Русия не ще да чака: колоната тръгва към Луганск

Не можем повече да търпим подобен произвол, заяви Москва
Обновена: 22 авг 2014 14:16 | 22 авг 2014 12:10, Елка Василева
190
Русия не ще да чака: колоната тръгва към Луганск
Снимка: БТА

Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака, обяви руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

Още по темата

"За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират "повишена загриженост" от положението в Югоизточна Украйна. Поставянето на все нови и нови изкуствени изисквания и предлози вече се превърна в издевателство", подчертава руското дипломатическо ведомство.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.

"Ние сме готови колоната да бъде съпроводена от сътрудници на МКЧК, както и за тяхното участие в разпределянето на помощта", отбелязва руското МВнР. Изразява се увереност, че в акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС на място първият конвой от 32 камиона вече е от украинската страна на границата, на ГКПП "Изварино".

Очевидец на границата обаче твърди, цитиран от Ройтерс, че челните камиони на хуманитарната колона, които са паркирали в ничията земя между руските и украинските гранични пунктове, са запалили двигателите си, но още не са потеглили. Според агенцията руската декларация е предупреждение към евентуални опити да се препятства движението на конвоя при навлизането му на украинска територия.

Руските митничари са пристъпили към проверката на втората част от руския хуманитарен конвой на границата, която се състои от 34 камиона, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на руската митническа агенция.

Малко по-късно, позовавайки се на очевидци, Ройтерс съобщи, че първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна навлязоха в страната по посока на град Луганск, придружени от малка група проруски сепаратисти.

Камионите се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), допълва ДПА.

По този начин Русия игнорира искането на украинското правителство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
16
 
! Отговори
Румчо преди 9 години
До интернет лумпенТи май си чел историята по стените на кенефите!
84
38
 
3
 
! Отговори
интернет лумпен преди 9 години
До Крис до 66Гений, да беше попрочел собствената си история. Не ние сме във война с руснаците, а Сталин обявява война на България. Сталинските орди ОКУПИРАТ България и започва повсеместно ограбване на собствеността на хората и ГЕНОЦИД над 200 000 по-будни българи, зарад който и до момента всичките ни политици са ***.
83
7
 
49
 
! Отговори
Крис до 66 преди 9 години
***, времето за , което говориш , ние сме във война с Руснаците и въпреки това, те не са изстреляли един куршум срещу български войник, докато любимците ти от хамериката и запада, на които лижиш гъзовете ти и всички русофоби са бомбардирали София и още редица български градове, но ти няма как да знае това, защото твоята баба е копала бостана на село... А и те хамериканите имат опит да бомбардират мирното население справка: Дрезден, Хирошима, Нагасаки и още ред други градове...
82
14
 
0
 
! Отговори
Чебурашка преди 9 години
Ах, какво жестоко самоубийство!
81
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Доктор Сър ПичукМосква да бъде бомбандирана?Докторе съвземете се .....
80
3
 
29
 
! Отговори
на преди 9 години
На Сорос вече му броят дните.
79
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не бе, Путин няма да влезе в Украйна"
78
11
 
0
 
! Отговори
Ржевский преди 9 години
"А на пятый день приехал поручик Ржевский, и тогда начались безобразия..."
77
2
 
19
 
! Отговори
Хм преди 9 години
До до Хм 70Амчи к'во им е на Кобрата и Багата. Я к'ви красавици са се лепнали за тях. Поне ще си имаме политици с жени около тях. Пък и умственият багаж на бай ***, пардон бат' Бойко не е повече от тeхния :)
76
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 83Демек както съветската армия са изнасили жени и деца в Германия през втората световна? А пък съга "***" украинци били и фашисти. Нещо не ви се връзват вече приказките.
75
2
 
19
 
! Отговори
ванван преди 9 години
Няма да започва война няма да има ескалаций.. Четете и CNN. Там си личи ясно настроението на чичо Сам. Току що пуснаха новината но е представена доста по несензационно. Явно Американците все още не им стиска за открит конфликт или не му е дошло времето.
74
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 66 Не брат,моята пра баба ми е разправяла какви зверства и гаври са ни причинявали турците малко преди освобождението и най-вече по време на руско турската война!Клали са и са изнасилвали деца,рязали са глави,опожарявали са цели села,палили са живи хора!Ето това са зверства,благодарение на руснаците се отърваме от тези мъчения и издевателства,да Русия е преследвала и свойте интереси във освободителната войната,но е факт че хиляди руси си оставят костите по нашите земи,факт е че ни ос
73
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НационалКъде го признаха? По Риа-Новости ли? :)
72
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво етническо прочистване се извършвало в Украйна, не разбрах. Украинците са руските македонци - смес от 160 етноса, владени от литовци, хазари, българи, поляци, татари, османци руси и немци. В Западна Украйна живее население, което навсякъде навън се опитва да се представи за поляци, а в Източна - за руснаци. На юг са нашенци. Само в Киев и околностите има една управляваща прослойка, която също като смешниците от Вардарско дрънка небивалици за антична украинска държава и цивилизация.
71
3
 
26
 
! Отговори
Национал преди 9 години
До Анонимен 74Ти *** ли си ? Украинците си признаха че са го свалили и от тогава никой нищо не споменава за самолета ! чети чети чети ...
70
2
 
22
 
! Отговори
до 75 преди 9 години
Верно е. Изтичането на капитали от САЩ се ускорява, а световните банки спряха да продават злато. САЩ са отказали и на Холандия да върнат залатото както и на Германия по-рано
69
3
 
22
 
! Отговори
ДОНБАС и ЛУГАНСК преди 9 години
и още половин УКРАЙНА са си ЧИСТО РУСКИ ЗЕМИ. Говорещи изцяло на руски и населени с руснаци
68
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НационалА пък в сваленият от руските терористи пътнически самолет имаше 70 деца. Нещо да кажеш?
67
2
 
14
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Това твоя дядо ли ти го разказа,сигурно него не са искали да го опънат и оттогава мрази всичко руско, а гледам се предава по наследство,педерастлъка и простотията.
66
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НационалСамо това ли успяха да измислят за днес от путинският презцентър? Жалка работа. Впрочем, Донецк = украински град. Не руски.