Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт на фашизма, свобода на народа! Viva Russia, viva Putin and his government!
337
3
 
25
 
! Отговори
RadioPrestilka преди 9 години
Абе не зная Путин колко контролира руско езичното население в Украйна, но САЩ май доста добре контролират правителството там, тази оставка на Яценюк, никак не е случайна! Тя е следствие на падналия самолет, май наистина Украинците са виновни за неговото падане, САЩ много добре знаят, че това ще рефлектира върху тях и се случиха оставки в Украйна! Какво и защо се случва там
336
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Путин мислеше за келепира като нашите политици досега 100 пътида си беше продал душата на демоните от Вашингтон,и сега Шеврон и другите транснационалистически компании щяха дабодат Сибир и да правят луди печалби от нефт, земен газ, метали, диаманти, златоа Руснаците щяха да ги трепят частни армии на олигарсите.Ако беше продажник Путята щеше да прави по четвърт милион на "лекция" в западни университетии никой нямаше да се интересува от децата му както от продажниците - Горби и Елцин.
335
1
 
26
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Даже и Путин ми се види като червената шапчица вече пред евреите. Глейте как трепят наред тия дни и никой не "осъжда действията им" Егати двойните стандарти има в демократичния свят.
334
4
 
19
 
! Отговори
Възврат на намерения преди 9 години
Стремежът на Щатите да предотвратят колапса на долара в края на годината се сблъсква с волското търпение и добрата компетентна, фактологична защита от Москва. Планирал се е ръст на Руската икономека с 1,5 процента, а той въпреки санкциите е между 1,7 до 2 процента. Оттеглянето на Руските вложения в Западната икономика ще е възвратен удар срещу Евросъюза. Газовото ограничение от Русия за Запада е удар по собствената им икономика. Затова Евросъюзът се съпротивлява на Щатите с нежелание за санкции
333
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Репутацията на Путин сред всички честни и нормални хора по света е безупречна !Само промитите от хамериканската пропаганда мозъци плюят по Путин.Прогресивната част от човечеството го подкрепя, защото вижда, че Русия е единствената сила, която може да промени статуквото на Новия световен ред.---------прогресивната част на човечеството е точно хамериката и не го подкрепя
332
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тодоре, пак са та изтървали от психиатрията
331
0
 
8
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До Каква е причинатаДобре казано--точно в десятката--адмирации.
330
0
 
4
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВИ от мен лек ден на всички тук.Трябва да пътувам надалеч.Надявам се пак на дискусия с вас.Тоше следващия път ще имам инфо за Монголия.ВР ни офертират с доста изгодни условия--давани от Газпром.Ще отскочим до там и ще видим.Всичко добро и успех.
329
0
 
17
 
! Отговори
Каква е причината преди 9 години
Василева, причината за катастрофата на Боинга са Украинските въоръжени сили. Но той е подтикнат от Щатите в отговор на все повече засилващото се откъсване на държави от опеката на Федералния резерв и негоната валута - доларът.Договорът на Русия с Китай, Евразийският съюз, създаване на паралелни Фонд и Банка за развитие от БРИКС с по-облекчени условия, принуждава Щатите да се защиганаг с всички средства, военни, провакации, икономически натиск чрез Евросъюза. Засега без успех.
328
3
 
6
 
! Отговори
Капитан Бов От Лвов преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВ Не знам къде ще има НАТО база до Русия,но и руснаците имат Клининградска област която се намира във сърцето на Европа и НАТО,тъй че не ги оплаквай братушките ,те няма да си оставят коня в калта.Всичко е въпрос на блъфиране и от двете страни.Война няма да има, въпросът е на кой ще му стигнат финасовите ресурси в това бясно надуване на военни мускули .Ще поживеем и ще видим.Хайде че ще имам конферентана връзка директно с Пентагона.Има да се върши много подривна дейност.
327
0
 
5
 
! Отговори
Капитан Бов от Лвов преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВНе се радвай за това кой има пари на влог в тази Интересна банка,ще ти подам само малък щтрих от други хора академик Светлин Русев и Нешка Р. също имат депозити.Има още много интересни личности от голямото добрутро но за сега толкоз.
326
0
 
5
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До Капитан Бов от ЛвовЗаблуден сте Капитане--истинска война ще има.Тя вече започна и набира сили.Направете анализ на събитията през последните 2 год-прибавете исказванията на Б.Дом и доста от сенаторите +икономи.състояние на САЩ и картинката ще ви се покаже сама.Регионалните конфликти НЕ могат вече да вдигнат икономиката на САЩ-нужен е глобален конфликт.По възможност в Европа и със парите на европейците.Това е целта-нищо друго.И ако Донецк падне и УК тръгне на Крим--планът е осъществен....
325
2
 
3
 
! Отговори
Капитан Бов от Лвов преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВСигурно вие на Изток сте аматьори в пропагандата,напротив в пропагандата сте по добри,но в инфорамционите схватки сте малко неуверени и слаби.За сега губите първия рунд,малко се главозамаяхте след Крим и подценяването на опонента води до пробойни в корпуса на репутацията.Вижте се вземете в ръце и не се отпускайте..очаквай неочакваното са казали препатилите.
324
2
 
4
 
! Отговори
Капитан Бов от Лвов преди 9 години
ДО ТОДОР ХРИСТОВДО дамммЩом казвате че има информационна война значи има фрот и на него се намират две противостоящи си страни.Какво тогава се чудите,че някой казал нещо?Всеки казва и се бори както може.Да приемем,че ЦРУ е спретнало гаден номер на РФ със самолета,излиза че руснаците са били премеметнати и ГРУ не се е справило с "провокацията".На война като на война/Разбира се за Информационна война говорим,истинска няма да има..!!!
323
1
 
8
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ--Тоше,този въпрос си го задават всички хора--които поне малко мислят със собствените си глави.В момента се води инфо война за общественото мнение--мнението на масите.Никой от запада не дава доказателства,а само манипулирана информация--чрез фалшиви клипове в нета.Така се стремят да оформят"правилното"мнение на масите.Това за пореден път доказва,че "демократичните"медии отдавна са надминали комунистическата пропаганда в методите за манипулации на общественото мнение.
322
2
 
3
 
! Отговори
Уди Кълвача преди 9 години
Скоро ще пробия дупка в Гигантския Източен Дънер с моя Доларов клюн $$$$$$$$$$$$$
321
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един * може да повярва че Русия е директно замесена, какъв им е интереса. Дори Американски секретни служби казаха че Русия не е замесена, и според тях е грешка на бунтовниците. От друга страна Израел само за няколко дни изби над 600 палестинци, повечето цивилни, но никой, включително тук не говори за санкции, или тяхната репутация. Може ли някой да ми обясни защо?
320
0
 
3
 
! Отговори
Капитан Бов от Лвов преди 9 години
до 509 дамммЩе поема хвърлената ръкавица от вас към Баба Бакембарда и ще я защитя.Войниците,които до сега бяха в армията не стигат,защото гарнизоните в източната гранична част на Украйна се подсилват в случай на нужда/ако някой реши да нахлуе/.Новите попълнения ще подсилят гарнизоните и всички видове армейски части.Някои ще се предислоцират в районите на Донецк и Луганск.Ще бъде възможна и ротация на уморените от 3-м битки със сепаратистите.Няма да е лесно,знаем кой стои зад "Новорусия".....
319
1
 
6
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До Баба с Бакембарди---Нямам време да влизам в дискусии с вас,но само една информация за вас--Киев обявява нова мобилизация,като вдига възрастовата граница.Та въпросът ми е--къде отидоха предишните мобилизовани,след като по думите на Киев почти нямат загуби и военната им операция върви по план?..? И още нещо--вчера парламента на УК е приел нов закон--данак на войната.Та колко мислите,ще издържи западна Украйна?Гладът,мизерията и труповете от исток,скоро ще потопят новият президент на Украйна.