Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол

Путин се срещна и с бившия кубински лидер Фидел Кастро
12 юли 2014 11:01, Анисия Иванова
84
Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол
Владимир Путин и Фидел Кастро. Снимка БТА

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана руският президент Владимир Путин след среща с кубинския президент Раул Кастро, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Обсъдихме развитието на търговско-икономическите връзки", каза Путин, отбелязвайки, че е станало дума и за нови проекти, например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 милиард евро, и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.

Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.

Раул Кастро благодари на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.

Путин също разговаря в продължение на един час с 87-годишния бивш кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. след 49 години на власт. Двамата говориха за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.

Путин промени плана на южноамериканската си обиколка и направи кратко работно посещение в Никарагуа на път от Куба за Аржентина.

Президентите на Русия и Никарагуа Владимир Путин и Даниел Ортега обсъдиха целия спектър на двустранното сътрудничество, включително доставки на руска селскостопанска техника и пшеница, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков след среща на двамата лидери в Манагуа, предаде ИТАР-ТАСС.

Други обсъждани теми са били разполагането на наземни станции на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС на територията на Никарагуа и сътрудничество в сектори като фармакологията, както и по линия на правоохранителните органи.

Сред членовете на руската делегация са били външният министър Сергей Лавров, сътрудникът на Путин Юрий Ушаков и шефът на "Роснефт" Игор Сечин.

По време на шестдневната си южноамериканска обиколка, в която Куба е първи етап, Путин също ще посети Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
cuba i nicaragua sa nesto kato crim i doneck
12
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
"Умните и интелигентните" в България ,които са на път да я доразсипят не искат и да чуят за Русия.А те в момента оформят "общественото" мнение.Ако не си съгласен с тях си *** и необразован.А сноби в България бол,няма значение дали мислиш или не важното е да си с модерните на деня.Затова и сме на това положение,а по големи сноби от българските журналисти има ли-те въобще журналисти ли са?
11
3
 
18
 
! Отговори
Марто преди 9 години
Хаха егати дразнителя е тоя Путин, само си представете черното човече как седи и се почесва умно по главата хаха
10
12
 
2
 
! Отговори
Луканов преди 9 години
Русия ще опрощава дългове след като България и опрости милионите които Русия и дължеше ще е така. Или забравихте вече това?
9
2
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Напротив,бягат си към САЩ с лодки и никой не ги спира!Който бегал,бегал!Между другото,Русия опрости дълг от ...32 млрд на Куба!Но нашите "медии" никъде не го отбелязват,или просто между другото!А виж,за гей-парада и присъствието на английския и щатския посланици дълги и напоителни статии!Както и да е!:)
8
7
 
4
 
! Отговори
шпигел преди 9 години
До шпаген - това пък са такива световни глупости - ала селянина Хрущов
7
4
 
43
 
! Отговори
шпаген преди 9 години
показателна снимка за това че реалносттите в света са кардинално променени от куба и никарагуа секунди са достатъчни на руските ракети да поздравят с мегатонни салюти и територия на сащ
6
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една руска базичка в Куба как ли ще им се отрази на америте? - просто ей така за баланс и "защита на руските интереси в региона " по американската терминология :)
5
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намирисва на война ребята, ВВ ходи из бившите си военни бази и укрепва позициите на бившия СССР от времето на Студената война. Европа почва да отсвирва САЩ заради шпионския скандал и на хората все по трудно можеш да им кажеш, че чичо Сам мисли само доброто. Германия въобще започна арести на заподозряни в шпионаж. Създават се съюзи с цел противодействие на американците да се бъркат навсякъде и да налагат ембарго на който си искат. Дълга на САЩ расте ли расте и само война ще го спре ама на хората
4
5
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
А защо не пишете,че Русия опрощава 30 млр на Куба.Това защо го забравяте,пише го във Вести,а вие мълчите.Е ще се надяваме някой ден нашите "нови приятели" да ни опростят някой и друг милиард.
3
7
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре руснакът да ти помогне с добива на петрол, ще ти изгради мрежата и всичко започва, а американецът ще те бомбардира и после ще докара пиявиците си да смучат твоите ресурси.
2
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
putin ima plan, koito striktno spazva. opitva se da vleze v iujna amerika, ama tam sa malko zigani i 6te go izpolzvat i ritnat.
1
4
 
58
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Ква мъка бе брачед, пак не четеш м/у редовете. Тая визита показва, че Русия пак започва да си засилва влиянието в района/не, че са го отслабвали много/ под носа на пиндосите, само наивниците и глупаците може да вярват, че руснаците няма да вземат ответни мерки в отговор на събитията в Украйна.