Трагедиите със свалени самолети в историята

През годините има няколко такива случая
Обновена: 18 юли 2014 10:20 | 18 юли 2014 10:20,
25
Трагедиите със свалени самолети в историята
Останки от сваления либийски Боинг 727 в Синайската пустиня от израелските сили през 1973г. Снимка: БТА

По повод разбиването на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, Асошиейтед прес и Ройтерс припомнят подобни случаи на пътнически самолети, свалени от ракети.

Още по темата
През 1973 г. Боинг 727 на Либийските авиолинии е прехванат и обстрелван от израелските ВВС, разбива се при опит за принудително кацане. Самолетът се е бил отклонил и се озовал в израелското въздушно пространство поради навигационна грешка.

Разбива се в Синайската пустиня, загиват 103 от 113-те души на борда.

През 1978 г. самолет на Корейските авиолинии, изпълняващ полет Париж за Сеул, се отклонява от планирания курс и навлиза във въздушното пространство на Съветския съюз. След като е обстрелван от самолет прехващач, самолетът е принуден да кацне през нощта върху замръзнало езеро.

Двама от 97-те пътници загиват от вражески огън.

През 1983 г. самолет на Корейските авиолинии - Боинг 747, полет 007, е свален от една или повече съветски ракети въздух-въздух, след като е навлязъл случайно в съветското въздушно пространство.

Убити са всички 240 пътници и 29-членният екипаж.

През 1986 г. самолет Фокер Ф-27 на Суданските авиолинии е уцелен след излитане в Судан Южен от ракета, изстреляна от бунтовническата суданска Народна освободителна армия. Загиват всичките 65 души на борда.

През 1988 г. полет 655 на Иранските авиолинии е свален от ракета земя-въздух, изстреляна от американския военен кораб "Винсенс". Убити са всички на борда - 274 пътници и 16 души екипаж.

Американският флот казва, че самолетът - Ербъс А300 - е бил взет погрешка за изтребител на иранските ВВС.

През 1993 г. при подход за кацане самолет Туполев-154 на грузинската компания "Ер Джорджия" е ударен от ракета с топлинно насочване над отцепническата грузинска република Абхазия.

Самолетът се разбива на пистата и се запалва. Загиват 108 от 132 души на борда.

Полетът е бил чартърен, превозвал е грузински войници, които трябвало да участват в боеве около столицата на Абхазия Сухуми.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До sdcvЗлобар, изтрий си пяната от устата. Къде вида 5 към 1 ?
16
8
 
4
 
! Отговори
sdcv преди 9 години
Като броим и този малайзийски самолет свален от руските *** (сепаратисти или редовна армия), на *** руски им се падат общо 5 свалени граждански самолети!! Така че единия ирански самолет свален от простите янки , съпоставен с 5-те свалени от прости и неграмотни рашънски гейове........нещо бледнеее! 5:1 в полза на алкохолните руски *** обаче кърти мивки!!! *** трябва да бъдат наказани!!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 7 От това което сами разказвали на мен - тогава нашите летци са били така нахъсани да се борят с врага, че когато Кони-то прибира колесника и механизацията - не чакат разрешение от КП, а директно го опукват . Като всичко е било записано на лентата на фотокартечницата на кап. Б. Петров. (според някой е стрелял само Петров, а водения му не, според други - само на Петров е била заредена фотокартечницата но са стреляли и двамата). Не знам защо така и не разсекретиха лентата...
14
2
 
7
 
! Отговори
въпроси преди 9 години
От цялата статия рабрах едно,а именно,че не е проблем ако американците "сгрешат" и пернат пътнически самолет,всички казват:"е,случва се"...но ако това сторят ,при това доста спорно,руснаци то трябва най-строго наказание и т.н.В статията съвсем хитро е премълчано за още няколко случаи,свързани с американци,по точно,в Афганистан и Ирак,но това ще лежи на съвестта на автора.А в конкретния случай с малаизиския самолет има много въпроси,като например,защо е отклонен от обичайния курс,защо редом с него са летели укр.изтребители?И най-важния въпрос:кой има полза от всичко това?отговора мисля че е ясе
13
1
 
1
 
! Отговори
El Al Flight 402 преди 9 години
Защо ни забравяте и нас в тази "горда" статистика...
12
2
 
4
 
! Отговори
sedyr преди 9 години
трябва да си много *** за да решиш че т.н. "сепаратисти" могат да свалят самолет на 10 000 м височина движещ се със скоростта на боинга... това го може ракетен комплекс от С 300 нагоре....а те до момента нямат такива.. иначе край с украинските ВВС...fershteyn???
11
10
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До АнонименЗащото беше свален от руснаците в украинския флот в автономен Крим и вече е в сметката на Русия.
10
6
 
4
 
! Отговори
журналиста преди 9 години
Забравили сте севернокорейския пътнически самолет свален от руснаците в далечния изток над морето в Камчатка.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме горди с El Al Flight 402, свален над България !
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩО НЕ КАЗВАТЕ НИЩО ЗА СВАЛЕНИЯ ОТ УКРАИНСКИТЕ САМОЛЕТ БЕ ?!
7
0
 
17
 
! Отговори
гооо преди 9 години
Украинската армия по време на учение през 2001 г. свали цивилен руски самолет Ту-154 "ПО ГРЕШКА".Дълго време Украина отричаше всичко, но накрая се призна, загинаха 78 души.
6
1
 
3
 
! Отговори
заек преди 9 години
до 2стой си у вас, страхливец такъв!да прелетиш над държава е далеч по-безопасно от другите варианти. Докато си чешем тук езиците вече стотици хора са си отишли при ПТП-та по улиците.
5
3
 
1
 
! Отговори
Tman преди 9 години
а знаете ли, че във случая от 83година български пилот отказва да свали самолета?
4
0
 
12
 
! Отговори
'/' преди 9 години
Преди няколко години украинската противовъздушна отбрана свали по погрешка самолет превозващ еврейски туристи над черно море. До разчитането на черните кутии смятам всякакви коментари за излишни.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До касапина Самолетът е констилейшън,пилотиран от англичанин, външно е 1:1 със военния С-121, за какъвто го вземат нашите летци. Първоначално англето демонстрира че е осъзнал къде се намира - спуска колесника и механизацията на крилото- показва че ще се подчини на заповедта за кацане, след това обаче, явно виждайки че е близо до границата решава да бяга - прибира колесника и механизацията... Кап. Борис Петров му "нанизва" над 50 23мм снаряда и кони-то пада край Петрич...
2
1
 
15
 
! Отговори
касапина преди 9 години
До Анонимен 1, забравяте най-интересното: 1955, полет El Al Flight 402, свален над България - и ний сме дали нещо на света!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и още няколко случая, разбира се неофициални. Веднага се сещам за полета на Хелиос Еър над Атина пред август 2005. Макар че гърците отричат, самолетът е свален, защото е имало опасност да се разбие над града. Затова е прехванат и свален над един от хълмовете.