Русия не ще да чака: колоната тръгва към Луганск

Не можем повече да търпим подобен произвол, заяви Москва
Обновена: 22 авг 2014 14:16 | 22 авг 2014 12:10, Елка Василева
190
Русия не ще да чака: колоната тръгва към Луганск
Снимка: БТА

Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака, обяви руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

Още по темата

"За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират "повишена загриженост" от положението в Югоизточна Украйна. Поставянето на все нови и нови изкуствени изисквания и предлози вече се превърна в издевателство", подчертава руското дипломатическо ведомство.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.

"Ние сме готови колоната да бъде съпроводена от сътрудници на МКЧК, както и за тяхното участие в разпределянето на помощта", отбелязва руското МВнР. Изразява се увереност, че в акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС на място първият конвой от 32 камиона вече е от украинската страна на границата, на ГКПП "Изварино".

Очевидец на границата обаче твърди, цитиран от Ройтерс, че челните камиони на хуманитарната колона, които са паркирали в ничията земя между руските и украинските гранични пунктове, са запалили двигателите си, но още не са потеглили. Според агенцията руската декларация е предупреждение към евентуални опити да се препятства движението на конвоя при навлизането му на украинска територия.

Руските митничари са пристъпили към проверката на втората част от руския хуманитарен конвой на границата, която се състои от 34 камиона, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на руската митническа агенция.

Малко по-късно, позовавайки се на очевидци, Ройтерс съобщи, че първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна навлязоха в страната по посока на град Луганск, придружени от малка група проруски сепаратисти.

Камионите се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), допълва ДПА.

По този начин Русия игнорира искането на украинското правителство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да чака? Да избият цялото население в Източна Украйна или да го уморят от глад? Що за двоен аршин за мерене на "демокрацията"? Що за правителство е това в Киев, че избива мирни хора или ги прави силово бежанци? Това не е ли хунта, подкрепяна от тези, които си позволяват да нарушават граници, да налагат собствените си представи за демокрация, да назначават лидери и правителства, а когато станат неудобни, да ги обявяват за терористи? Кога ще свърши това?! Само Путин ли е виновен за всичко!?
124
11
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До до 136президента е президент, докато не се откаже или докато не умре---------------Сериозно ли верваш на тая глупост? Сега ми обясни - ако президента полудее и не иска да се махне, и не умира и иска да подпали световна война и хората не искат да воюват, какво трябва да направят? В украинския парламент не са нахълтвали никакви хора с калашници.
123
2
 
0
 
! Отговори
до 143 преди 9 години
Ставаш за режисьор!
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ANONIMEN,ZASHTO MI SE VIDI CHE SI MECHTAESH ZA KOLHOZ?
121
2
 
0
 
! Отговори
до 139 преди 9 години
Ами аз и с Китайска здравна карта ще имам право на лечение в цял Китай!
120
4
 
16
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Какви Путински глупости?Въоръжени хора стреляха със снайпери!Президента избяга и му гласуваха импийчмънт! До колкото помня без негово присъствие, а той не беше убит го смениха!А по закон, президента е президент, докато не се откаже или докато не умре!И двете не се случиха!Той няколко пъти заяви, че остава единствения законен президент, представляващ народа!Някакви с калашници нахълтаха в праламента и си направиха правителство!И това е законно според теб?Ти нямаш мозък, аз си имам!
119
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 136Е цял свят гледа на живо как се палят и разстрелват полицаи, само ти не си видял как се сваля една законна власт и се слага друга! Много ти е мозъкът и на теб - почти два грама!
118
6
 
27
 
! Отговори
стига преди 9 години
Хора не се съмнявайте че един ден ако и при нас дойде някоя беда-не дай боже,Русия ще ни помогне,спрете да обиждате тази братска страна.
117
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До darcas127 че тя натовската хуманитарна колона вече премина ама не в РФ, ами Ирак. Решават, че тез и онез имат нужда от помощ, 1-2 статийки в медийте, че отиват да помагат и бомби майка. До сега не съм чел американци друго освен бомби да са пращали някаде.
116
6
 
25
 
! Отговори
666666 преди 9 години
Браво на Руснаците,така се действа,хората в Лугантск и Донетск вече нямат продукти и лекарства,всеки ден са подложени на обстрел от хунтата,такъв геноцид в центъра на Европа е невиждан до сега.
115
2
 
4
 
! Отговори
Ръц преди 9 години
До darcasМи да пробва! муахаха Те руснаците от половин година доста трениат как да ги посрещнат! муаахахаха
114
2
 
3
 
! Отговори
101 преди 9 години
До Анонимен 131Глупости .....
113
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес 22 август е само увертюрата!Нахлуването ще започне рано сутринта - 23 август, денят на пакта *** -Рибентроп!
112
6
 
28
 
! Отговори
браво преди 9 години
Още малко хора,до Луганск остават 50 км.за сега всичко върви добре,хората чакат помощта гладни,болни,ранени.......
111
3
 
25
 
! Отговори
до 127 преди 9 години
Защо натовска????Тук имаше въоръжен преврат и беше свалено правителство, на страна съюзник на Русия!Тук става въпрос за много нагло отношение!Как може да се говори за въоръжения преврат с мили думи?! Аз просто се изумявам!
110
2
 
11
 
! Отговори
до 115 преди 9 години
Много ме кефят такива дезориентирани хора, като почнат да твърдят измислени неща за приятелството ни с ЕС и САЩ! Нашето приятелство с тях може да се изрази с долари, нищо повече!Та ти ми твърдиш сега, че аз съм гражданин на Европа! И да си погледна личната карта!Хоп - поглеждам и наистина отгоре започва така:Европейски съюзРепублика БългарияЛична картаОбаче се зачитам по-надолу и откривам:Гражданство - България/BGRЕй така си обяснявате някакви неща, ама ако проверим май не е вярно!
109
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SvcТи си голям ***,вервай ми!Не знаеш ли,че един от способите за водене на война е,да пратиш хиляди бежанци към противника?Както прави хунтата,оставяйки изтока без елементарни храни и сигурност!Русия иска да помогне на тия хора на тяхна територия,там е и цялата дандания,обърква плановете на бандеровците и САЩ!Същността на тая война,водена от хунтата,срещу част от народа си,е етническо прочистване,военен геноцид,сходен с този в бивша Югославия,отпреди 20 години!
108
4
 
13
 
! Отговори
лошо преди 9 години
Преди малко Интер факс,съобщи че ВДВ на западния военен окръг са вдигнати под тревога,самолетите който превозват десантчиците са на пистите и се товари техника,чака се коментар от МО РФ!
107
9
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 9 години
118 Пубер това да не са ти комп игрите , наистина нямате мзък за две стотинки---------------И преди Хитлер да влезе в Русия, руснаците така са говорили!- А как ще ни нападнат?!?! хахахЗащото преди началото на войната, Русия е имала толкова самолети, колкото е имало в останалия свят общо! И са имали най-модерните танкове и най-голямата армия!ОБАЧЕ!!!Не са отчели факта, че СС тренират неуморно и са били отчасти по-напред технологично и са имали голямо стратегическо предимство.
106
6
 
21
 
! Отговори
до 115 преди 9 години
Стига с тази Русия бе , ти европейски гражданин ли си или какво я сив виж линчта карто какво пише на нея-----------------------В момента картата ми е пред мен и на нея пише:Граждансто - Българско/BGRНе виждам никъде по личната ми карта да пише нещо са ЕС!!!Та какво викаш пишело на личните ни карти, Айнщайн?????