Търпението на Русия не е безгранично

Комерсант: Москва обмисля ответни удари заради Ростов
Обновена: 14 юли 2014 14:13 | 14 юли 2014 09:16,
225
Търпението на Русия не е безгранично
Снимка: Reuters

Конфликтът в Украйна за пръв път взе жертви сред гражданите на Русия на руска територия, пише "Комерсант".

В неделя при артилерийски обстрел от Украйна загина жител на руската Ростовска област и остави сираци четири деца, а две местни жени бяха ранени. Руското външно министерство предупреди, че инцидентът може да има необратими последици, отговорността за които ще падне върху украинската страна", напомня вестникът.

Още по темата

Вчера Киев опроверга твърденията, че стои зад обстрела. Според близък до Кремъл източник на "Комерсант" Москва обмисля "прецизни ответни удари" по украинска територия. По думите му Русия "знае със сигурност откъде се стреля" и търпението й "не е безгранично". Не се предвиждала обаче мащабна акция, а само целенасочени единични удари срещу позициите, от които се стреля по руска територия.

Москва едва ли ще осъществи пълноценен силов сценарий в Украйна, смятат експерти на изданието.

Въпреки широкия отзвук на трагичния инцидент в Ростовска област не се очакват промени в основната стратегия на руския президент Владимир Путин в Украйна, смята Дмитрий Тренин, директорът на Московския център "Карнеги". "Тази стратегия предвижда да постигне интересите на Русия, без пряко да се меси в конфликта в Украйна, което би довело до окончателно скъсване със Запада, особено с Европа", пояснява експертът.

"При това положение бих очаквал от Москва решителни дипломатически стъпки, но едва ли ще последва военно участие, включително изпращане на руски миротворци в Украйна", добавя Тренин.

"Трагедията в Ростовска област показа, че не е възможно конфликтът в Източна Украйна да бъде ограничен само до украинската територия. Онези, които предполагаха, че този конфликт няма да ни засегне никога и по никакъв начин, бяха изпаднали в опасна заблуда", коментира пред всекидневника, цитиран от Би Би Си, политологът Андрей Кортунов.

Ескалацията на източноукраинския конфликт създава множество заплахи за Русия - големи количества неподконтролни оръжия край границите й, проблеми с бежанците и трансграничната престъпност.

Освен това и от двете страни действат сили, заинтересовани от провокации с цел Русия да бъде въвлечена във войната в Украйна, предупреждава аналитикът. "Станалото прави още по-актуално политическото уреждане", заключава Кортунов.

Няма никаква независима Украйна - тя "може би е искала да стане независима, но стана абсолютно зависима от западните донори и от САЩ", заявява в интервю за "Росийская газета", цитирано от ИТАР-ТАСС, председателят на комисията по външна политика в руската Държавна дума Алексей Пушков.

Украйна е натрупала над 100 мииларда долара външен дълг, а 20 милиарда от тях трябва да върне в най-скоро време. И ако не я подкрепяха финансово и политически западните страни, тя щеше да е фалирала страна, несбъдната държава и можеше да се разцепи, заявява руският депутат.

Украйна излезе неспособна да реши собствените си проблеми; новото киевско ръководство подкрепя "крайните националисти - инициатори на клането в Одеса" на 2 май, и "всеки ден, всеки час нарушава човешките права в източните региони". "Фактически ръководството на Украйна иска проблемите й да не бъдат решени от нея самата, а от Запада, но против Русия", добавя Пушков.

Украинската криза вече се превърна в международна, и то най-вече по вина на Киев, твърди той по повод "международното внимание и международните усилия", насочени към тази страна. Руското ръководство не бива да позволява на САЩ "ефективно да изолират Русия (. . .), включително на международните терени". Кремъл "трябва да открие страни, които няма да подкрепят политиката на изолация, и то не само в Европа", подчертава депутатът.

В четвъртък руският президент започна едноседмична обиколка из Латинска Америка и посети вече Куба, Никарагуа, Аржентина и Бразилия. Докато всички се чудят защо Владимир Путин е избрал за турнето си точно тези държави, специалният кореспондент на "Комерсант" Андрей Колесников разбра: президентът на Русия просто е решил да посети всички страни от Латинска Америка, пренебрегнали резолюцията на ООН за териториалната цялост на Украйна, твърди всекидневникът.

Документът от 27 март, осъждащ анексирането на Крим от Русия, бе прокаран в Общото събрание на ООН със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се".

Според "Независимая газета" Путин обикаля страни, "нуждаещи се от съдействието на Русия". "Така например на Куба (. . .) бе опростен дългът още от съветско време" - 31,7 милиарда долара.

