Руската икономика няма да рухне от санкциите на ЕС

Постоянният представител на Русия в ЕС: "Южен поток" се строи по график
1 авг 2014 17:05, Елка Василева
516
Руската икономика няма да рухне от санкциите на ЕС
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

Руската икономика няма да рухне от санкциите на ЕС, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Руската икономика няма да рухне от тези санкции. Ще има някои усложнения за банковия сектор, ще се наложи да бъдат преразгледани сроковете за изпълнение на някои проекти, включително и с участие на европейски страни. Руската икономика обаче има достатъчно свои ресурси, за да се справи с тези проблеми", подчерта Чижов.

Санкциите срещу Русия не допринасят за деескалация на ситуацията в Украйна, каза още руският представител.

Още по темата

Русия като страна, свързана с многобройни възли с Украйна, не по-малко, а може би повече от другите е заинтересована от разрешаване на украинската криза, посочи постоянният представител на Русия в ЕС. "За американците Украйна е площадка за геополитически игри, а за Русия тя е нещо съвсем различно", подчерта Чижов.

Той допълни, че не вижда препятствия за "Южен поток" във връзка със санкциите на Брюксел. "Мога да отбележа, че в новия пакет от санкции няма нито една дума за газовата сфера", допълни Чижов във видеомост от Брюксел.

"Южен поток" се строи по график. Двустранните споразумения, които бяха сключени със страните участнички в този проект, си действат, както са си действали", допълни Чижов.

В обозрима перспектива руският газ няма алтернатива на световния пазар, допълни руският представител. САЩ имат шистов газ, но засега никъде не се продава. Освен това в САЩ има само един терминал за производство на втечнен природен газ, а през един терминал цяла Европа няма да можеш да снабдяваш, каза още Чижов.

Санкциите на ЕС противоречат на нормите на Световната търговска организация (СТО) и Русия ще работи за отмяната им чрез световната организация, заяви също така Чижов.

Следващата тристранна среща по договора за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде на 12 септември, съобщи днес Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
1
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До софиянец Абе ти не си наред,честно? За какво му е на Путин да ни напада,при положение,че ние сами се избиваме по пътищата по-ефективно То стават нещата ,заради подобни субекти като тебе,дето като видят 10-15 годишно BMW и се правят на Пол Уокър и естествено завършват като него
266
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Бай гадняки 416- Харесва ли Ви или не- фактите са си факти- питайте руски юрист, ако не ми вярвате- отговорът ще е същият като моят. Рф е ратифицирала ЕКЗПЧОС през 1998г.- дори и руските юристо знаят какви са правните последици от тази ратификация за рф- т.е. , че рф не може да откаже да изпълни решение на еспч.
265
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Колкото и да се напъвате, нефта и газа са си руски и до вас ще стигне само АКО ТЕ РЕШАТ. Не сте руснаци, и няма да станете. Дъйрку ат бублика палучитье, джентлемени!
264
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Одисей 1 "...пази Боже България да не пламне.." Няма как да стане, освен ако путин не се позове на въображаемо нарушаване на правата на руското малцинство в България и не реши да нападне и окупира България. Обаче....България е външна граница на нато, а в нашата Стратегия за национална сигурност е вписано като принцип, че нашата нац. сигурност е неделима от сигурността на ес и нато. Следователно- нападение над България от рф = нападение на външната граница на нато.
263
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен Използвай главата си не само за ядене мисли от време на време!Германия ПРЕДОГОВОРИ "грешката" на Шрьодер! КАКВО ЗНАЧИ ТОВА????
262
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 410- "... и повишаване КПД на клетките.." Абсолютно вярно.
261
0
 
1
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Геополитика, икономика и технологии - добре, НО цената е кръвта на невинните, а те ще стават все повече и от двете страни, и едва ли сега в този момент, там на средностатистическият украинец и руснак му пука ваъбще за петрол, газ, пластмаса, ВЕИ и т.н. Извода е един, никой не си вади поуки от историята, която пак се повтаря.
260
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До аз Петролът се използва за много неща, но огромното количество се изгаря като гориво в транспорта. Ако се намали значително използването на изкопаеми горива, никакъв недостиг на петрол няма да има.
259
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
До софиянецЗащото дори и Норвегия които имат собствен добив на петрол зависят от произведените в Русия диамантени глави за сондажите им.Иначе другото е да се надяваме да намерим извънземни как играят хоро в лимонадена бутилка.
258
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До аз 405- И защо България да не е първата?
257
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Съдия от Хага - рф не може да не изпълни решение на еспч- по иска , признат в размер на 1,6 милиарда долара, защото е страна по ЕКЗПЧОС от 1998г. и нормите на ЕКЗПЧОС имат *** над руското законодателство:)
256
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
До софиянецАма ти наистина си се объркала много или пишеш без въобще да мислиш!Я ми посочи една 100 процентова независима държава????
255
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Бай гаднякиДа и тя ни е под носа! Сърбия, Гърция.Айде и за Аржентина да се сетим, ами я да видим бившите проамерикански съюзници - Ирак какво става с тях? Нека се пуснем и в Кувейт - преди войната имат кредит към Кувейт 20 милиарда след войната обратното станалооооо. Виждаме и Либия но там съвсем не ни харесва сега затова я да видим защо Германия си иска златото???? Май май видяха немците че някой ги *** някой на запад!А сега се обаждат изпод чехъла - санкции без подслушване :))))))
254
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До аз 395- Важното е да постигнем енергийна независимост 100% от която и да е било друга държава- следователно е много по-добре да се "нахрани' първо вътрешният ни пазар, а ако остане- тогава да се търсят външни пазари. Защото ако няма български граждани, и да има енергия, няма да има българска държава...
253
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
До софиянецКакто знаеш и в България имаме много енергийни мощности но пазар - нъцки....А петрола не е само газ, бензин или нафта! Петрола е всичко останало!!!
252
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 390 Не си падам по алхимията, въпреки, че е първоосновата на съвременната химия:) И Нютон не е знаел за разликата на атомно ниво и е бил много добър алхимик, но в крайна сметка му пада на главата ябълка и нещата тръгват в правилните коловози:0
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецМиличка не забравяй че Меркел първа изтича при лошия Путин да си уреди тръба лично до нея без други да я споделят!Или е глупава или нещо не излиза далновидна при положение че петрол и газ има под път и над път!!!!А това за алтернативата го мъдрят още от как се заеха да правят от оловото злато - малка разлика на атомно ниво ама............. съществена!
250
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 386- Е- соларната енергия официално е призната от ес като източник на енергия.Освен това- слънцето НЕ Е притежание на никоя държава и в близките 150 милиона години не се очаква трансформацията му:) Май точно това не се харесва в рф, а?;)
249
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До аз 383- А защо изобщо възниква идеята за квантов компютър, а?:) По аналогия- може да се открие вещество/ суровина, заменящо пластмасата.
248
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само газта , нефта и урана са енергия.. Другото Европейското - електромобили , солари , вятърни мелници са превръщане на един вид енергия в друга.. А какво става през нощта , зимата или ако няма вятър.. духаме да завъртим перката.