Киев обвини Москва в отвличане на жена – армейски офицер

Русия й повдигна обвинение за убийството на руски журналисти
9 юли 2014 21:16, Елка Василева
37
Киев обвини Москва в отвличане на жена – армейски офицер
Надежда Савченко. Снимка: БТА

Украйна обвини Русия в отвличане на жена – армейски офицер, заловена от проруските сепаратисти в Източна Украйна, и настоя тя да бъде освободена и да се завърне у дома, предаде Ройтерс, като се позова на киевски медии.

33-годишната Надежда Савченко е била пленена от бунтовниците през юни, докато се сражавала на страната на проправителствените отреди край Луганск, недалеч от границата с Русия. В декларация на украинското външно министерство се казва, че след залавянето й тя е била незаконно прехвърлена през границата.

"Това е поредно доказателство, че терористите планират и извършват своите престъпления в Украйна в тесен контакт с разузнавателните служби на Руската федерация", са казва в документа.

Следователи в Русия съобщиха днес, че са арестували украинка - пилот от ВВС, чийто хеликоптер е бил свален по време на сражение, и са й повдигнали обвинение в убийството на двамата руски тв журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин, които загинаха през юни, след като бяха улучени от минометен снаряд в източноукраинския град Луганск.

В декларация на руския Държавен следствен комитет, цитирана от ИТАР-ТАСС, се казва, че пилотът Надежда Савченко е заподозряна, че в качеството си на "насочващ оператор на вертолет Ми-24 по време на военните действия в района на Луганск се е присъединила към (проправителствения доброволчески) батальон "Айдар". След като узнала координатите на местоположението на групата руски журналисти и на други граждански лица край Луганск, тя ги предала на военните. Последвал минометен обстрел по тези координати", при който загинали двамата руски журналисти.

Говорителят на руското държавно следствие Владимир Маркин съобщи на ИТАР-ТАСС, че Савченко е била задържана на руска територия и поставена под арест. Не е ясно обаче как се е озовала там. Според Маркин тя е пресякла границата доброволно, без документи, представяйки се за бежанка, и била задържана до установяване на самоличността й. После се изяснило, че тя е заподозряна по делото за убийството на руските журналисти и била "задържана в строго съответствие с руското законодателство".

Киев обаче настоява, че тя е била отвлечена от проруските бунтовници и прехвърлена в Русия, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Петро Порошенко нареди на външното министерство и на генералната прокуратура на страната да изяснят обстоятелствата около появата на пилота Надежда Савченко на територията на Руската федерация, съобщи ИТАР-ТАСС. За целта украинското МВнР трябва да се свърже с руските си колеги, а прокуратурата и правосъдното министерство - "да предприемат всички възможни стъпки за най-скорошното й освобождаване". При това Порошенко смята, че тя е била похитена, отбеляза говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (32)Това, че някой е от славянско потекло, не значи че ни е брат, братовчед или какъвто и да било роднина. Особено важи за руснаците това, защото винаги през годините са ни цакали и са ни забивали нож в гърба. Нека всеки да си припомни историята ни и след това ако смее да го отрече. Запомнете, че преди всичко България е родината ви, а не Русия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най неподготвената статия какъв пилот бе, щурман, какъв хеликоптер, заловена с батальона Айдар като снайпер, който не вярва да изгледа видеото в ютуб тя там още под кайф си признава че е убивала
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че руснаците ще я съдят! Позволила си е да убива умишлено невоенни лица журналисти граждани на друга държава А американците дори и не съдиха Осама Бен Ладен
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32-------------Е то какво излиза - повечето са посредствени. Най-вече тея дето защитават действията на САЩ по време на Украинскта криза! Пък и по време на арабската пролет, по Косово време ...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 27- И КАКВО ТИ ПРЕЧИ ЧЕ Е РУСНАК? НАЛИ СМЕ ОТ ЕДНО ПЛЕМЕ С ТЯХ- СЛАВЯНСКО...*** ДА БЕШЕ ЩЯХ ДА РАЗБЕРА САМОЧУВСТВИЕТО ТИ ДА ПОСОЧВАШ КОЙ И КАК ДА СЕДИ. ЧАК Е СМЕШНО...ЩО ЛИ? АМИ ЩОТО КОЛКОТО Е ПО-ВИСОКА КУЛТУРАТА ТОЛКОВА Е ПО-НЕПОСРЕДСТВЕН Е САМИЯТ ЧОВЕК ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗ *** Е ЗА ТРЕПАНЕ...
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като узнала координатите на местоположението на групата руски журналисти и на други граждански лица край Луганск, тя ги предала на военните. Последвал минометен обстрел по тези координати", при който загинали двамата руски журналисти.---------------------------Така правят мръсните фашисти!Убиват наред и ботуша им гази наред! Това са те!
17
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Надявам се да го обесят този с пола - ВОЕННОПРЕСТЪПНИК
16
10
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Добре де ти си руснак стой си мирно в БГ какво пропогандираш за русия.БГ не е твоя страна ти си гост тук така че по полека.
15
23
 