В Никарагуа Путин обеща да обмисли доставки на пшеница от Русия, която ще осигури страната и със селскостопанска техника, а най-важното - ще й помогне за изграждането на Голям междуокеански канал, алтернативен на Панамския. Аржентина получи обещание за нови проекти в енергийната сфера и "явно става специален партньор на Русия в Латинска Америка, след като президентката й Кристина Кирхнер се солидаризира с руската позиция за Крим", добавя руският вестник.

Заради напрежението около Украйна Великобритания отказа визи на повечето руски делегати, изпратени на тазгодишното международно авиационно изложение "Фарнбъро", пише "Новие известия", като се позовава на външното министерство в Лондон.

Според източници от руската делегация участието на Москва практически е провалено, след като визи са издадени само на петима от 17-те й членове.

Вчера Форин офис информира, че на представители на Кремъл няма да бъдат пратени обичайните покани за участие в авиошоуто от 14 до 20 юли, а освен това се предприемат стъпки за ограничаване на британския оръжеен износ за Русия. Визи са получили само технически лица, но не и основната група начело със Сергей Корнев, шеф на държавния оръжеен монополист "Рособоронекспорт", нито пък руските журналисти. Излиза, че Русия е хвърлила на вятъра стотици хиляди лири, платени за наем на изложбени площи, хотели и самолетни билети, се казва в материала.

Според експерти на "Новие известия" Русия може да отвърне с визови ограничения за британски бизнесмени и чиновници, а явно няма и да участва в следващото изложение "Фарнбъро" - ще се пренасочи към прояви от подобен род в Азия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Всички които плюят по форумите искам да Ви попитам Вие скъпи сънародници доволни ли сте от начина на живот който Ви предоставиха.От висините на които Ви издигнаха и прекрасната заплата която получавате?От медицинските услуги,от образованието което получихте,от Вашата реализация в обществото.Ако сте доволни,тогава покорно може да благодарите на господата от ЕС и САЩ.На всичките им комисии, агенции, и корпорации.И преди да изхрачите и поредната си плюнка, всъщност помислете върху вашите ценности.
133
1
 
14
 
! Отговори
sfs преди 9 години
Как е възможно война в Европа в 21 век, на етническа основа, ако не е подклаждана от външни сили? Струваше ли си разрухата, хилядите убити, стотиците хиляди бежанци? Това са роднини, братя, довчера живели заедно, а днес се избиват. Какъв е тоя бяс на американците да подклаждат такава война, *** гнусни. Русия отдавна трябваше да надене усмирителни ризи на хунтата в Киев, щеше да има кръв, но много по-малко от сега.
132
0
 
7
 
! Отговори
наблюдтел преди 9 години
до 207;208Дори и водещите страни в цен.Еевропа се различават като култура.Към това,като прибавим и неспирният имигрански поток...Т.е.,мултикултурният модел в Европа не е възможен.В близкото минало Французите в чудо се видяха,правителството и Саркози трябваше да вземат спешно драконовски мерки!Това предезвика обратна вълна от имигриращи французи,главно към Френска Канада.В Германия положението не по-разлино(ако и да е спокойно).За Англия,да не говорим.НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕСИ ЖЕЛЯЗО И ГЛИНА!!!
131
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
до 207;208 Анонимен,наистина говориш мъдри неща.Но,бъди така добър като говорим за ЕС,Обединена Европа да погледнем бегло: кой кой е?Австрия,Германия,Швейцария ,Франция страните от Бенелюкс,Дания,Холандия,Норвегия,Щвеция,Финландия.На юг Италия, Малта, Испания,Портогалия.Страните от острова(GB),от бившия соц.: Чехия,Словакия ,Унгария(и все пак със стара евро култура)!И сега,от Словения надолу за каква Европа може да говорим? Полша,уж в цен.Европа...Балканите са като заден двор!
130
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
до 201Анонимен,украинският народ е много зависим от олигарсите.Да,не е лесно със съсед като Русия!Но, честно казано днешната територия на Украйна(около3/5 и по-вече) е подаръци в разлини епохи от руски държавници. В интерес на Русия е да има стабилен съсед(тук е гршката на руското вън. министерсво).Не трябваше да допускат случилото се в геополитически план.Приели са 3 милн.,на работа в Русия,но немогат да вземат цяла Украйна на социлна помощ.ЕС,не е решение за украинският народ,а катастрофа.
129
0
 
