Ще има нови санкции срещу Русия, реши ЕС

Причината: дестабилизирането на Украйна
Обновена: 22 юли 2014 19:47 | 22 юли 2014 19:44,
368
Ще има нови санкции срещу Русия, реши ЕС
Снимка: Reuters

Външните министри на ЕС решиха да наложат нови санкции срещу руски официални лица, смятани за отговорни за действията на Русия в Украйна, съобщи холандският външен министър Франс Тимерманс, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Днешното решение на шефовете на дипломацията на ЕС е взето след свалянето на малайзийския пътнически самолет над територия в Източна Украйна, която е под контрола на проруските бунтовници. При свалянето на самолета бяха убити всичките 298 души на борда, отбелязва АП.

Тимерманс заяви, че с днешното решение се налагат визови забрани и замразяват активите на още официални лица.

Външните министри също така са поискали от Европейската комисия да подготви по-строги икономически санкции, включително срещу военнопромишления, енергийния и финансовия сектор, ако Русия не се откаже от дестабилизирането на Украйна, добави той.

Тимерманс, който говори след края на днешното заседание на външните министри от ЕС, не уточни колко официални лица са обхванати от днешните санкции, нито съобщи имената им, като единствено посочи, че списъкът с имената ще е готов до четвъртък, отбелязва ДПА.

Външните министри на ЕС разискваха днес какъв отговор да се даде на разбиването на малайзийския пътнически самолет в Украйна миналата седмица, при което загинаха 298 души, и евентуални нови санкции срещу Русия заради украинската криза.

"Днес няма да има имена за списъка на санкции. Европейската комисия ще предложи нови имена в четвъртък", съобщи дипломат от ЕС.

ЕС е готов да забрани нови военни договори с Русия, но няма да анулира вече съществуващите, заяви европейски дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Военното ембарго би трябвало да е насочено към бъдещи договори. Действащите договори може да се изпълнят по преценка на страните по тях", уточни източникът.

Външните министри на ЕС ще заплашат Русия с предприемане на действия в близките дни, ако Москва не окаже пълно и незабавно съдействие при разследването на катастрофата на малайзийския пътнически самолет, заяви постоянният представител на Холандия в ЕС Питер де Гоейер, цитиран от ДПА. В обща декларация министрите ще покажат решимостта си "да предприемат действия, ако не бъде оказано пълно и незабавно съдействие", каза той в Европейския парламент.

"Това е въпрос на дни. Единството на ЕС е изключително важно за нас, за обществеността ни, но и по отношение на Русия. Това трагично събитие промени ситуацията и ще се стремим да се вземат конкретни мерки", заяви Де Гоейер.

Председателят на Източния комитет на германската икономика Екхарт Кордес предупреди, че конфликтът в Украйна може да има драматични последици за източноевропейските страни и германските компании, предаде ИТАР-ТАСС.

"Независимо от евентуалното въвеждане на икономически санкции, износът на германски стоки за Русия и Украйна тази година може да спадне с повече от 6 милиарда евро. Само в Германия са поставени под въпрос най-малко 25 хиляди работни места. Конфликтът в Украйна значително затрудни икономическите перспективи в Източна Европа, а ние в Германия отдавна изпитваме последствията му", заяви Кордес.

"Както и преди, ние настояваме за дипломатическо решение на кризата. Трябва да се използва обявеното в някои райони примирие за възобновяването на преговорния процес. Трагичната смърт на близо 300 невинни трябва да стане последно предупреждение за всички страни, че трябва да се положат всички усилия за намиранена решение на конфликта по пътя на преговорите", добави той.

По-рано днес холандският премиер Марк Рюте отказа да обсъжда въпроса за евентуални санкции срещу
Русия, за която се смята, че е доставила ракетата, с която е бил свален самолетът. "Холандия не се противопоставя на санкции", заяви само премиерът. Освен това той потвърди, че по искане на Киев Холандия ще ръководи разследването. "Ще открием цялата истина", обеща той.

Рюте съобщи още, че се надява първите тела на жертвите на сваления малайзийски пътнически самолет да пристигнат до утре в Холандия, предадоха световните агенции.

"Нашата цел - и това, което очакваме в момента - е в някакъв момент утре първият самолет, пренасящ телата на жертвите, да отлети за Айндховен", подчерта премиерът. Военно-транспортният самолет С-130 "Херкулес" ще потегли веднага, след като първата част от останките бъде прехвърлена в специално донесеното оборудване и бъде готова за транспортиране.

