Украйна си върна контрола над Славянск

Евакуираха сградата на Донецката областна администрация
216
Украйна си върна контрола над Славянск
Снимка: Ройтерс

Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск, бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна, след като градът бе превзет днес от правителствените сили, съобщиха военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Двамата новоназначени военни шефове са докладвали за успеха на украинската офанзива на президента Петро Порошенко, допълва БТА.

Проруските бунтовници са били принудени да изоставят позициите си по северния фронт на бойните действия, съобщи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от Интерфакс.

"Наказателните отреди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски,части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си в северния сектор на фронта и да се изтеглят на предварително подготвени позиции", обясни
той.

Източник, близък до бунтовниците, казал за Ройтерс, че украинските войници са ги превъзхождали по численост 50 пъти.

Започнала е евакуация на персонала от сградата на Донецката областна администрация, съобщи представител на пресцентъра на сепаратистите, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не уточни поради какви причини се налага тази мярка.

От пресслужбата на украинския президент съобщиха също, че в съседния на Славянск град Краматорск "се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран с оглед на по-нататъшния ход на бойната операция".

Кореспондент на Ройтерс съобщава, че е видял автоколона от 20 военни автомобила и автобуси, пълни с въоръжени сепаратисти, да излизат от Краматорск, където вероятно са отишли след бягството си от намиращия се наблизо Славянск.

Според Интерфакс пък на артилерийски обстрел от украинска страна е подложен руският граничен КПП "Донецк", който се намира на територията на руската Ростовска област. Наложило се е големият брой хора, намиращи се там в този момент, да бъдат спешно евакуирани.

Благодарение на своевременната професионална реакция на руските граничари са били избегнати жертви. Заблудени снаряди, изстреляни от украинска територия, са попаднали и на територията на руския крайграничен град Донецк. За щастие няма пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: УкрайнакиевСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимки няма да има започва прочистване на града от население, той и без това на 2/3 бяха го напуснали.Според американските съветници прочистването ще засегне всички по-големи от 5години по виетнамски "стандарти".(по документи - черно на бяло)Странно е държанието на Европа, пълна липса на мнение и тотално изкривяване с цел откровенна дезинформация.
69
2
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари!
68
5
 
1
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
до 77>>> Не публикуват снимки или кадри със знамето за сега, защото ще излезе че са превзели Райхстага и издигнали Украинското знаме от горе.Споко едно по едно , ще има и кадри, но на покъсен етап.
67
2
 
9
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Не вярвайте на американците, дето си изпращат у нас развалената царевица, а на руснаците, които ще купят нашата царевица.
66
1
 
8
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До Леле че народКак сообщили источники в Новороссии,украинский флаг сорвал ветром в Славянске.Каратели Киевской хунты, выполняя приказ Порошенко, попытались установить украинкий флаг в Славянске. Попытка не удалась - флаг сдуло ветром, упал и сам флагшток... /segodnia.ru/
65
3
 
12
 
! Отговори
ДО 76 ФАШИСЧЕТО преди 9 години
ОТВОРИ СИ ГУРЛЯСАЛИТЕ ОЧИ *** ГИ ИЗМИЙ ДА ВИЖДАШ ПО ДОБРЕ.ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ ДОЛУ АШИСТКАТА *** ОТ КИЕВСКИЯ РЕЖИМ КОЙТО СЛУЖИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФАШИСТИ.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ Е ПРЕВЗЕТ , а е оставен от опълченците поради трудности със снабдяването и намерението на фашистите да го сравнят със земята.Сравнително малък град, сащото е с Краматорск но загуби при изтеглянето няма.Сега фашистските генерали могат да поискат медали за храброст.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако беше вярно това къде са снимките със знамето???
62
18
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ура! Време беше. Два месеца ги търпяха тези терористи, но им дойде краят. Това трябваше да се случи още преди изборите за президент. Да живее цяла и единна Украйна, свободна от руски фашизъм!
61
1
 
14
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Абе като писахте тая новина,що няма снимки от издигнатото укр. знаме на кметството в Славянск???? Толкова ли в Украйна няма фотоапарати,че да заснемат този момент????????????? Нито една снимка няма от това толкова възхвалявано събитие
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Украйна не и се полага Крим Крим е подарък от Хрусчов 1954 на комунистическата Уркаинска съветска република с в състава на СССР след като Украйна излиза от СССР логично Крим се връща на Русия
59
1
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Ще правим проверка и ако някой се е поддал на "соросоидното"световно първенство , ще има глоби...Винаги трябва да има понякой дневален в сайта...>>
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, да наричаме и опълченците на Шипка - сепаратисти или пробългарски бунтовници... Приятно определение.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев, пак са те пуснали от лудницата .. брей това наше безпарично здравеопадване .. и ръсиш простотии .. хапчетат си вземай момче !
56
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинците защитават родината си и ще победят нашествениците
55
8
 
7
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Каква я мислехме , каква стана..Украинците влезли в Украинския град Славянск..нормално , след толкова дни на изчакване и кандърдисване се случи по трудния начин...дано няма много жертви сред мирното население.Крайно време е сепаратистите да се вразумят и започнат преговори със законната власт в Киев,колкото по бързо ...толкова по добре за всички страни в конфликта.>>
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62Да, ще си върне Криму, ако отидеш да и помогнеш на Украйна.
53
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украйна ще си върне и крим. русия ще се свие в границите на московското княжество
52
2
 
8
 
! Отговори
герой преди 9 години
До Анонимен 2Абе ти неграмотнико за каква слава говориш ? На уСраинците ли ? Голям си геЙрой !!! Украинец ли си ?
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в крим през 1837 са избити над 1500 българи от руското нквд.