Съдът в Страсбург: България да реформира правилата за изолация на затворници

Решението е по повод на две жалби
Обновена: 8 юли 2014 22:18 | 8 юли 2014 22:17, Елка Василева
3
Съдът в Страсбург: България да реформира правилата за изолация на затворници
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд за правата на човека в Страсбург поиска България да реформира нормативните си разпоредби, които предвиждат систематична изолация на излежаващите наказание "доживотен затвор".

Съдиите се произнесоха в този смисъл по жалбите на Митко Харакчиев и Людвик Толумов - и двамата осъдени на доживотен затвор за въоръжен грабеж и убийства.

В решенията по двете дела съдиите посочват, че макар изолацията на задържаните да може да бъде обоснована от съображения за сигурност, в конкретните два случая тази мярка не е основателна.

Съдът смята, че трябва да отпадне "автоматизмът" на поставянето на задържаните в изолация, а нормативните промени е най-добре да бъдат направени по законодателен път.

Съдиите освен това обявиха България за виновна в нехуманно отношение заради произнесената срещу Харакчиев присъда "доживотен затвор без право на промяна". Според съдебния състав тази мярка лишава затворника от всякаква надежда за освобождение. Съдът в Страсбург все пак признава, че Харакчиев може "поне формално" да се възползва от възможно намаляване на наказанието му по силата на реформа от 2012 г., която дава възможност за президентска амнистия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
44
 
! Отговори
страсбурска мафия преди 9 години
Изглежда съдът в Страсбург се грижи за извършителите на въоръжени грабежи и убийците, но не и за правата на човека? Или може би според тях безнаказаното извършване на убийства е върховно човешко право???
1
8
 
47
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Крайно време е,България да промени правилата за изолация на нормалните хора.Те трябва да бъдат натикани в изолатори ,а всички крадци,мошеници,рецидивисти,убийци,да бъдат пуснати на свобода,тъй като се занимават с високо полезна обществена дейност.Така,че те задължително трябва да бъдат осъждани на доживотна свобода,а цялата контрапродуктивна гмеж от нормални хора,да бъде осъдена на доживотен затвор.Тази постановка си има своето обяснение.За "нормални овце,нормална кошара"!А каква по-добра от зат