията и правата на човека!
50
2
 
37
 
! Отговори
терор и беззаконие преди 10 години
Терористите от Десен сектор които преместиха главната си квартира в Днепропетровск ,който е под управлението на Коломойски ( en.wikipedia.org/wiki/Ihor_Kolomoyskyi) ,предлагат $10 000 за главата на журналиста за РТ Грахъм Филипс. RT $10 000 a head:Radicals put a bounty on UK journalist in Ukraine.Но откъде имат толкова пари да предлагат? rt/news/ukraine-bounty-payouts-protesters-156/
49
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 51Бил съм в Гърция преди 2 години. Човече, бях до един град Арта западна Гърция на гурбет. Значи наблизо питах месните жители дали има някаква база за изтребители, а те ми казаха че най-близката е около Патра. демек на поне 200 км. Ако искаш вярвай всеки ден прелитаха една двойка изтребители над нас патрулирайки, а може би и на учения. За к'во си говорим.
48
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 49Ха-ха! Не дай си боже България да бъде нападната в лошо време, а и с дъжд. Хе-хе, ще се крием под никнещите печурки. А дали изобщо имаме сносни изтребители, не знам, щом възложихме охраната на въздушното си пространство на Гърция.
47
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашагите ги е страх, щото народът не ги иска и на един евентуален Рферендум ще им бие шута - и на Яйцеглавинюк и на Курвашенко и на Турчоланов.
46
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия, обясни началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов пред журналисти. В отговор на въпрос Симеонов посочи, че въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при преминаването си е бил плътно в облаци. найденов, скапана, това ли ти е бойният арсенал на армията ни? Да не излетят изтребителите щото имало облаци. УУуууу
45
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай е в комунистически, т.е. масонски ръце, затова масоните от САЩ не им налагат никакви санкции.Комунистическата партия е комасонска организация.Всеки, който членува в комунистическа партия е масон, независимо дали го знае.Приемайки да влезе вътре, без да се е поинтересувал къде точно влиза, той става масон.
44
5
 
30
 
! Отговори
Николай Бареков преди 10 години
Това събрание на генералитета и полковниците(ген. Димитър Цветков, ген. Люцкан Люцканов, ген. Валери Григоров и ген. Людмил Ангелов и др.), които ни подкрепят, е за поставяне началото на сериозен дебат за възстановяване на българската армия и българската национална сигурност като национална доктрина!
43
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На национал-социалистите спокойно могат да им казват социалисти.И без това виждаме, че социалистите се държат като национал-социалисти.
42
11
 
32
 
! Отговори
Николай Бареков преди 10 години
Само възстановяване на българската армия може да ни спаси от сценарии, като този в Украйна. Това, което се случва в Украйна, може да стане и в България, ако разчитаме само на нашите съюзници. Някой опази ли територията на Украйна?Без казарма няма армия, тя е фундаментът на армията и аз гарантирам, че ако хората ни изберат на 25-и май и на предсрочни парламентарни избори, на парада ще маршируват няколко хиляди войници и лично аз ще го водя!
41
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Китай има комунисти.Защо западните демоктрати не отидат да свалят режима тамили да наложат икономически санкции срещу Китай?
40
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите наричат всекиго фашист.Ами какви фашисти има в Украйна?Фашисти има само в Италия едно време.В Германия са национал-социалисти - "Националсоциалистическа германска работническа партия".Т.е. много близки идейно до комунистите.