ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си"
Обновена: 22 авг 2014 20:51 | 22 авг 2014 18:41, Веселина Йорданова
196
ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заместник-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Още по темата
Говорителят поздрави украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия", че проявяват сдържаност и имат готовност за диалог за "избягване на допълнителна ескалация на кризата".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън, върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Брабан припомни, че за да се осигури пълно спазване намеждународното хуманитарно право, конвоят, който трябва да бъде от стриктно хуманитарно естество, трябва да бъде ескортиран от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и украинското правителство трябва да е дало съгласие за навлизането му на украинска територия.

Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение да влезе на територията на Украйна, тръгна днес към сепаратисткия град Луганск. По-късно сепаратисти съобщиха, че първите камиони вече са в Луганск.

От Москва заявиха, че всички необходими гаранции за безопасността на конвоя са взети и за маршрута му е уведомен МКЧК. От МКЧК обаче уточниха, че автоколоната не е придружена от техни сътрудници поради липсата на достатъчно гаранции за безопасността им.

Украинският президент Петро Порошенко определи навлизането на конвоя като "грубо нарушение на международното право", но обеща, че Киев ще направи всичко възможно да избегне ескалацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинците искат да изчистят цялата област от руското население,това е целта на операцията,дори така наречените бунтовници да се предадат геноцида ще продължи,за това Русия не трябва да се оставя на тия смешници да избиват руското население а да влязат в украина и да забият руското знаме в киев
33
1
 
11
 
! Отговори
DDR преди 9 години
kомисията да публикува всички лица с "мръсни" досиета и на тези лица да се забрани участието в политиката на България доживот.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение..."И кво чакаха, да цъфнат налъмите ли?На Путин п..ткини номера не минават!От Путин с любов!...............Загуби в европ.индекси след навлизане на хуман.помощ в ***.По-специално,в 15:38 часа, британският FTSE 100 е надолу0.04%до6775пункта,германският DAX спада0.41%до9363 пункта,а френският CAC 40-надолу с 0.81% до 4258 пункта. Съставният индекс.Stoxx Europe 600 се понижи 0.23%до 336.72 пункта.
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей... няма да могат да изморят хората, дето не харесват украинските олигарси и "помагачите" им.Само дето няма да смеят да обстрелят конвоя, за да не си навлекат нещо по-специално.Що ли една група "майданци" свалиха правителството, а сега толкова време война - и то не пада?Някой знае ли?
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ,еврогейтаци, мога само да ви дам един дудук ,за да го надуете :))
29
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички приказки за евро-атлентически ценности са един раздут до пръсване балон. И той наистина се пръсна. Видяхме, че всичко е въздух под налягане. И ние се завряхме в тази ***. Със своето мълчание ние се превърнахме в съучастници на киевската хунта при осъществяване геноцида над населението в югоизточните райони на Украйна. Позор! Руснаците са велик и достоен народ. Те никога не изоставят своите в беда.
28
5
 
18
 
! Отговори
neno преди 9 години
ООО Брюкселските зелки кричат на умряло Даваите мойте момичета ,продължавайте да крещите ,инак няма да се разбере че съм ви сводника С Уважение :Барак Обама ПС: да не забравя,че който не кричи против Русия ще му спретна "антитерористична операция с бонбандировачи над столицата му"
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За жалост зомбита има и у нас да не плачете после (виртулно) че са ви изпарили.Да бяхте взели мерки и 100 тината оБананови маймунеци да ги бяхте вкарали където им е мястото в зоопарка.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AMERICAN EAGLEЩо не се скриеш и да се търсиш, бе!?
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брюксел трябвя да отговори бързо, какви ангажименти има към противоконституционното правителство в Киев. Да се приветства нелигитимно правителство за проява на сдържаност е не просто цинизъм, но е показател за дълбоко неразбиране на принципите на общността. В крайна сметка, очакваме от лидерите на съюза конструктивни действия, а не отчаяни прояви на шовинизъм.
24
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе хора каде е онази гъска кристалина георгиева нали тя отговаря за бедствия и аварии .а какво по голямо бедствие от гражданска война.война в която загиват деца жени старци война в която укранацистите обстрелват градове села болници детски градини.защо така наречената демократична европа мълчи за зверствата на украинските *** защо мълчи за използването на системи град и ураган ,балистични ракети Точка -у ,защо мълчи за използването на фосфорни бомби забранени от ООН .мълчи европа мълчи и кристалинка
23
1
 
4
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
До AMERICAN EAGLEако е отвътре и е заради самоопределяне - няма да плачем, ако е насилствен опита, лъчевата болест бързо ще ни довърши ВСИЧКИ.
22
2
 
54
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Яко!Срам ме е днес, че съм част от европейския съюз... освен закони има и морал, етика, душевна цялост. Който се крие зад буквата на закона, а не гледа голямата картинка е просто един бездушен бюрократ.Слава на Руснаците! Браво братя!Скоро идват избори, мислете с главите си за кой и с какви ценности ще гласувате!
21
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1седмица конвоя стои на границата......., защо е нужно това?
20
2
 
18
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
13, аз виждам бъдещето по-опростено и като точен аналог на 1917 година:1. февруарска буржуазна революция - майдан;2. октомврийска народна революция - антимайдан.Украинците трябва сами да си извоюват свободата.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има ли граници ?Как влизат джихадистите през Турция ,За които , правителство , под натиска на ЕС , трябва да се грижи ?Как знаете , че тези които влизат не са " спящи клетки ".
18
9
 
22
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ са преди 9 години
много подли защото искат да спасят това което трябва да бъде изтребено
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А там където влиза САЩ ,На какво е нарушение ?- там няма й граници, така са дестабилизирали държавата !!!
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев не иска да предаде доброволно властта на Москва.
15
3
 
37
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
До Всеки ще си получи..Точно това ги чака. В началото на минялия декември бях в Киев, платената седянка вече беше започнала, вечер ставаше към -20тина градуса, на закрито обаче навсякъде хората ходеха по потници и по джапанки, яко жега и се радваха, колко им било безплатно топлото. Тая зима да видим, колко ще им е безплатно!Иначе обикновенния украинец е добър и сърцат човек, и в никакъв случай не мрази Русия, напротив дори. Заради шепа платени *** обаче, тая зима .. не ми се мисли ..