ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си"
Обновена: 22 авг 2014 20:51 | 22 авг 2014 18:41, Веселина Йорданова
196
ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заместник-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Още по темата
Говорителят поздрави украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия", че проявяват сдържаност и имат готовност за диалог за "избягване на допълнителна ескалация на кризата".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън, върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Брабан припомни, че за да се осигури пълно спазване намеждународното хуманитарно право, конвоят, който трябва да бъде от стриктно хуманитарно естество, трябва да бъде ескортиран от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и украинското правителство трябва да е дало съгласие за навлизането му на украинска територия.

Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение да влезе на територията на Украйна, тръгна днес към сепаратисткия град Луганск. По-късно сепаратисти съобщиха, че първите камиони вече са в Луганск.

От Москва заявиха, че всички необходими гаранции за безопасността на конвоя са взети и за маршрута му е уведомен МКЧК. От МКЧК обаче уточниха, че автоколоната не е придружена от техни сътрудници поради липсата на достатъчно гаранции за безопасността им.

Украинският президент Петро Порошенко определи навлизането на конвоя като "грубо нарушение на международното право", но обеща, че Киев ще направи всичко възможно да избегне ескалацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
25
 
! Отговори
jan преди 9 години
Вятърът е североизточен. Чиновниците от ЕС да се наредят в редица и да започнат да го духат обратно към Русия.
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Грузия защо не пратиха?
12
4
 
34
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
И ние стоим като на*рани,натикани в този перверзен "съюз" между господари и слуги и всичко вършено от него се приписва и на нас,така,както всичко направено от *** извън България, минава за сметка, на всички българи.Хак ни е,след като,като овце, се оставихме, да ни наврат в него и да ни доят и стрижат...а даже и пускат кръвнина,както си искат.
11
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС за това ще гориш в АДА не този на Данте, а в ядрен до пълното ви разпадане на атоми.
10
8
 
8
 
! Отговори
ddr преди 9 години
Белградският международен трибунал***********************този трибунал ще се удави в кръвта на 32 000 босненци избити за един ден в Серебреница .
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна иска да си прави геноцида без да и се месят ???
8
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сметка на това ЕС не вижда никакво нарушение когато фашистките орди избиват деца,старци и бременни жени използвайки бойна авиация и балистични ракети в населени места.
7
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС се доказа, че е организирана престъпна група от евробюрократи и политици, осъществяващи геноцид срещу нормалните и бели хора в Европа. Белградският международен трибунал ви очаква еврогейци.
6
4
 
34
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
А нахлуването на тълпи от талибани от Турция тогава не е ли "пряка инвазия" за ЕС?
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bratqta katioshi, si tarsqt prichini kolkoto da pochnat da strelqt po besilniq si po malak brat!
4
5
 
61
 
! Отговори
me преди 9 години
Дааа, много интересно, защо от ЕС не пратиха хуманитарна помощ на бъдещата си членка? Защо от Червения кръст се мъчиха дни наред да уредят хуманитарен коридор и украинците ги направиха на маймуни? Защо на ЕС не й пука за хората, които умират в пълна нищета в Източна Украйна, а и пука само за претенциите на тоя ненормалник Порошенко?! Тия камиони се движат в момента на собствен риск, с риск за живота на шофьорите, за да доставят помощ. Да се гръмнат от Киев!
3
17
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
До 2 ще ти се *** ти си първи.. твойта злоба ще те убие и съм сигурен че вече си болен от нещо ужасно
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само скудоумието няма граници - в случая на брюкселските изявления!
1
9
 
64
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
В Еуропата се излагат маса яко. Винаги е играл двойния аршанин - за Из(с)раел може да прави каквото си реши на палестинска територия, обаче Русия не може да прати помощи на нейните граждани. Смешна ми Еуропо, смешна.