Французойките, които отиват на джихад в Сирия

Кои са тези жени, които напускат семействата си, за да подкрепят джихадистите?
Обновена: 23 юни 2014 20:51 | 23 юни 2014 20:50,
87
Французойките, които отиват на джихад в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Всеки ден двама или трима французи напускат Франция, за да отидат на джихад в Сирия. Сред тях има жени и тийнейджърки, които напускат семейното огнище. Понякога те са доста млади, като например 14-годишното момиче, за което има съмнения, че е заминало за Сирия в началото на миналата седмица, пише френският вестник "Фигаро".

Семейството му,  което живее в Аржентьой в департамента Вал-д'Оаз, трябваше да се задоволи само с едно писмо, в което тийнейджърката казваше, че заминава за страна, в която никой няма да й пречи да изповядва религията си.

Кои са тези жени, готови да напуснат семействата си, за да отидат в Сирия и да подкрепят джихадистите?

В Сирия има между 100 и 150 френски жени и деца, редом с наброяващите около 300 френски бойци. Тази цифра се стабилизира в последните месеци с отпътуванията и смъртните случаи. Важно е да се знае, че тези жени могат да отпътуват за Сирия само като омъжени жени. Тук са възможни три сценария.

Първо, има жени, които получават обещание за брак от френски джихадист, който вече е в Сирия. В повечето случаи това става по Скайп или чрез социалните мрежи. Тези жени заминават сами, но се присъединяват към бъдещия си мъж на място. Веднъж пристигнали, техните бъдещи съпрузи се свързват със семейството им във Франция и искат от бащата разрешение да се оженят. Ако бащата на момичето или на жената откаже, джихадистите оспорват правото му на попечителство и го обявяват за неверник.

На второ място са жените, които вече са омъжени за джихадисти и които заминават с децата си за Сирия. Накрая, има жени, които се омъжват на френска територия с цел да отидат после в Сирия.

Като цяло момичетата и жените, които решават да отидат в Сирия, са набирани чрез социалните мрежи, по-специално Фейсбук или Скайп. Там те обменят религиозни текстове, видеоклипове, дават си съвети, насърчават се взаимно да заминат. Жените, устроили се в Сирия, пък играят ролята на посреднички между жените, останали във Франция, и джихадистите на място. Във Фейсбук те постват малки обяви за брак. Французите, които са отишли на джихад в Сирия, не са в контакт със сирийките и не говорят арабски. Ето защо те си докарват жени от Франция, за да сформират френска общност в Сирия.

Миналата седмица започна разследване за изчезването на 14-годишното момиче от Аржентьой, заподозряно, че е занимало за Сирия. Но подобни широко тиражирани в медиите случаи са малко, общо 15.

В тези случаи, общо взето, става дума за добри и безпроблемни ученички. В техният антураж никой не е набожен, а семействата им изобщо не си дават сметка за техните джихадистки намерения. Влиянието на джихадистките проповеди във Фейсбук обаче е много голямо върху тях.

Текстовете на великите джихадисти действително ги омагьосват, както и клиповете, в които на тези момичета се обяснява защо трябва да заминат за Сирия. Веднъж стигнали там, те мислят, че биха могли да се възползват от ласките на мъчениците. Те вярват, че техните мъже бих могли да ги вкарат в рая, ако загинат в бой.

Още щом пристигнат в Сирия, французойките изкарват триседмичен тренировъчен курс. По време на него те се учат да боравят с оръжия, от типа на автоматите Калашников, пистолети, пушки и др. Но тези познания не са предназначени за бой, а за защита в случай на крайна нужда.

В Сирия френските жени се грижат за съпрузите и за децата си. Те играят същата роля, каквато биха имали във Франция. Или както казват самите джихадисти: "Те отглеждат бъдещите лъвове на исляма в любовта на джихада".

Твърденията, че тези жени отиват в Сирия на сексджихад, тоест да бъдат проститутки на джихадистите, са напълно погрешни. Това е мит, който се появи първо в тунизийската преса и беше подет от пропагандните средства на привържениците на Башар Асад.

Според тези слухове жените отиват в Сирия, за да бъдат сексуални робини на джихадистите. Но това е несъвместимо с идеологията на джихада. Бойците са много стриктни, що се касае до прилагането на законите на шериата.

