Киев негласно се готви за бойни действия в Крим

"Независимая газета": В Херсонска област е обявена тотална мобилизация
Обновена: 11 юли 2014 14:18 | 11 юли 2014 09:28, Елка Василева
365
Киев негласно се готви за бойни действия в Крим
Снимка: архив, Reuters

Паралелно със силовата операция срещу сепаратистите в Източна Украйна Киев негласно се готви за бойни действия в Крим, станал част от Русия, пише "Независимая газета". В тази връзка в украинската Херсонска област "е обявена тотална мобилизация на военно задължените мъже до 35-годишна възраст", твърди вестникът, цитиран от Би Би Си.

Новият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей спомена неотдавна, че скоро ще има "парад на победата в украински Севастопол", присъединен към Русия през пролетта едновременно с останалия Крим.

Някои експерти сметнаха тези думи за лекомислено перчене без никаква връзка с реалното положение. Но става ясно, че украинският президент Петро Порошенко все пак се кани в най-близко време да започне кримски блицкриг, посочва изданието.

Украински войски се събират в момента "прекомерно" край условната граница между Крим и континента - концентрира се бронирана техника, летят бойни хеликоптери. А резервистите от близката Херсонска област, извикани за 45-дневно обучение, са информирани, че след подготовката ще бъдат включени във войската и "ще тръгнат към Крим", е съобщил военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Според него тези дни лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев е заявил пред журналисти, че правителството в Киев ще слее в обща административна единица Херсонска област и Крим, който все още смята за украинска земя. "Така всички резервисти от Херсонско, включително местните кримски татари, ще освобождават един вид своя собствена територия", обяснил Неткачев.

"Убеден съм, че днешните власти в Киев виждат тъкмо в кримските татари главния фактор за евентуален въоръжен конфликт в Крим", казва друг руски експерт, полковник Едуард Родюков.

Според него е възможно "активните действия на войските в Крим да бъдат подкрепени от полупартизански батальони на (радикалната групировка, б. р.) "Десен сектор" и бойци измежду кримските татари, а украинските власти ще се мъчат да свържат към тях местни резервисти от Херсонско".

"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
20
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Опълчението в ЛНР се преформатира и се готви да премине в контранастъпление, заяви в петъкВалерий Болотов.
170
2
 
28
 
! Отговори
Я СТИГА преди 9 години
Винаги гледам на нещата трезво и се стремя да бъда обективен.Тук някои хора седнали да ни убеждават,какви светци са управляващите в Киев-я стига.В днешно време има инфо отвсякаде на света,та по повод Украйна.Ами всички виждат кой бомбандира с забранени бомби,кой запали хората в Одеса,кой стреля на Майдана,кой исползва наемници,накъде бягат бежанците и кой стреля по тях с миномети.....Я не ми реви ти от Киев тука....това е геноцид,независимо какви са ви подбудите....вие сте просто подли убийци..
169
10
 
19
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--222 ;Разбира се че Русия е АГРЕСОР. 1994 и 1997 г. САЩ ,Русия .Англия и Франция подписват с Украйна соразумение за гарантиране на ТЕРИТОРИАЛНАТА и ЦЯЛОСТ и НЕЗАВИСИМОСТ за това че тя се отказва от притежаване на ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. Това го каза Борис Немцов в едно интервю. Путин се вживява като Сталин от преди ВСВ а и след това.
168
11
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Боби *** смотан, "потихонечку" не се превежда буквално на български. И времената и спреженията бъркаш. Бога ми, за това подклаждане на раздори и агресия (примера с ловците), мисля, че трябва да се скъсат отношенията с тая фашистка *** Русия и да не се пускат руснаци тука.
167
1
 
19
 
! Отговори
Ни Чул ни Видял преди 9 години
Какви хубави научнофантастични новели пишат в Независимая Газета.Зелените човечета да не са минали на страната на Киев и сега отново да превземат Крим?
166
3
 
