Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол

Путин се срещна и с бившия кубински лидер Фидел Кастро
12 юли 2014 11:01, Анисия Иванова
84
Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол
Владимир Путин и Фидел Кастро. Снимка БТА

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана руският президент Владимир Путин след среща с кубинския президент Раул Кастро, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Обсъдихме развитието на търговско-икономическите връзки", каза Путин, отбелязвайки, че е станало дума и за нови проекти, например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 милиард евро, и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.

Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.

Раул Кастро благодари на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.

Путин също разговаря в продължение на един час с 87-годишния бивш кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. след 49 години на власт. Двамата говориха за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.

Путин промени плана на южноамериканската си обиколка и направи кратко работно посещение в Никарагуа на път от Куба за Аржентина.

Президентите на Русия и Никарагуа Владимир Путин и Даниел Ортега обсъдиха целия спектър на двустранното сътрудничество, включително доставки на руска селскостопанска техника и пшеница, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков след среща на двамата лидери в Манагуа, предаде ИТАР-ТАСС.

Други обсъждани теми са били разполагането на наземни станции на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС на територията на Никарагуа и сътрудничество в сектори като фармакологията, както и по линия на правоохранителните органи.

Сред членовете на руската делегация са били външният министър Сергей Лавров, сътрудникът на Путин Юрий Ушаков и шефът на "Роснефт" Игор Сечин.

По време на шестдневната си южноамериканска обиколка, в която Куба е първи етап, Путин също ще посети Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Путин преди 3 часа кацна в Буенос Айрес.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименвежте си голте *** и после ревете за кубаот латинодържавите е с най-високо качество на живот------пожелавам ти същото качество на живот да го имаш като тях, а от латинодържавите най-добре са чили. куба е на доизживяване...
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под руско влияние клетата Куба е 50 години назад, дори сравнена с България. В момента нова, западна кола в Куба струва 2-3 пъти повече, отколкото в която и да е страна. Да не говорим за смартфон. Клетите кубинци карат коли от преди 50 години, сградите им са пред събаряне и пътната инфраструктура им е по-зле от на някоя африканска страна от 3-тия свят. Същите са като Северна Корея, която и страна да е била под руско влияние не е видяла добро!
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБАКО ИСКАШ ДА ЗНАЕП КИТАЙСКИТЕ ЖСМ СА ПО=ДОБРИ ОТ НАРЪФАНАТА ЯБЪЛКА...ХЗАВЕЯ Е СУПЕР ТЕЛЕФОН...ПИТАЙ В СЕРВИЗИТЕ ДАЛИ ДАВАТ ДЕФЕКТИ..------китайските ЖСМ-и :) са по-добри , както запорожец е по-добър от бмв. а моя айфон също дефекти не дава ;)
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и нямаше на всеки ъгъл в центъра араби и *** беше по безопастно
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 46 София преди 7 години беше по чист град дано ми схващаш намека
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 43 и за излющените къщи мръсните пътища бездомните кучета миризмата на пикуч по улиците на софия пак ли руснаците са виновни държавата ни е такава морето е едно от наи културните,чисти и красиви места на България.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нашия дълг от втората световна война беше платен малака
25
12
 
2
 
! Отговори
ГЕОРГИОС НИКОЛАИДИС преди 9 години
ВУЛГАРИТЕ ИМАТ ДЪЛГ КЪМ ГЪРЦИЯ ОЩЕ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА.ИМАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО. = 1 МИЛИАРД,ЧАКА ВИ СЪД В ПАРИЖ.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 36 как може да си толкова сигурен?От къде знаете толкова много?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35 АнонименДе го чукаш-де се пука!!!!Не ти говори никой,какво е било преди 25 години,а КАКВО Е СЕГА!!!Тези 40 МИЛИАРДА ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ С КАКВО ЩЕ ГИ ИЗПЪРДИМ???
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 31 АнонименА нашият е СЪБИРАЕМ!!!!Да,ако го изплащаме в натура с дупе!!!!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31 Отписала го е но това не и пречи с тези 32 милиарда да купи Куба.
20
6
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
До до 19 Най вече кубинският лекар Пабло е от най добрите лекари и дава консултации в САЩ хехеххеех защото учил в русия хехехееххехееххехехехехехееххехехеех
19
0
 
7
 
! Отговори
Яценюк подаде оставк преди 9 години
Яценюк подаде оставка
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мили мои,мамини ненагледни!!!!Редакцията и списващият статията,ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАТЕ ЧЕСТНО ТОВА ПОСЕЩЕНИЕ И НАЙ-ГОЛЯМАТА МУ НОВИНА:РУСИЯ ОПРОЩАВА ДЪЛГЪТ НА КУБА КЪМ НЕЯ В РАЗМЕР НА 32 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!Не вярвам това да не го знаете!!!ЗАЩО ГО ПРОПУСНАХТЕ ТАКА МИМОХОДОМ???
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eвропа не харесва Русия Америка си играе картити в Европа южноамериканските страни не харесват САЩ и затова Русия ще си играе картите там.
16
1
 
17
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Не знам, сигурно това са скромни постижения. На фона на мега постиженията, които Родината, водена от суперинтелигентни и честни управници, постигна за последните примерно 20 години. Ние по какво сме признати да сме най-добри в света. Май само по това, че най-бързо и най-мирно ще се самоунищожим.
15
1
 
25
 
! Отговори
fripp преди 9 години
През 1955 г. Куба беше едно голямо казино, собственост на американската мафия, подпомагана от американските тайни служби. Хората работеха бармани, сервитьори, ***, камериерки, боклучии и живееха средно по 55 години. Нещо, към което се е запътила България. Сега живеят средно по 77 г. През 2012 СЗО определя кубинската медицина като най-добрата в света. Имат най-ниската детска смъртност в цяла Америка след тази на Канада. Въпреки Щатското ембарго върху лекарствата и медицинските прибори.
14
1
 
8
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
18, относно журналистите:В общи линии съм съгласен с Вас, но точно тази публикация е едно приятно изключение. Позволете ми, от мое и от Ваше име да благодаря на Анисия за обективността. Благодаря!