Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците си заслужават всяка една санкция. Няма как да даваш оръжие, с което да се убиват невинни хора и да се свалят граждански самолети с по 300 души на борда и това да остане безнаказано. Путин и про-руски настроените хора в Русия ще закопаят нацията. Няма как в днешният свят да същесвтува държава с толкова силни националистически настроени партии. Съвсем скоро ще се превърнат в хасмас или някоя от палестинските фракции.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PAK ELKA I OTNOVO GLUPOSTI.
22
4
 
29
 
! Отговори
От село преди 9 години
Гледай как европейците , в това число и ние си плюем в яденете ! Ще дойде зима след няколко месеца и Русия ще започне да се гаври с подаването на газта. Тогава най-верчтно санкциите ще започнат да отпадат една по една. Сигурен съм , че бизнеса понася големи поражения от глупостта на политиците !!!!
21
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските лакеи се активизираха, много са по форумите, малко по изборите :D
20
11
 
3
 
! Отговори
Дянков преди 9 години
Дойдох в русия и ви стегнах коланите....
19
2
 
19
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
До Анонимен 9ЕС Моето мом...е не прави никакви тръби и терминали а само глупости. Европа не може да врътне кранчето, защото това ще е самоубийство. От както върви газ по тръбите да си чул Европа да го е спряла? Щото аз съм видял друга нещо. Европа разчита на втечнен газ от Американските шисти. Знаеш ли каква е цената франко Европа. 800 долара. А сега ако можеш да смяташ, си сметни кой реже клона на който седи!
18
8
 
37
 
! Отговори
жалко преди 9 години
Тези който си мислят че Русия ще клекне и ще пострада сериозно от санкциите явно не познава Русия ,нейната история и народ!тази уникална страна винаги когато е заплашена се обединява и става по силна,така че вместо да и навредят те ще и помогнат да стане по силна и богата,жалко че ЕС вместо да развива отношенията си с Русия който щяха да са полезни за всички!те отново загърбиха интересите си и се подадоха на пагубния шантаж на САЩ.
17
2
 
36
 
! Отговори
SS преди 9 години
Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането.От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.НЯМА КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА.
16
32
 
9
 
! Отговори
чичо митко преди 9 години
Пичове, вие сте в България! Член на ЕС!! Предаделчета нещастни, точно вие ли, руски лакеи, ще ми говорите за защитаване на чужди интереси! Аз не виждам по-големи предатели от вас, *** недни!
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъра - бъра, два чадъра, срало куче на къра!Накривиха им будьоновките на рашките. Къде са сателитните снимки на американците и хохолите?Лъжци на квадрат!
14
6
 
40
 
! Отговори
агент 00 преди 9 години
Само ще консолидират и втвърдят руснаците още повече, и ще се конфронтират с една световна сила. Просто от САЩ не искат да приемат, че постепенно с еднополюсния свят се приключва и вината си е тяхна, имаха шанс да управляват света, но надменно го пропиляха. Вече няма умен човек на тази планета, който да вярва на американското правителство.
13
4
 
37
 
! Отговори
дългове преди 9 години
Сащ са в дълбока криза. Всеки месец печатат по 65 милиарда долара.Скоро ще им свърши хартията!
12
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин лошо настъпа мотиката
11
3
 
40
 
! Отговори
санкции преди 9 години
Не се съмнявайте, готови сме да затегнем санкциите срещу Русия! Каза баба Ангела. И допълни: Няма да допуснем нито един руски турист до българските плажове!
10
7
 
42
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Тя, Монетата винаги има и втора страна. Сега Европа и САЩ са силни и вилни. Но тя зимата иде. Не е далеч. До началото и Европа ще остане със съсипана икономика и без газ. А Америка ще потрива доволно пръстчета. Руснаците ще се оправят. Историята показва, че такива времена Русия ги преодолява. Недалновидността на Брюксел е, че е толкова късогледа и не вижда как масрафа ще бъде платен от целия ЕС. Жална ни майка на всички. Моите лични прогнози са, че зимата недоволството на европейците ще изригне.
9
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия получава ВСЕКИ ДЕН от ес по 300 милиона евро за газ и нефт. с тях си плащат заплатите и пенсиите. врътне ли кранчето Европа,тогава става сложно защото това са 25% от нуждите на Европа а за русия друга алтернатива няма. на китайците ще продават след 5 години когато стане тръбата и ще взимат жълти стотинки. ес прави тръби от либия и Алжир и терминали в германия полша и истония
8
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ,то Русия съществува ли още ?? Че всеки ден от толкова много нови "санкции" , сигурно се е затрила вече :)))... ! Айде стига сте писали всеки ден нови хуморески :))
7
35
 
17
 
! Отговори
Русия в криза преди 9 години
И как ще пострадат всички? ЕС и САЩ ще си го преместят в ляво
6
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откога взимно изгодните търговски отношения са "алчност"? И това са "американски" разсъждения, където най-висша ценност и всевластен господар са "ПАРИТЕ". Истината е, че демократичен САЩ издевателства на немощния ЕС!
5
10
 
45
 
! Отговори
Много белий бродник преди 9 години
Зимата идва !