Организация призова сирийски бунтовници да спрат набирането на деца войници

От септември 2011 досега са загинали 194 деца
23 юни 2014 09:02,
7
Организация призова сирийски бунтовници да спрат набирането на деца войници
Снимка: Reuters, архив

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова сирийските бунтовници да спрат да вербуват деца за участие в бойни действия и предупреди страните, които ги финансират, че може да бъдат съдени за военни престъпления, предаде Франс прес.

В публикуван днес доклад под заглавие "Може би ще живеем, може би ще умрем: Набирането и използването на деца от въоръжените групировки в Сирия" неправителствената организация обвинява бунтовнически групировки, че използва деца на 15 години в боевете. Понякога това се прави под предлог, че им се осигурява образование.

"Екстремистките групировки като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) вербуват деца, като смесват учението и обучението в използване на оръжия и давайки им опасни задачи, включително самоубийствени мисии", твърди докладът. той включва информация  за 25 деца войници в Сирия. Освен за ИДИЛ те са се били за Свободната сирийска армия, Ислямския фронт, Фронта "Нусра" и кюрдските сили. Интервюираните са момчета, но има данни, че кюрдските сили използват и момичета войници.

По причини, свързани със сигурността и логистиката, разследването не е обхванало проправителствените милиции.

"Въоръжените групировки не трябва да опитват да вербуват уязвими деца, които са видели как родителите им биват убити, училищата им - бомбардирани и всичко около тях - унищожено", подчертава авторът на доклада Приянка Мотапарти, занимаваща се с правата на децата в неправителствената организация.  "Ужасите на въоръжения конфликт в Сирия стават още по-лоши с изпращането на деца на предна линия", подчертава тя.

Броят на децата войници е неизвестен, но през юни 2014 г. близка до опозиционните сили неправителствената организация съобщи, че от септември 2011 г. в Сирия са загинали 194 деца, които "не спадат към мирните граждани".

Опозиционната коалиция опита да прекрати набирането на деца войници, но командири от Свободната сирийска армия са признали, че продължават да го правят.

"Всеки, който подкрепя финансово групировки, които изпращат деца на война, може да бъде сметнат за съучастник във военни престъпления", предупреждава "Хюман райтс уоч".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: децаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
И кой определя кои са бунтовници кои са терористи ? Който защитава пъклените планове на американците е бунтовник ,но който не -той терорист .И всички медии като папагалите повтарят ...... повелите на голямият залокенски брат .
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха и ся ще спрат да вербуват деца, да ве! По принцип не се паля от такива неща, ама откакто гледах "промоционален" филм на ISIS вече знам, че тея хора не се шегуват... Събират се по няколко стотин човека да гледат екзекузията на някои шиит. Стрелят с автомати по коли докато си карат по пътя, без да ги интересува кой точно е в колата, достатъчно е те да предполагат, че вътре има "враг"... Докато се молят "Алах пази ни от враговете и тираните", разстрелват някое дете дето бяга пред тях...
5
0
 
7
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Цял свят с изключение на САЩ и Исраел, чакат да ги осъдите, ама има една думичка в изречението МОЖЕ, което означава- "а дано, ама надали".
4
1
 
6
 
! Отговори
за "Хюман райтс преди 9 години
"Хюман райтс уоч" предпочитат някой загрижен баща-педофил да се грижи за децата. Щот уж много са загрижени за децата.Писна ми от техните партиини интереси, които обслужват редовно и лъжат за справедливост и защита. Ваща вера нещастна, ще гниете в ада.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"и предупреди страните, които ги финансират, че може да бъдат съдени за военни престъпления, предаде Франс прес."Ами хайде де, от кога чакаме!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
У нас в талибанско медресе в Сърница си набират отдавна деца и минават съкратен талибански курс !Ама тези дейности са подценяват във всички приятели на САЩ!
1
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
Zashto tezi gnusni svine ne kazaha tova predi nekolko meseca kogato eshkinazkia kopeldak John Kerry ...............pisna mi ot nacistki spermi,ne mi se govori ve4e.