Разбира се, има полигамнибрачни съюзи, но мъжете могат да имат до четири жени, които задължително трябва да са им верни. Немислимо е някоя жена да практикува сексджихад, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: ФранцияджихадСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
БТА лъже, хайде хайде стига с тази дезинформация и платени статии. Информацията сега е лесно достъпна и подобни тромави пропаганди са нелепи. Както казаха и други коментиращи - момичета отрасли в западна европа но от близко-източен произход са подмамвани от джихадистката пропаганда и когато отидат там са превръщани в *** и ***. Естествено по законите на шериата предполагам, женят ги и ги развеждат за всеки следващ клиент. Абе джихадистите са *** подкрепяни от САЩ с две думи.
71
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 9 години
До НагоренПопокатепетълГоляма част от историята на европейските държави е нагласена по политически причини. Освен това, единствените които подкрепят Турция в нейните начинания са Израел, САЩ и католическия свят. Никой друг не ги харесва или подкрепя. Бъди сигурен, че ако решат пак да нападат България, никоя западно-европейска държава няма да се намеси ефективно, а ще гледат отстрани, както правят с Украйна в момента.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БТА пише глупости. Преди месец даваха филм с такива джихадистки в Ал Нусра. Ходжата ги жени вечер и ги развежда по няколко пъти, а съпрузите им си плащат масрафа и според тях Законът бил спазен. Даваха и как алнусрите викаха: Аллах, принасяме ти тези хора в жертва, и ги правеха на кайма с калашниците. Даваха и как едно малко дете извърши екзекуция над вързан войник и го закла. Ако това е вярата им, то Ислямът е зло, зло което трябва да бъде спряно на всяка цена!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бас, че 90% от тия французойки са с арабски произход. Бяла жена, християнка и през ум няма да и мине да направи такова нещо. Така, че какво толкова? Френски арабелки заминали за Сирия. Много важно.
68
3
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До 1234Ако знаеше колко простотии си написал, щеше да се смееш. Османците са дошли по нашите земи, защото ние българите и византийците ги използваме като наемници за войните помежду си. Католиците дори ни пращат армия за да бъдат изгонени, водена от Владислав Варненчик и Ян Хуниади, но мисията се проваля. Османците са спрени във Виена, защото католиците се усетили навреме и организирали съюз срещу врага, побеждавайки го в тежка, кървава битка.Сега вземи прочети малко история и не пиши глупост.
67
0
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Има само едно обяснение за джихадистките. Докато човешкият ум има определени граници, то човешката глупост е безгранична!
66
1
 
6
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
Предлагам за тези, които искат да пишат на Кирилица но нямат на клавиатурата си- едно решение: kredor/lat2bg/
65
1
 
22
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
Аз само ЕДНО не мога да разбера...Толкова ли е важно да знаем за мераците на тези подивели ***? Защо трябва да съм информиран за ежедневните премеждия на една женска *** ислямистки, които заминават с цел подхранване на една кръвопролитна гражданска война??? ДЖИХАДИСТИ...Путин да продаде бързо на Асад 10-15 ракети Искандер и да ги затриват всичките им градове, села, барабар с все джихадисти и жените и децата им и всички други там изоглавени ненормалници, които ги подкрепят тия!!!
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТИВАТ ЗА ДЖИХАДЖИСКИЯТ РЕЗАН ПИЩОВ. ТЕ ФРАНЦУЗОЙКИТЕ СИ ПАДАТ ОТДАВНА ПО *** ПИЩОВИ. ТА НАЛИ ВЪВ ФРАНЦИЯ Е ПЪЛНО С ТАКИВА РЕЗАНИ АМА СА РЕШИЛИ ДА ОПИТАТ СЪС ДЖИХАДЖИСКИ ТАКЪВ. ПРОСТО СА ИМ ОМРЪЗНАЛИ ТЕХНИТЕ РЕЗАНИ И СА РЕШИЛИ ДА СМЕНЯТ ДЕСЕНА. ТЯ ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ГОРАТА А ПРИ ФРЕНСКИТЕ ДЖИХАДЖИСКИ.
63
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Освен това каза, че инвазията на османците в Европа е била поръчана от католиците, за да унищожат източноправославната религия. Изглежда логично, имайки предвид, че са се спрели пред католическите държави.Аз не твърдя, че това което този човек ми казва, но е хубаво човек да гледа малко по-далеже от носа си и да не вярва сляпо на тоя и на оня без да погледне от другата страна на монетата.
62
1
 
16
 
! Отговори
1234 преди 9 години
"Но това е несъвместимо с идеологията на джихада. Бойците са много стриктни, що се касае до прилагането на законите на шериата."Имам познати из арабските страни. Често говорим за събитията там. Оня ден го питах "защо мюсюлмани избиват мюсюлмани, щом проповядват една и съща религия. Не е ли това все едно да избиваш семейството си". Той самият каза, че тези са болни мозъци, нямат нищо общо с истинския ислям и че убийството в името на религията е смъртен грях.
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано само Башар да устиска, че като гледам е единствения стълб там, който още се държи. А и Йордания. Обаче в Ирак, Либия, Египет е пълна каша.
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше по Дискавъри документален филм за жените джихадистки, които воювали, ама само в леглото с джихадистите! Интересно беше това, че тъй като според Корана неомъжена жена не може да спи с мъж я женят набързо за мераклията, след половия акт веднага се развежда, идва втория пак същата процедура, след това третия и така 7-8 човека (младоженци) до сутринта, абе голямо шоу! И още нещо, лъжат ги, че не е грях да спят с джихадисти, но е грях да спят с мъже, които не са джихадисти!
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление хората масово изпростяват. На такива религиозни приказки обикновено се връзват по-глупавите! Така че да заминават и да намерят там каквото търсят. Той Башар Асад вече ги праща директно при Алаха им тия най-вярващите!
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тук един ден ще береме плодовете на исляма. Гласувайте за дпс за да дойде този ден.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Промити и болни мозьци като на нашите сидерасти.
56
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия са французойки, колкото нашите *** са българи!
55
2
 
32
 
! Отговори
TooN преди 9 години
Всичко това е в следствие на глобалното затъпяване след младите. Не може интелегентен млад човек с добра ценностна система да се води по откровените глупости на някакви религиозни проповедници. В момета джихадисти, ислямисти и т.н. буквално връщат света си в Средновековието... нещо като тогавашните католици в Кръстоносните походи, който уж заради вярата, са мародерствали и трупали състояния чрез нея.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na arabskite burki francuzoiki li im vikat ?
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоDa razbiram li che truda ne e za balgari ?