11
 
! Отговори
българина преди 9 години
Нямам нищо против нито Украйна,нито Русия,аз съм си Българин и обичам България!Чета доста и се опитвам да съм обективен,украйнският народ не е виновен,виновни са управниците му които тласкат страната към разруха,яд ме е че срадат хората и съм сигурен че след 20 години ще сажаляват дълбоко!
128
3
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Украйна майна,ако се замислиш Русия ви е помагала страшно много,даваше си ви евтина газчица,която я плащахте я не,отделно си крадяхте от транзита,братските руснаци си затваряха очите,копуваха ви ***,вървеше ви икономиката на страната,това ако не е помощ здраве му кажи!Ако си мислите че Германци и Французи ще ви клпуват ***,които пройзвеждате дълбоко се лъжеш,напротив без Русия ще фалирате!
127
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 9 години
Абе Украйнецо,какви глупости пишеш,първо с Русия сте общ братски народ,който американските служби успяха да скарат,второ тепърва ще берете плодовдте на "про зашадното си ориентиране и то почна-увеличение на битовата газ,задължения за приватизация,която ще доведе до масови съкращения,трето срещу Русия да бягате няма да я стигнете-нито по заплати,нито по стандарт,нито по въоръжение!Да смачкаш Русия е все едно малко дете да набие Кличко-няма как да стане!
126
4
 
13
 
! Отговори
морски преди 9 години
Алооооо анонимните празноглавци,фашагите от Украйна стрелят вече и по руски градове а запада продължава да реве че Русия е агресора......нямам думи вече.
125
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Това, за което сова-185 говори не се публикува в запдните медии.Но,много скоро независимите журналисти ще обърнат внимание по този въпрос на тяхните правителства! до 184 Украинец,хунтата е в Киев!Това,което направиха"дясните" изверги в Одеса(има много свидетели и снимков материал) какво е!?!?Сега обикновенните хора и от западна,средна и юго-източна Украйна ще страдат!Ама,не го пишете за сметката на В.В.Путин,отговорни са ония,които ви продадоха за военни бази и шистов газ!
124
0
 
7
 
! Отговори
до 186 преди 9 години
Изглежда гледате само български телевизии. Обхвата на информацията е много голям, следете го.Нашите ТВ никога няма да го покажат това. При еднопартийната демокрация, има разрешена само една гледна точка, официалната. При многопартийната демокрация има забранена само една гледна точка, вярната.
123
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
За да владеят света на евреите им трябва бялата раса да я няма. Затова и устройват сега руснаци да се избиват с други руснаци. За драстичното намаляване на милиардите диваци не е нужно атомни килими, просто без бялите които правят всевъзможни мечтани вещи и създават известна законност по света, диваците ще се самоунищожат. Мренето им, било от глад било войни, далече ще надхвърли чудовищтното им развъждане с издръжката на бялите. Какъв свят ще владеят жидите, след като няма да има никакъв свят?
122
3
 
9
 
! Отговори
сова преди 9 години
Жена от западна Украйна омъжена в гр. Славянск разказва следното- след като украинските войски влязоха в града изкараха цялото останало население на площада, а то беше само от жени и деца. Взеха едно дете момче разпънаха го на кръст и го приковаха с гвоздеи,след това му направиха порезни рани за да умре по бързо. Майката е вързаха отпред на танка и 3 пъти обиколиха площада. Майката на жената от западна Украйна и казала- ако се върнеш тук аз ще те убия.И има хора в БГ които подкрепят Порошенко.
121
12
 
3
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Путин и престъпната руска хунта са решили да инвестират още повече средства, за да крепят своите наемници в Източна Украйна. За целта използват средствата на Руския пенсионен фонд. Тези брутални крадци и главорези не се свенят да грабят своя народ, за да градят куха империя, за да ги мумуфицират един ден до Ленин. Но създават смъртни врагове, Украйна вече не е същата, изправя се на крака и с всеки изминал ден, час, минута става все по-силна и ще дойде мигът когато ще смаже пияната руска мечка!:)
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живеенето на кредит е по вина на кредиторите. Никой не ги кара насила да кредитират Щатите, щом кредитират, значи имат изгода.
119
15
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До БобиС разпада на СССР РФ губи електронното производство на чипове Прибалтийските републики, 40% от европейския промишлен потенциал в Украйна----------------А ти какво искаш? 100 млн. човека, които са работили да създадат тия предприятия да се отделят и да оставят всичко на москалите? Нема ли да им дойде множко? Той *** с тая логика е тръгнал да граби от бившите республики, но няма да му се получи. РФ била загубила... Нали си запазиха оръжията, тях това ги влече - да грабят.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 174 от славянинpak skochi s mnogo toia dylg , veche 200 trln. (17 pyti e veche otgore ):)
117
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До TinaПутин ги спря.Защо, мислиш, го мразят и е този вой срещу него?Заради демокрацията, свободата на народите и човешките права?...--------------- Воят е заради реваншизма и нападенията над съседни страни. Иначе никой не го *** за правата на москалите, те и без тва на 80% са роби по душа.
116
13
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
162 писали и се кефили на рашъта хехехе еми да ви сте си лика прелика с руснаците,ако смятате че вие българетата и руснаците сте прогресивни хора,живеещи нормално хехехехехехе така е ама света не мисли така за вас.
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
163-ти, глупакТи какво искаш, американците да окупират най-голямата и най-богата страна всвета Русия?Ти си едно просто и ***, дето като хвърлиш камък , пръска както петното по Барека.