24
 
! Отговори
факт преди 9 години
От месеци наред едно е сигурно - ОБОНГО ( кениецът Барак Хюсеин ) по всякакъв начин се опитва да вкара Русия във война , за да може Б.К. спокойно да започне мащабна "демократизация " на света
165
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonym-------------Аман от мразещи! Като чуя думата "русофил" и веднага ми става ясно, че крадеца вика - дръжте крадеца!
164
4
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
До от Киевшушляк--украинска нация няма,а след като бандеровците дойдоха на власт в Киев,скоро и Украйна няма да има.
163
1
 
18
 
! Отговори
SS преди 9 години
До от КиевПримерът ти е абсолютно неоместен в случая.Киевското княжество е в основата на Руската държава, а украинците се чиста проба руснаци.Нещо подобно като македонците.
162
1
 
17
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
До АнонименАз знам. Аз започнах да чета коментари по тези български новинарски сайт и бях шокиран колко добър е руски език на някои "българи" Виж тук:dnes.bg/world/2014/07/02/edin-ukrainski-granichar-e-ubit-pri-obstrel-po-granichen-punkt.230963#c35
161
5
 
16
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
До БобиИ утре турските вооруженни сили също и "предотвратяване на жертвите" и "помагат с референдум" в Кърджали. И след това те ще дадат обратно амуниции за българската армия. Много добър сценарий?
160
6
 
15
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
До Боби1. И защо ви каже за САЩ и Турция? Това няма да е агресия на Турция, само "независимост движение на местните турци". ;-) И Украйна също има гаранции от Будапеща меморандум, но ... 2. Граждански българи ще атакуват въоръжени сепаратисти? ))) 3. Лесно е да поставите снайперист позиция в къща с цивилни (заложници, може би). Как да ви попречи гражданските жертви?
159
4
 
15
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
До БобиО, да!. Силна украинската армия ще нападне Русия ... Всички ваши "сценарии" е само алтернатива история като истории на руския писател Суворов, който твърдеше, че само Хитлер предотвратява агресия на Сталин ... За "нацисти": моля, намерете в Google Губарев РНЕ Други нацисти от РНЕ също се борят в ополчението на ДНР-ЛНР - можете да прочетете техните уеб-сайтове за факти.novorossia.su/ru/node/2466
158
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои се самозабравят и пишат глупости.Не забравяйте, че дори САЩ се съобразиха с руските кораби и отмениха ракетна атака срещу Сирия.В момента в Крим има по мощна група кораби от тази в Сирия, а и Киев е в обсега на ракетното им въоръжение.
157
2
 
17
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
Най-тъжно е, че руснаците всички предишни години ни се бояха от унгарци, румънци и дори поляци онези "ще приложат други западни земи". Въпреки това, ударът е бил поразен от Изтока ...
156
6
 
21
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
Моля, отговорете честно на следния въпрос. Нека предположим, че турските ополченците заета някои градове в България и провъзгласена Кърджалийска Народна Република и Разградска Народна Република. Някои местни турски хора ги подкрепят.Какво трябва да направи българското правителство направите: а) да признае отцепването на тези народни републики б) да не признава отцепването но не започне военна операция в) да започне военна операция срещу тези про-турските ополченците?Благодаря!P.S. Това не е провокация, аз само интерес към мнението на българите.
155
4
 
18
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
Грузинската армия подготвени около 5 години преди август 2008 година. И какво да кажем за украинската армия? ;-)
154
0
 
19
 
! Отговори
гамена преди 9 години
точно по същия начин започнаха събитията през август 2008 в Грузия.
153
0
 
14
 
! Отговори
фсб преди 9 години
До .\LocalAdminами като не си се крил галфоне, чети коментарите и тези, които нарушават добрия тон и са офф топик ги трии бе ***. Баси мардите....
152
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.------------Точно заради това ще почвам да стягам къщата на село и да зареждам мазата с чували с фастъци! Там Американци/Руснаци нямат работа! Щото ще ги отнесат комарите :)