Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
3
 
! Отговори
Баба с бакембарди преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВВярно е минахме кота 500 на постовете,не мога да кажа на черното бяло.Ще те черпя но едно шипково вино.
317
3
 
3
 
! Отговори
Капитан Бов от Лвов преди 9 години
до ТОДОР ХРИСТОВЗнаем за петата колона в военните среди и сред депутатите избрани по времето на Янукович.Точно за това ще има избори и ще дойдат нови и решителни политици във Върховната рада.Няма да се спират действията на Укр.сили,напротив сега се развързват ръцете им и по прякото ръководство на Порошенко ще се усили натиска с/у сепаратистите.При тях положението е тежко защото привършват боеприпасите и намалява огневата им мощ.Въпрос на време е да капитулират.
316
0
 
3
 
! Отговори
баба с Бакембарди преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВНе бери грижа за бакембардите/малко инфо за тях:моделът на бакембардите ми е тип ала Пушкин/ на баба ти Бакембарда.,поддържам ги в изрядност и с малко кана за цвят.
315
1
 
3
 
! Отговори
Баба с Бакембарди преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВНаблюдавах те и разбрах,че си се явил в сайта само да отбиеш номера с 8 анемични поста/като два са до мен/ за да ти пиша само забележка.Така не се защитава и гради репутация.И аз ще те зарадвам с една важна новина от Отава/Канада,поздаравяват руската икономика с въвеждането на икономически санкции.Да те осветля малко за военната ситуация в Източна Украйна..силите на Киев са успяли да изолират Донецк от Луганск и се готвят за настъпление.Старите депутати на Янукович са аут......
314
2
 
8
 
! Отговори
даммм преди 9 години
Стига писахте простотии бе...Всеки вижда че ситуацията е точно обратна.След изявленията на Б.Дом ,че имат доказателства с/у Русия,но не ги показват и се правят на обидени--много коментари в нета са доста "солени" в адрес на САЩ.Това за което пишат "офицялните" медии...и мнението на обикновените хора се разминават тотално.След като се чуе записа от черните кутии(аз силно се съмнявам че това ще стане)--тогава май ще трябва да се организира нов Майдан......
313
0
 
6
 
! Отговори
baihui преди 9 години
I na poslednia mu e iasno 4e zad tozi akt na varvarstvo stoi U.S. ili po-to4no Wall Stret
312
6
 
2
 
! Отговори
Баба с Бакембарди преди 9 години
Като власите се удавихме накрая на Дунава, малко преди да стигнем 500 поста.Дисциплината пада,има много брак и производството на постове намалява.Дори и Тодор Христов се издъни днеска и то точно по темата за репутацията на Владимир Путин ,ще му пиша самоотлъчка и само да посмее да се бие във гърдите че е защитник на Източните ценности от агресията на Запада.
311
0
 
12
 
! Отговори
Pesho преди 9 години
Класически пример за западна пропаганда и едностранчив материал. Издържана в най-добрите традиции, статията едва леко с едно изречение "погалва" варианта "ами ако властта в Киев е свалила самолета"? Какво правим в този случай, м? Янецюк що подава оставка? Що се разпада парламентарната коалиция в Киев? ;)
310
2
 
12
 
! Отговори
Коце преди 9 години
Путин е пич .
309
0
 
5
 
! Отговори
до 470 преди 9 години
Бил Гейтс са го питали каква диплома има а ?
308
0
 
5
 
! Отговори
Неразбиращ преди 9 години
До до 457 FMSХА ХА ХА ХА ,там ако нямаш докумет си никой. Ако можеш и нямаш диплома ще трябва да си изкараш за да те вземат на работа.Ако имаши и си българин трябва да си забил в земята поне трима техни спеца та да ти обърнат внимание.Иначе ставаш само за чистач.Лично на мен ми предложиха в Германия без да съм ходил там. На няколко пъти им поправях тук машините без да имам техните инструкции и бяха много учудени ,че съм "отгатнал " какво трябва да направя.
307
1
 
3
 
! Отговори
до 466 неразбиращ преди 9 години
Е всеки прави дома си удобен за себе си ,никой не е длъжен да угажда на хора дошли на гости.Нормално е там да се чустваш като на гости и да се съобразяваш с порядките.Но у нас работят по месеци и години без заплати,това по добре ли е?От това по голяма гавра няма и това ги правят наши българи.
306
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Американския държавен департамент изглежда вече започна да променя тона си, за да отхвърли всякаква вина на Киев за свалянето на самолета. Както съобщи вчера LA Time. Американски официални лица заявиха, че е възможно ракетата SA-11 (натовското название на системата БУК), да е била изстреляна от дезертьор от украинската армия, който е бил трениран да използва подобни ракетни системи "
305
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До неразбиращ Е, щом са се гаврили с теб, оправдано е да ги мразиш...
304
1
 
4
 
! Отговори
неразбиращ преди 9 години
До до 422 неразбиращТова вече е последен коментар:))Що късно точно тогава 91 година завърших, обучението беше 6 години т.е. от 85 . От 83 до 85 бях в казармата. Преди това учих средно 4 години , от 79 до 83. Чак сега разбрах ,че съм бил на 15 години в девети клас . ЛЕЛЕЕЕЕЕ кога е било.:))) А западняците винаги намираха повод да се изгаврят с мен и да се надсмеят. Понякога с неразбиране на езика, а най-вече ме караха да върша невъзможни неща и когато успеех още повече се гавреха, от яд.
303
1
 
4
 
! Отговори
до 457 FMS преди 9 години
Личи си че си наш възпитаник,на запад не те питат каква диплома имаш а какво може да правиш,с изключение на доктори,юристи и още няколко профилирани специалности.
302
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Всъщност Хитлер е смятал руснаците за велик народ, поробен от евреите и в армията на Хитлер най-многобройните чужди войници са били руснаците. Всъщност това му е изяло главата - излъгал се е, че са почтени и е подписал пакт със Сталин.
301
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 454Нещо си се объркал приятел,ставаше дума че държавите които са имали колонии са ги обрали и станали богати,ще те пита и теб понеже виждам че си напращял с/у либералите,кажи какви колонии има Китай или като продава стоки кого е заробила със тях.Само с юруш на маслините не става,да се псува е лесно , но да свършиш нещо полезно е трудно.Всеки народ се труди и ако разбере в коя търговска ниша да се набута и да продава е добре,другите гледат и ловят кусури.
300
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонименскъпо лекарство което на практика струва стотинки но патента се държи от Швейцарски фармацевтични компании---------- Не само, че не струва стотинки - самият процес на производство е ужасно скъп, но и за разработката са вложени десетки и стотици милиони. И производството е рисково и трябва да се плащат огромни заплати. Като не ти уйдисва пий аспирин - по-бързо ще освободиш едно място на планетата.
299
2
 
3
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До до 422 неразбиращОбразование без практика...в грешка си мой човек. Обратното е. Практика без образование не става! Може да имаш образование и с квото да се захванеш, ще е лесно. Но ако си без образование, каквато и практика да имаш, ще си кръглата нула. Затова и българина се справя навсякъде...за разлика от австриеца примерно. Гледал съм ги как се потят и червят, като нещо не е по книгите. Като червени домати са...тез червени домати, кой ги мама разклатиии....Опс...