Идентифицирането на някои от телата ще стане бързо, но при други може да отнеме "седмици или дори месеци", предупреди той опечалените семейства на жертвите на катастрофата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Тия клоуни от ЕС не разбраха ли че пред Русия не вАжат?
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КрасаУкраинците са целели самолета на Путин, който е прелетял по същото трасе няколко минути по-късно, но са го объркали с гражданския самолет, защото и двата самолета си приличат по външен вид и контури.--------а какво прави неговия самолет във военна зона ?
85
2
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
много слаби опорни точки в тоя форум...
84
4
 
12
 
! Отговори
АН преди 9 години
ТО РУСИЯ МНОГО ТЪРПИ ТАЯ УКРАЙНА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВИ ТАМ РЕД И ДИСЦИПЛИНА И НЯМА ДА ИМА ВОЙНА
83
2
 
5
 
! Отговори
АН преди 9 години
НА ОПАШКА НА РУСИЯ СОЛ СЛОЖЕТЕ НИКАКВИ САНКЦИИ НЯМА ДА ПОМОГНАТ НА УКРАЙНА А ЕС ИМА ЗА КАКВО ГОВОРИ ДРУГА РАБОТА НЯМА ВСИЧКО Е НАРЕД МАФИЯ ТЕЗИ ОТ ЕС
82
0
 
3
 
! Отговори
Тервел 1 преди 9 години
Ей платени *** АНТИМУТРО. Ти от огледалото ли си измисли псевдонима,бе ***????
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nai- to4noto izre4enie v statiqta : "ako Rusia ne se otkaje ot destabiliziraneto na Ukraina" .
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няна спиране тозимногостего ядосали
79
7
 
21
 
! Отговори
detelina преди 9 години
ЕВРОПА, МАЙ ЩЕ СЕ ТОПЛИ С ДЪРВА ТАЗИ ЗИМА!? ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, РУСИЯ Е ПРЕЖИВЯЛА 3 МЕСЕЦА ПЪЛНА БЛОКАДА, ГЛАД , СТУД ГОРИЛИ СА СИ МЕБЕЛИТЕ ЗА ДА СЕ ТОПЛЯТ! И СА УДЪРЖАЛИ, ТА СЕГА ЛИ!?СВЕТА НЕ Е САМО ЕВРОПА, ИМА И ДРУГИ КОНТИНЕНТИ! ДА МУ МИСЛИ МЕРКЕЛ!?
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На товали викат сибер война тези двамата едно и също повтарят
77
4
 
13
 
! Отговори
Тундж преди 9 години
До Спонги Абе ! Още ли не си разбрал ,че в Русия работят над 15 милиона чужденци ,вкл. и от Латвия ,Литва, Естония,Украйна и целият пост съветски район,и над 500 хиляди турци . Русия търси около 1,6 милиона високо квалифицирани специалисти. Чети бе Кито ,чети преди да пишеш простотии. Китоооо!!!!
76
0
 
10
 
! Отговори
Аттилакиссе преди 9 години
До АНТИМУТРА Само да питам ! Тая от кой комунисти е -От БСП или от ГЕРБ ? Щото нали произлизат от БКП и партиината секретарка на др. Р Петков,др. Ц. Цачева ,да не говорим за др. Борисов ,др.Цветанов ,Главчев,Велчев и мн. други и от ГЕРБ и БСП.
75
1
 
12
 
! Отговори
Диагноза преди 9 години
Какво са заснели американските разузнавателни сателити над Украйна?...Информацията, която аз получих от източник, снабдявал ме с коректна информация при подобни случаи в миналото, е, че американското разузнаване разполага с подробни сателитни снимки за ракетната батария, която вероятно е възпроизвела съдбоносния изстрел. Тази батария обаче се оказва, че е била под контрола на украинските правител
74
4
 
3
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯВсъщност, всички западни фирми и не само, имат поне по един голям автомобилен завод в РУСИЯ. Форд дори бяха пред санкции от американското правителство, защото продължаваха и продължават да инвестират сериозно в РУСИЯ. В РУСИЯ годишно се продават над 3 млн нови леки автомобила, като дела на Лада е под 20%По-точно около 15% и продължава да спада. Затова и се намесиха французи там, а Путин и даде пълна свобода. Виж, в Европа постоянно фалират автомобилни заводи и се заменят с НОВ ВНОС
73
2
 
2
 
! Отговори
Мляскащ преди 9 години
До АНТИМУТРА:Я се скрий бе *** !
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Модераторе този щети стопи буксера
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западните политици само *** гнусни теми по медиите и западняците им ги слушат по медиите. После политиците им налагат санкции на Русия под предлога, че са прави и казват истината. А това не е така.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Станошко,явно никак не си наясно с темата.При нас не идват богати руснаци.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен76 Да бе ! А нещо за от Америка, дето си,, мечтаеха ЕС и Русия да се сближа,, Едва ли не *** щели да пляскат с ръце от ,,радост,,на сближаването им.Много обичате,, маран,, -ите да пишете ни в клин,, ни в ръкав дивотии, Ама мноого!
68
6
 
6
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До СпонгиИзвинявай, но ти си типичния пример за "българския демократ". какво иска демократа? Зелена карта за Щаттите. това е истината. Ако зависеше от "демократа", щеше да въведе и латиницата в България. Той би си дал *** на , турци и всякакви типове по нашите земи, а след това спокойно би си продал земята, къщата и би се изнесъл отвъд голямата вода с парцаливата си зелена карта.