ЕК настоява да спрем "Южен поток"

Започна наказателна процедура срещу България
Обновена: 3 юни 2014 07:05 | 2 юни 2014 20:39, Александър Попов
776
ЕК настоява да спрем "Южен поток"
Снимка: Reuters

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта загазопровода "Южен поток". Това съобщи за БТА Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Още по темата

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект, допълни Хюс. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация, поясни говорителят.

Хюс уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от България е един месец.

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката.

"Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор. Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК”, се посочва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


776
Още по темата: Южен потокЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
5
 
27
 
! Отговори
Браво....бе.. преди 9 години
Е.Съюза ни донесе--глад,мизерия,безработица,***,ислямизация,трети пол,педофилия,гей паради,прави краставици,щастливи кокошки-нещастни хора,щастливи прасета,Аморални ценности,дрога,масова наркомания,организирана престъпност,ГМО продукти,монополи,заробващи кредити,никакъв държавен суверенитет,санкции и т.н............... губиме народа си ......каквото и да ни лъжат--това са фактите......
491
0
 
6
 
! Отговори
до Левскар преди 9 години
"Княз Симеон още в самото начало води активна външна политика. Първоначално побеждава византийците в така наречената Първа икономическа война в историята на Средновековна Европа, която се води за връщане на българското тържище от Солун в Константинопол (където се намирало то по принцип)."
490
14
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До SharkЗащо използваш империалистически ник, дрогарю ???? Що не отплЮваш към топлите магадански води, дрОгарю акулов ??? Червени сте , обаче не си отивате в червена северна корея !!! Махайте си съветските душички и в Сибир !!! България е ЕВРОПА !!!!!!!!!!!!!!!
489
1
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 561 преди 9 години
"Кaкви сa ползите от рускaтa тръбa? Товa, че ще я плaщaме с ТAКСИТЕ НAД 20 Г. ЛИ?"--Грешка: само от ПЕЧАЛБИТЕ ще се плаща, когато ги има! Доста съществена разлика, не мислиш ли?Собствеността над тръбата - когато *** започнат да я демонтират или има диверсии - коя страна и по кои закони мислиш че, ще се справя с тях по-ефективно, без да им прави "политика"?Цената на газта - отстъпките са вписани като точка в договора. Без тръба няма да има и отстъпки.
488
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще бомбaндирa мaлко им е нa руските терористи, чий го дирят в чуждa държaвa, Укрaйнa дa ги изтреби до крaк подчовеците!
487
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кaкво дa ти " гaрaнтирa" Европa бе Aтaнaсов, кaкво си зaвирaхa отзaд министрите ни тa не нaпрaвихa и до ден днешен, един 100 километров конектор до Aлексaндруполис ( Гърция), или още по- крaткия учaстък до Румъния! Те ти гaз колкото щеш и по под 400$ зa 1000 куб. м., щото рускaтa я плaщaме по брaтчедски с по 100$ отгоре! Нaй- скъпaтa гaз от Гaзпром е зa нaс, и вие дaже ги зaщитaвaте, че сме ги " предaли".., нaглосттa нямa грaници, сaмо сопa зa русофилите!
486
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИ,,,,, преди 9 години
БЪЛГАРИ време е за нов кръстоносен поход--този път в посока Брюксел.Някога сме били кръстоносците...а сега е време да последваме примера им.
485
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до морски Кaкви сa ползите от рускaтa тръбa? Товa, че ще я плaщaме с ТAКСИТЕ НAД 20 Г. ЛИ? Или товa, че нa нaшa земя чуждa стрaнa имa нaд 50% собственост нaд тръбaтa И СЛЕД КAТО ИМ ИЗПЛAТИМЕ " ДЪЛГA"? Aбе д.бa руските *** мaйчини и тукaшните им " морски" мaлоумници! Кaквa е " ползaтa" зa Бългaрия дa купувa рускa гaз по 500$ зa 1000 куб. м.? Кaквa? Товa сaмо ненормaлни хорa може дa го искaт- мaзохисти, aмa болшинството НЕ СМЕ!
484
0
 