5
 
! Отговори
до боклуците преди 9 години
Санкциите действат. Путин си взе парите и Ви заряза...е, сега как е?
14
6
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Ама хубаво доказателство за думите му,усетиха *** в Донецк. Ако искат още да познава за ГРАД ,СМЕРЧ и гаубиците ,още малко да се туткат и такова хубаво ще им покажат.Още малко да се правят на много невярващи и ги чака съдбата на Славянск в многократно по-лоши последствия Даже и няма да е лошо да им позавалят малко ГРАДОВЕ И СМЕРЧОВЕ над главите ,та после пак да се туткат
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да е вдигала краката , а не хеликоптера.Сега нямаше да има проблеми.
12
0
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Значи е имало ефект от пресконференцията му и как точно позна,че Киев ще им унижтожава предприятията Само няколко часа по-късно е станал авиоудар. А и повечето от тия 500 са отишли заради парите ,което важи в пълна сила и за укр. армията
11
3
 
23
 
! Отговори
за 19 преди 9 години
единствените бадити в Украйна са киевските убийци,ве,творение на пиянска ***..а те не вярвам да са предали на москва,хахаМежду другото в скоро време и шефа и Аваков ще иправи компанияв арестта,днес ииздадена заповед за задържането му..ако не знаеш кой е Аваков,ще те светна,министър на вътршните работи на бившата Украйна..
10
4
 
28
 
! Отговори
за тъпака 9 преди 9 години
До Анонимен 9Тая тъй наречена жена е виновна за смърта на двама руски журналисти.Има издадена заповед за задържането и от руския съд.Задържана е по правилата,обвинена в присъствието на адвокат информираное украинското посолство.Арестувана е на руска територия,където се влязла нелегално.Още разсяснения нужни ли са ти,ве?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 9А ... няма ... виж ти ... убийствата на хора по един начин е демократична работа, а убийствата на други по друг начин е вече Холокост... Пък и некак си пропусна отвличането на хора от мириканцките тайни служби...некак си тая работа не ти се нрави и не щеш да я упоменеш. Чист комсомолски дермократ си. Няма туй онуй.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жена е силно казано...
7
2
 
20
 
! Отговори
Опълченецът преди 9 години
До Каквото и да ставаНяма такава държава в историята- тия са смески от поляци,руснаци, българи, румънци и т.н. И ВЕЧЕ НЯМА 45 000 000 украинци, щото само в КРИМ са 3 000 000 а още 10 000 000 искат да са ДЪРЖАВАНАТА НОВОРОСИЯ!!!!!!!!!!!!!!! НЕ СЕ ПАРВИ НА ПЛАТЕН ***!!!!
6
0
 
30
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
Ми нали е офицер , какъв е проблема? Защо се е предала жива?Цивилните жени в Луганск като ги разпиляха из площада с касетъчни бомби запада рива ли за тях?
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"1 в качеството на каква се разпорежда на чужда територия , че чак и залавя"Са ше пиша бавно та дано се усетиш : - както разни евреи тичат по целия свят и отвличат разни военопрестъпници - както разни мириканцки служби отвличат по целия свят разни хорица и ги отвеждат я на Гуам я в ГуантанамоКапичи ? Понимаеш ? Фащаш ли ?