ГЕРБ призова Русия да освободи украинска пленница

Според евродепутатите на Борисов Кремъл е виновен за напрежението
Обновена: 21 авг 2014 19:37 | 21 авг 2014 19:04,
90
ГЕРБ призова Русия да освободи украинска пленница
Снимка: архив Ройтерс

Евродепутатите от ГЕРБ призоваха руските власти да освободят незабавно украинската военнослужеща Надия Савченко.

Тя бе отвлечена от Украйна на 17 юни и предадена на руските власти в Русия. В момента продължава да се намира под арест без възможност за връзка с близките си, като й се отказва адекватен достъп до правна защита и консулски услуги, припомнят от ГЕРБ.

Руските власти я обвиняват в съучастие в убийството на двама руски журналисти в Украйна.

Още по темата
„Смятаме, че в двадесет и първи век е недопустимо военнослужещ да бъде отвличан от територията на собствената си страна, за да бъде арестуван и обвинен в тежки престъпления в друга държава“, се казва в позицията на евродепутатите от ГЕРБ. Според тях подобни действия не могат да бъдат извършени без знанието и съдействието на руските служби. 

Според евродепутатите освобождаването на Надия Савченко е необходима стъпка за подобряването на отношенията между Украйна и Русия в навечерието на срещата между президентите Порошенко и Путин на 26 август в Минск.

„Очакваме категорични действия за прекратяване на кръвопролитието, нормализиране на обстановката и възстановяване на конституционния контрол над цялата територия на Украйна“, се казва в позицията на евродепутатите от ГЕРБ.

Те са категорични, че властите в Кремъл носят основната отговорност за ескалацията на напрежението в Източна Украйна чрез действия в остро противоречие с международните правни норми, както и с незаконното анексиране на Крим.

„Категорично се противопоставяме на продължаващата практика за изпращане на униформени без идентификационни знаци, които ръководят действия, дестабилизиращи Украйна“, пишат в позицията си още представителите на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
42
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Нали в Украйна говорят, че това е война? Въпросната дама не е ли военнослужещ, така че - a la guerre comme a la guerre!ГЕРБ не споменаха ли нещо за Андрей Стенин? А т.нар. журналисти в България имат ли позиция по въпроса?
15
3
 
44
 
! Отговори
активен преди 9 години
Не знам държава с абревиатурата ГЕРБ. Виж Русия знам.
14
2
 
42
 
! Отговори
гербер преди 9 години
От Брюксел се пише лесно. Сега ще ходим да хапнем и пийнем в ресторанта на парламента за ваша сметка. И да знете, че ний ще стигнем докрай в борбата си с омразния диктатор ***. Ако трябва ще гласуваме да пратм синовете ви на източния фронт. Ако можеха и нашите щяха да тръгнат, но не могат, брюксел е далече от русия, а и имат по важна работа - нови декларации трябва да пишат.
13
6
 
60
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Простото ГЕРБераст с акъл колкото на амеба за пореден път чупи ***. Кой сте вие да обвинявате, бе? Сбиртък от неграмотници и некадърници намазали службичка в ЕП.
12
2
 
37
 
! Отговори
MC преди 9 години
Не сме си взели и частица поука от историята си!На времето така сме си докарали например бомбите над София(а и не само)!Обявяваме война на САЩ и ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!И после някакъв ***..т професор(бивш комсомолец,тъмночервен при това)ще ни обяснява по ТВ7 при слагача Керев, как татко му на симеончо бил ВЕЛИК политик.....
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм.... как така не е виновен Станишев ??? Някой да не ги е ударил с *** предмет по главата ?
10
1
 
23
 
! Отговори
мноо са развалнувах преди 9 години
сабахлям кат са сабудих са уригнах и нахраних кучетата с пържолка и виках си , ава ко трябваше дапрая днес и ми се обадиха отгорее и викат Конграчулейшън , и захващай са с оная мома дет ималонещо си с трепането на матряла дето не искал да мре, Простации викам с толкова проста задача не са справят а у нас даже с собствен бензин са палят и то от мойта бензиностанция я копуват, ама айде...матрел всички зад касапката тя не е виновна че е такава и стадото матрялът ърррр
9
1
 
49
 
! Отговори
преди 9 години
Ако не се лъжа,това е от арсенала на САЩ да се отвличат хора от чужди държавии до днес ГЕРБ не са правили подобни изявления по отношение на американците...............Споко Боко,скоро ще се наложи да те приберат в САЩ,като заслужил агент.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според евродепутатите на Борисов Кремъл е виновен за напрежението Борисов - име, а Кремъл - фамилия? :))
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винету изрови томахавката на войната и заедно с бледолики...пардон, бледогъ.ите братя след усилено пушене на разни лули със съмнително съдържание, отидоха да се закачат с Мечо Гризли. Бледог.зите наредиха на Винету да влезе първи в мечата дупка и да събуди мечката...те щели да чакат и да приготвят дългите си хвърлящи огън копия....Но....
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой питал ли е Надя дали иска да я "освобождават" :))
5
1
 
63
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ако Путин ни отърве от тиквата ще му паля свещички за здраве всяка неделя!
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще поискате освобождаването на журналита от "Русия днес", отвлечен в Украйна?Той поне не е отговорен за убийства на журналисти!В 21 век вероятно не е допустимо да се отвличат хора, затова ми е интересно защо няма подобни призиви към САЩ за стотиците отвлечени и затворени в Гуантанамо.Ама какво да направиш - ГРОБ! Трябва да се мазнят на ембасито, че иначе *** няма да излезе от панделата!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народЕхе, намерил си куче да плашиш със салам :)))
2
1
 
40
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 9 години
Чудех се кога Тиквата ще реши, че може да си играе с големите риби...
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало-о-о спрете наркотиците бре :)