Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия

Страните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал Ширеф
27 авг 2014 20:45, Елка Василева
254
Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Западна Европа трудно ще може да се защити в случай на руска агресия. Това заяви бившият заместник върховен командващ силите на НАТО в Европа сър Ричард Ширеф.

В интервю за Би Би Си британският генерал каза, че страните членки на НАТО трябва да се превъоръжат пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия.

Ширеф посочи, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е направил грешка, решавайки да не изпраща британски сили в Ирак за участие в операциите срещу джихадистите от Ислямска държава.

До март тази година генерал Ширеф беше най-високопоставеният британец в структурите на НАТО.

Пред Би Би Си Ширеф призна, че призивът към европейските страни да се превъоръжават е непопулярен, имайки предвид настоящите икономически проблеми. Той обаче добави, че Алиансът трябва да „възстанови потенциала си“.

„Не се съмнявам, че идеята е непопулярна, но нашето политическо ръководство трябва да чуе това и да разбере, че е длъжно да предприеме мерки, ако ние сериозно смятаме, че Алиансът трябва да е в състояние да се защити в бъдеще“, каза генералът.

По думите му европейските страни са „подкопали военния си потенциал“ и сега трябва „да си бръкнат в джоба и да похарчат средства за отбрана“.

Предстоящата през септември среща на върха на НАТО в Уелс може „убедително да демонстрира“ пред Русия, че НАТО се отнася сериозно към въпросите, свързани с отбраната, смята генерал Ширеф.

Той добави, че цялата ситуация със сигурността в Европа се е променила, след като Русия анексира Крим и започнаха боевете в Източна Украйна.

Генерал Ширеф вижда „явно разминаване между реториката, която слушаме от командването на НАТО по отношение на нашите задължения и това, което страните от НАТО са готови да направят на практика“.

За НАТО „ще е много сложно да задейства необходимите сили – от въздушни до морски, но особено сухопътните сили, за да противостои на какъвто и да е руски авантюризъм“, предупреди генералът.

Запитан за политиката на Лондон спрямо Ислямска държава, Ричард Ширеф каза, че „ако казвате, че ще се борите срещу някого, тези думи трябва да се подкрепени с действия. Аз не бих се отказвал от каквито и да са възможни варианти за действие“.

Миналата седмица британският премиер Камерън обяви, че не възнамерява да изпраща военни сили в Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
14
 
! Отговори
IYI преди 9 години
До РадойНе го е нарушила, понеже необходимото условие да се спази е НАТО да не се разширява на Изток, А сега ми отговори КОЙ ГО НАРУШИ Iви?
63
16
 
2
 
! Отговори
ЗЛОБИН преди 9 години
До Леле че народ 93НЕ БЪРЗАЙ МНОГО ДА ОПЛАКВАШ УКРАЙНА ЗАЩОТО НА ТЯХЗАПАДА ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ СЪС СВЕЖИ ПАРИ НО ЗА ИЗТОЧНИЯСЪСЕД НЯМА КОЙ ДА ДАДЕ СВЕЖИ ПАРИ И ЗАПОЧВА ДА СЕ ЗАДЪХВАКАКВО МИ СРАВНЯВАШ УКРАИНСКАТА ВАЛУТА СЪС РУБЛАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ВЕЧЕ 4 МЕСЕЦА СЕ ВОЮВАА В РФ БЕЗ ДА СЕ ВОЮВА РУБЛАТА СЕ Е СРИНАЛА С НАД 20%ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
62
7
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Леле че народПрофесоре,ти пак ли си тука бе .Отивай бързо в кревата, да минеш поне втора ръка. Днес един приятел ми каза, че докато висиш по форумите по цял ден,като луканка на сарък, той ти оправя жената.
61
0
 
8
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
До Задачка-закачка"руснаците са окупирали град Новоазовск и настъпват към гр. Мариупол. В тези области руснаци няма.., но Путин иска коридор до окупиран Крим..." отново говориш смешки - населення Новоазовська -12705 осб, з них 22,87% зазначили рдною мову укранську, 76,68% росйську, а 0,45% ншу.
60
1
 
11
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ЗЛОБИН Така ли? Ти живееш в Русия ли,че да даваш инфо от там? Аз не знам колко се влошава положението в Русия,но това в Украйна е отдавна по-зле от когато и да е било Е ноември 2013 долара е бил 7-8 гривни ,а сега е 14 А Украйна може да издържи до 12 гривни за долар,което значи че я чакат страшни дни,месеци А с тая война ,направо не я виждам как ще оцелее
59
0
 
8
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
В оръжието е майката! Давайте да се въоръжаваме и да се избием после и да сложим край , веднъж за винаги на това човечество, че друго май не знае......
58
18
 
2
 
! Отговори
ЗЛОБИН преди 9 години
До брей 85НАЛИ ЗНАЕШ КАКВО ПРАВИ ДЯВОЛА КАТО СИ НЯМА РАБОТА ?СЛЕД ГРУЗИЯ СВЕТОВНАТА ФИНАСОВА КРИЗА И ЗИМНАТА ОЛИМПИАДАПОЛОЖЕНИЕТО В РФ РЯЗКО СЕ ВЛОШИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ВЛОШАВАТОВА Е ГРЕШАКАТА НА ИЗТОЧНИЯ ГИГАНТ,ЧЕ НЕ СЕ ПОУЧИ ОТ ДРУГИЯИЗТОЧЕН ГИГАНТ КИТАЙ И СЕ ВПУСНА В АВАНТЮРИКИТАЙ СИ РАБОТИ НЕ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ А ВЕЧЕ НАД 20 И СИ ТРАЕНО СЛАВЯНСКАТА ДУША Е ДРУГА ,ЩОМ СЕ НАЯДЕ И ПОЧУСТВА ДОБРЕЗАПОЧВА ДА ПОКАЗВА МУРАФЕТИ ЗА ДА ГО ЗАБЕЛЕЖАТ
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
днес въпросът е зад кого ще стои Китай . Външнополитически руснаците се опитват да съберат смятаните до скоро за второстепенни и третостепенни страни от евразия в съвкупност от природни ресурси ,ноухау , армии и работна ръка
56
12
 
4
 
! Отговори
кривия преди 9 години
Докато РФ се занимава със зелени човечета,комшията Китай си трае и набира сили.Нали всички се сещаме като решат да се поразширят малко,че Европа е много далече ,а Америка още повече.Китай са единственния комшия с който шега не бива.Глупостта няма край,сами се подредиха нашите източни братя.
55
3
 
0
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
до 79 Това имам предвид под "лесно достъпно", по времето на соца тук учеха маса представители на "прогресивните" антиколониални сили сред арабския свят. Кръшката винаги си има опашка
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава РФ! Слава Донбасса!!!
53
6
 
2
 
! Отговори
До Задачка-закачка: преди 9 години
Пък и ти да не мислиш че останалите страни просто ще стоят и ще гледат?!? Дори в БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ ИМА ПАТРИОТИ, като генерал Иван Колев, които са готови да защитават страната си! ДОРИ И ОТ РУСИЯ! България Uber Alles!!!
52
10
 
7
 
! Отговори
До Задачка-закачка: преди 9 години
Само че ако Русия нападне ЕС или НАТО проблема на руснаците изобщо НЯМА ДА СА УНГАРИЯ, ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ, РУМЪНИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ, А ... ГЕРМАНИЯ! По време и на двете световни войни Германия почти побеждава Русия и то при положение, ЧЕ Е ПОЧТИ САМА, А ЗАД РУСИЯ СТОