ЕК настоява да спрем "Южен поток"

Започна наказателна процедура срещу България
Обновена: 3 юни 2014 07:05 | 2 юни 2014 20:39, Александър Попов
776
ЕК настоява да спрем "Южен поток"
Снимка: Reuters

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта загазопровода "Южен поток". Това съобщи за БТА Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Още по темата

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект, допълни Хюс. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация, поясни говорителят.

Хюс уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от България е един месец.

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката.

"Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор. Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК”, се посочва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


776
Още по темата: Южен потокЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азКаква част от ЕС сме точно ние? Ние сме слугите на ЕС (бяха ни жаде рисували като *** на Европа). Ти как си представяш англичанина да се има равен с теб българина? Добре че НАТО имат интерес от нас. Какви европейци са френските араби? За какво равенсто става въпрос при положение, че ни се казва какво да правим и как да го правим. Виж за каква подмяна на морални ценности става въпрос в Европата...
511
2
 
26
 
! Отговори
морски преди 9 години
Някой да знае някое РАБОТЕЩО американско предприятие в БГ.Ааа да,имат военни бази у нас за които НЕ плащат наем.Евала на такива партньори!
510
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакай бе Божко :)) Кои комунисти? Ясно, че е виновна партията, ама кой по-точно? :)
509
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите емигрират защото така жадувания ес закри и фалира всяко работещо предприятие,защото ес остави хората на улицата без работа и дойоди,фалира българската промишленост и селско стопанство,зароби ни за години напред чрез заеми от МВФ и европ.банка.Добре дошли в ЕС!!!
508
18
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
комунистите добре са си направили прогнозите !!! Правят далаверата , завличат няколко милиарда от "потока" !!! Европа реагира и веднага българския *** скача срещу Европа !!! С един удар два заека !!! Гнусни сте другари, обаче вашите крепостни не са животни , с които да се гаврите !!!! ТЕ СА ХОРА !!Не ви ли е гнус, че загробвате и обикновените ***, които ви вярват ???!!!!!!
507
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОООй Божко чакай малко :))Каква вина имат Русия, че продават газ и искат да им се плаща Разбира се, че ние искаме без пари, но така не става. Искаме хем по-евтино, хем в НАТО :)?Разликата между вноса и износа е в това, че нищо не се произвежда. Какво да изнасяме? Чалга, водка Савой? Кой какво населва? Да не ги дават без пари на черноморието? Продадохме някой други кочини по морето и добре иначе нямаше кой да ги купиТи купи ли си на родното море?
506
0
 
2
 
! Отговори
макето преди 9 години
веднага референдум и винената партия на власт кви са тия бсп гербери ала бала
505
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРОСТО ЕВРОПА ИСКА ДА *** КОМИСИОННИТЕ А НА БЪЛГАРИЯ.ЗАЩО И НИЕ НЕ ОТКРИЕМЕ НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА СРЕЩУ ЕВРОПА
504
1
 
18
 
! Отговори
Priest преди 9 години
ЕК настоява ? Е, нема, па!!! Нъцки!!! Абе, българи, къде ви е прословутият инат ? Или той вАжи само за пред жената и тъщата...
503
6
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До морскиКакви християнски ценности !!! Украинците да не са будисти !!! Какъв е алексей милер, какъв е абрамович ???? Когато е влизал в кгб, путин за християнски ценности ли е говорил ??? ЗАЩО българите емигрират ???? Защото нямаме ПРАВИЛА !!! Защо не емигрират в Магадан ??? Защото е в Русия !!! Бъдете БЪЛГАРИ, а не българомразци !!!!
502
5
 
17
 
! Отговори
българин преди 9 години
България вън от ЕС,и колкото по-скоро толкова по-добре за страната!!!
501
9
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До АнонименЗаробва ме ,защото внуците ми ще плащат неизгодните договори на платените и слуги !!! ЗАЩО България плаща едни от най-високите цени за горива от "братска" русия ??? Защо е тази чудовищна разлика между вноса и износа с русия ??? Защо строим нещо , което ще стигне до Видин и ще спре !!! Защо русия на путин не населва Сибир , а населва нашето Черноморие и целия цивилизован свят с руснаци !!! Русия загива, но повлича със себе си и нас !!!
500
4
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Морал и ценности липсват в ес и сащ,не в Русия.Русия всячески се борида защити православното християнство и неговите морални и човешки ценности,докато целта на запада и ес е да ги унищожи.Основните ценности на ЕС са хомосексуализма,фашизма и избиването на цивилно население.Добре дошли в Европейския съюз!!!
499
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоКаква Русия те заробва? Росия в момента 5 пари не дава нито за теб, нито за България. Теб с какво точно те е заробила?
498
2
 
2
 
! Отговори
До Левскаря преди 9 години
Левскар не се прави умен, личи си че не си.Още повече кви ханове и кви юрти те гонят в 9ти век, пък даже и преди това?
497
16
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Тези, които искат да излезем от Европейския съюз, са откровени безумци, защото ВЕДНАГА , всичките ми приятели, които са лекари, инженери, работодатели, ще напуснат България !!! България е бедна НЕ заради Европейския съюз , а защото е колония на путинова русия !!!!!!!!!!!!!!!
496
3
 
18
 
! Отговори
mitova преди 9 години
ЕК да си завре "наказателната процедура" където й е мястото!
495
3
 
16
 
! Отговори
mitova преди 9 години
ЕК да си завре "наказателната процедура" където й е мястото!
494
16
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До морскирусия ни задушава икономически и си напазарува задунайска губерния !!! Чрез своите платени човечета ни заробва, гони младите и трудоспособни българи, унищожава морала и реда , загробва ни с липсата на закон и справедливост, но тези нейни пороци ще унищожат и съветската империя, защото без ПРАВИЛА и МОРАЛ, едно общество загива !!!
493
5
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ами нека тогава да купуваме шистов газ от сащ на цена 1000 долара че и по-скъп,щото разходите за добива нашистовия са десетократно по-големи а всичко се калкулира после в цената.В България единствените работещи предприятия са РУСКИ да има някое американско работещо?!!!!