Путин и Порошенко ще се видят идната седмица в Минск

Двамата ще участват в насрочена по-рано среща на върха на Евроазиатския митнически съюз
Обновена: 19 авг 2014 18:12 | 19 авг 2014 18:12, Бойчо Попов
211
Путин и Порошенко ще се видят идната седмица в Минск
Снимка: Ройтерс

В търсенето на край на конфликта в Украйна Москва, Брюксел и Киев се споразумяха за среща в Беларус. Тя трябва да се проведе в беларуската столица Минск идния вторник в рамките на срещата на върха на Евроазиатския митнически съюз, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Руският президент Владимир Путин ще присъства, потвърди говорител в Москва. На срещата на върха участие ще вземат и държавните ръководители на Беларус и Казахстан. 

Засега не е ясно дали ще има отделна среща между Порошенко и Путин, но според анализатори евентуален разговор между тях на четири очи може да доведе до облекчаване на кървавия конфликт в Източна Украйна.

Ще бъде обсъдено и Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, както и въпросът за енергийната сигурност. ЕС планира да изпрати на срещата върховния представител за външната политика Катрин Аштън, комисаря по търговията Карел де Гухт и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
 
В събота в Киев ще пристигне германският канцлер Ангела Меркел, а след срещата в Минск, на 30 август, се очаква Порошенко ще посети Брюксел.
 
Въпреки дипломатическата офанзива обаче украинската армия продължава да напредва към Луганск в източната част на страната. Говорител на армията заявява, че правителствените войници са превзели квартал на града. В центъра на града продължава да има битки. Проруските бунтовници превзеха през април града в близост до руската граница.

Поради продължаващите сражения в момента около 500 души на ден напускат града, който преди началото на конфликта имаше около 400 000 жители.


Късно в понеделник бежански конвой от Луганск е бил уцелен от ракети. Според украински военни са били убити десетки хора. Говорителят на армията е заявил, че заради подновяването на боевете е преустановено погребението на жертвите.  Досега според украински данни са открити 15 трупа. Всички убити са цивилни граждани, твърди говорителят на армията.

Украинското правителство обвинява сепаратистите за нападението. По данни на армията бунтовниците са обстрелвали бягащите цивилни граждани с руски минохвъргачки и с ръчни противотанкови гранатомети. Бунтовниците отхвърлят обвиненията.

И втората крепост на сепаратистите Донецк отново бе разтърсена от експлозии. Детонации се чуват на изток и на запад, където се намира летището, съобщават репортери. Хуманитарната ситуация в изстрадалия град се влошава, след като от два дни жителите не разполагат с течаща вода. Пред магазините са се образували огромни опашки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Владимирович има черен колан, а бай ти Петър е диабетик и алкохолик - без коняче не започва деня.
36
0
 
17
 
! Отговори
Пипи преди 9 години
Аз се надявам това безумие да свърши, скоро гледах кадри от украйна, очите ми се просълзиха, там наистина е страшно..
35
0
 
14
 
! Отговори
До onz 62 преди 9 години
ъ-ъ-ъ-ъизвинявай за прекъсването, платените медии са на Делян Пеевски и мама му. А те са от обръчите на До(г)ан. Sorry, go on.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политикус: Залагам на Путин.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гениално!Добрият ти Порошенко ми се струва има коварен план срещу човечеството, тъй като е доверил охраната на ядрените обекти,ядрените материали и ядрените ракети на Нац.гвардията.
32
0
 
18
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До onzДобре бе отворен каква е връзката между СССР и РФ?Нали в СССР бе комунизъм,но в РФ както и в царска Русия е капитализъм.Разбирам че си платен *** и *** която неможе да преглътне историята.За това немаш и бъдеще.
31
1
 
17
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До onzАбе що спориш?В 1878 Русия ни освобождава и ние наричаме това Освободителна война,а през 1945 Съветцката армия ни окупира като съюзник на Германия.В момента не съществува нито СССР нито съветцката армия.Въстановяваме си държавността благодарение на Русия,а не на САЩ.Грешка е не само СССР и последвалата га БКП,но и това че влезахме в ЕС без ***.
30
3
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До onzЕй ***,недей говори глупости за 1945 Значи били сме СЪЮЗНИЦИ на Нациска Германия и просто СССР е можела да ни подели между Сърбия,Гърция и малко за Турция. Но сърбите са били много лакоми и затова са се скарали. Ако Сталин беше казал ,Южна Добруджа за Румъния ,Петричко за Гърция ,никой е нямало да може да го спре да го направи. Даже сме се отървали много леко при положение ,че за 2 път сме били съюзници на Германия. Така че си затваряй плювалника и недей да пишеш
29
0
 
15
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
"Ще бъде обсъдено и Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС"Tezi oba4e prodaljavata da si povtarqt glupostite...
28
0
 
20
 
! Отговори
животинска жестокост преди 9 години
Командирът на наказателния фашистки батальон "Донбасс" Семьон Семенченко е тежко ранен близо да Иловайск. Фашисткият батальон "Донбасс", прочул се със своята животинска жестокост, е собственост на олигарха Коломойски.
27
1
 
22
 
! Отговори
Гениално! преди 9 години
Добрият Порошенко има коварен план срещу лошите руснаци и техния лош конвой с лоша хуманитарна помощ. Порошенко ще протака достатъчно дълго време влизането на конвоя в Украйна, за да могат, през това време, неговите добри главорези да избият цялото население на Донбас! И тогава лошите руснаци няма на кого да оказват хуманитарна помощ! Гениално!
26
1
 
14
 
! Отговори
jan преди 9 години
До onzКакви са тези мечти? Завий си краката.
25
1
 
20
 
! Отговори
световен рекорд преди 9 години
Порошенко е решил да бие световния рекорд по избиване на собствени мирни жители. Предишният рекорд принадлежи на идолите на Порошенко, Адолф Хитлер и Йозеф Сталин.
24
0
 
23
 
! Отговори
погр ебален агент преди 9 години
Потрошенко не може да води преговори. Първо, той е зависим от Сащ е на директно подчинение на Цру. Второ, той не контролира многочислените фашистки частни наказателни батальони от наемници.
23
1
 
17
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До onzне е 1945 а 1878.Пишеш това което ти изнася.Свободата е да познаваш историята и да градиш бъдещето.Относно 1945 руската армия минава през България,която е в съюз с фашиска Германия.И заблуждавай децата от махалата промит мозък.Дори и те няма да ти повярват!
22
0
 
24
 
! Отговори
набит на кол? преди 9 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато окончателно стане ясно, че украински военни са свалили Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Порошенко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?
21
1
 
21
 
! Отговори
подарък преди 9 години
Баба Ангела е изпратила на Порошенко подарък кашон с памперси.
20
1
 
17
 
! Отговори
Съгласен преди 9 години
До onzама кат' си "ф"*** правата лопата 'що не избамкаш една и на Камерън, че тоз' *** ги плещи същите за българите, че и по-лошо. Онези поне само си приказват, а оня действа. Може и Фараж да треснеш, за други нямам претенции. Ако ти трябва помощ - и за едните и за другите - насреща съм.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само си играят на развален телефон. Да отива там Обама, да преговаря и да се взема вече решение по въпроса. Този къдрав пудел освен да сумти друго не прави.
18
0
 
22
 
! Отговори
горещ конфликт преди 9 години
Цру е наредило на марионетката си Порошенко да не изпълнява никакви договори за спиране на огъня. Точно обратното, с всички сили да продължат бойните действия, колкото и кървави да са те, с цел, на всяка цена, да се предизвика горещ конфликт с Российската Федерация! Цру е най-голямата терористична организация в света.