Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм на същото мнение като 42 - Путин не е поискал - не е наказал запада.Зимата ще стане страшно ако реши да спре газа...... Европаима газ за дав-три месеца.освен това БРИКС създаде своя собствена агенция с която да контирра S и P и другите две агенции. путин прави нови претропроводи, учения с КИТАЙ, разкразав ВИЗА и мастер карад от Русия и им измисля руски аналози.....и въпреки това е МЕК. Ако стисне за гушата запада или влезе с армията в украйна ще стане страшно.
43
15
 
9
 
! Отговори
майна преди 9 години
Напоследък, доста русофили бре... Аз не ги упреквам и не твърдя че ЕС, САЩ или Русия са номер 1, както повечето тук... Само искам да ги попитам тези про-руско настроените - абе защо не емигрирате в Русия бе? Защо децата ви не бягат към Москва??? Не съм ходил в Русия, но казват, че освен 2-3 града всичко друго е в 19 век...
42
4
 
12
 
! Отговори
До 42 преди 9 години
99% няма да спрат газа руснаците. САЩ И ЕС само това чакат и ще кажат ето вижте Русия е нанадежден доставчик. Тогава Южен поток няма наистина да се посрои, а ЕС ще се обедини още повече и ще търси с пълна сила заместители на руския газ.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задягане до скъсване и четвърт назад - значи бизнеса със зъмби за дупки на коланите може и да потръгне?
40
2
 
13
 
! Отговори
Айде сега! преди 9 години
Дреме им на обикновените мужици че не могат да си купуват яхти и самолети! Те и сега не могат! 3D Max на село им не требе. Ракети за до Марс сами ще си направят!Коли...това е им е проблем - само може да почнат да прават собствени.
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да ги сцепят какво нас трябва да ни интересува русия
38
4
 
20
 
! Отговори
До тъп 28 преди 9 години
Знаеш ли, като чета такива коментари като твоя си месля, че напълно си заслужаваме тази война. То бива да си ***, бива да си сляп, бива да си ***, но това твоето е ПЪЛНО МОЗЪЧНО ЗАТЪМНЕНИЕ! Ти чули експерти да доказват че руснаците са го свалили, видя ли ДОКАЗАТЕЛСТВА? Няма и да видиш! Краварите тъй говорят - виновни са защото ние така сме решили. Айде се скрий бе, твоя акъл не ти стига връзките да си завържеш, политика си седнал да коментираш.По *** си и от зомбираните,неграмотни евро...ци
37
5
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
РУСИЯ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ АДЕКВАТНО И ОТ СЕГА ДА СПРЕ ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ И АТОМНО ГОРИВО И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ЗАПАСЯВАТ ЗА ПРЕЗ ЗИМАТА ПОПЪЛВАЙКИ ХРАНИЛИЩАТА..ИМА САНКЦИИ НО ТРЯБВА И ОГЛЕДАЛЕН ОТГОВОР ОТ СТРАНА НА РУСИЯТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЕ ИМА САНКЦИИ ПОНЕ ДА СИ ПРИБИРА И НОВОРУСИЯ В СЪЮЗА КАКТО НАПРАВИ С КРИМ..ЦЕНАТА КОЯТО ЩЕ ПЛАЩА Е СЪЩАТА...ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕ НА ЛИБИЙЦИТЕ НА АФГАНИСТАНЦИТЕ И НА ВСИЧКИ КОИТО СА ПРОТИВ САЩДА ИЗХВЪРЛИ ДОЛАРА ОТ ОБРЪЩЕНИЕ ПО-БЪРЗО БРИКС ДА ВЗИМА ИНИЦИАТИВАТА
36
0
 
5
 
! Отговори
неееееее преди 9 години
До Анонимен 37Браво,ти четеш историята както дявола,библията.......
35
5
 
17
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
До чичо митко.Аз "Чичо Митко" трябва да те уверя, че не се считам за "Предател"! И не само аз а 67,8% от българското население също. Дори напротив. За "Предател" считам всичките тези мазни *** от Брюксел, защото за 7 години съсипаха и това що не може да се съсипва. Съсипаха Икономиката, съсипаха Традициите, съсипаха Вярата ни, съсипаха и Бъдещето ни. И продължават да го правят. Озверели и оскотели, на ура! Преди да наречеш повече от половината Българи "Предатели" се огледай.
34
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, незнам, но само на мен ли ми се струва, че най-санкционирани в най-блицко бъдеще ще бъдат ЕС и САЩ?? Излязоха им вече кирливите ризи и хич да ни ни се правят, че ни лук яли ни мирисали!!!
33
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До жалкоНе забравяй, че Русия щеше да умре през Втора световна война ако САЩ и съюзническите сили не и бяха пратили танкове, самолети и провизии. Русия дължи живота си на Запада. Жалко обаче, че руснаците са прекалено цинични и дори не го признават.
32
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У ГЕРМАНИЯ АНГЛИЯ И СКАНДИНАВИЕТО ОЩЕ ОТ АКРАЯ НА АВГУСТ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ПАДАТ ПОД 20 ГРАДУСА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЧЕТА ЩЕ ГРИЗНАТ ДРЪВЧЕТО ТОГАВА СЪС САНКЦИИТЕ СИ .
31
7
 
27
 
! Отговори
Tana преди 9 години
Само Русия да не наложи санкции на ЕС ...
30
1
 
4
 
! Отговори
лъжец преди 9 години
До Анонимен 28Лъжеш и ти го знаеш!
29
2
 
23
 
! Отговори
макето преди 9 години
молете се на господ Другаря Путин, Лавров и други да са на власт щот ако я земат военните лошо се пише не само на Европата и америката
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко природните ресурси ще останата такива и след 100 години, само цената леко рипа!Братушките тогава ще си компенсират сегашните загуби.От глад няма да умрат до тогава - земя имат колко щеш. Липсата на външни *** на пазара им само ще им поправи икономиката. Ако пренасочат отново ресурс в образованието, запада ще ги моли за технологии.Или с други думи всяко зло за добро. Само трябва да мислят с главите си и да намалят водката!
27
2
 
26
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Да, руснаците знаят и 2 и 200, но ще ми бъде интересно да видя евро....ците. Колко хора ще останат без заплата и тъкмо ще проверим "социалната им справедливост". А колкото до вината на Русия, тя за тх е виновна просто защото съществува. И резултатът винаги ще бъде един и същ. Но не ми дава мира едно, как може краварите, дотолкова вече да агонизира самомнението им, че не ги интересува нищо и никой? Знаете ли, света не го очоква нищо хубаво. Ако допреди месец-два бях оптимист, вече - не!Иде война!
26
2
 
15
 
! Отговори
на ли ? преди 9 години
До чичо миткоНи я като член на ЕС,трябва да ги предпазим от грешната и предателска политика която ще повлияе негативно на всички,от тази конфронтация ще спечелят само САЩ а ни я не искаме една страна терорист да погуби ЕС,нали така?
25
14
 
6
 
! Отговори
сър ПИЧУК преди 9 години
Абе, смешници, колко проруски партии минаха бариерата на изборите :D