13
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
ЕК ще ни гарантират ли доставки на газ?
483
5
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Стига са ни плашили от ЕС със санкций,по-добре да ни спрат няколко милиона но да построим Южен поток ползите от който ще са многократно повече от загубите от ес.България се е превърнала в просяк чакащ стотинки от запада сякаш не можем с труд и производство да сидокараме далеч по-големи доходи.
482
7
 
5
 
! Отговори
левскар преди 9 години
До до 616Ти или си *** или си Болен, каква икономическа война 9 век , когато всеки гледа животни и обработва земята , Византия сигурно ни е спряла доставките на петрол за КОНЕТЕ , или доставките на газ за Юртата на Хана . Икономическа война 9 век е като " Извънземните от древността " знаци на всякъде , ама доказателства никъде.Не е лесно за последователите на Болен явно и " конспираторите " се надушват те виждат по-далеч и гласове чуват .....има едно място за тях , Карлуково
481
1
 
3
 
! Отговори
макето преди 9 години
ас ви реков дека е барате меча ...
480
4
 
14
 
! Отговори
до 586 преди 9 години
"БРЮКСЕЛ ОБЯВИ ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ!"През 894г. Лъв VI също обявява икономическа война на България, резултатите за Византия бяха много трагични.Жалко че вече ги няма онези стари българи, да натрият носа на Брюксел, както някога го натриха на ромеите..
479
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
НЯМА ДА СЕ СПРЕ -ПАРИТЕ ВЕЧЕ СА ОТКРАДНАТИ,А КОЛКОТО И БЕЛЯНЕ СЕ СТРОИ ТИКОВА И ГАЗ ЩЕ ВИДИТЕ .........Е ХАИДЕ ЗА СВЕЩИ ,НАЛИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА СЕ ПРАВЯТ НА ТЪМНО ...
478
3
 
25
 
! Отговори
Да накажат Русия преди 9 години
Да накажат Русия като спрат северен поток. Германия може да си го позволи, България не!
477
15
 
10
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Наказателната процедура по " Южен поток " е защото няма прозрачна процедура по Обществените поръчки , знаете нали какво означава това?Българите ще копаем и мъкнем т.е. труд с ниска добавена стойност а Матушката вече осигурила специалисти за всичко .Европа не е толкова проста колкото си мислят някои *** , за 7 години в Европа имате МЕТРО В София и една магистрала до морето , помните всяка година колко души загиваха на път за морето, а с Русия за 50г имаме само *** и БОленовци и комунисти
476
6
 
23
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 9 години
"...Вече изразихме притеснението си за спазване на европейските правила..." Европейските правила са някои държави да се облагодетелстват за сметка на други. Ядем чесън от Китай, домати от Турция и т.н. Някога поне изнасяхме болгарский перец, а сега изнасяме по целия свят само "болгарский к***рец".Писна ни да ни казвате колко да са криви краставиците,колко да е дневната дажба на една крава в евро,какво да произвеждаме... Ай,сиктир.В ЕС-да,но като равноправни членове!
475
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейската комисия са шепа неизбираеми бюрократи, които диктуват политиката на Европа, докато парламентът се занимава с глупости, краставици, оцет и тоалетни. Това искат да променят националистите. Жалко че, българският народ не изпрати нито един кандидат с подобни намерения - а имаше такива! Затова сега трабва да слуша!
474
6
 
33
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Незабавно да се направи референдум за напускане на ЕС!!!!!!!!!!!!!!Защо не си спрете северен поток бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
473
13
 
8
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Първо някой може ли да изброи предимствата и недостатъците на " Южен Поток " , да ли пък няма да станем още по-зависими от Матушка Рус . Каква е възможността за де версификация ? Така , че ако Матушката вдигне цената или спре газа да имаме алтернативен източник .До сега не чух нито един ПОЛИТИК да излезе да каже детайлите на проекта.Вие мислите че Европа толкова *** че да не приеме още един газов канал ? Не просто им е ясно че това е проект само за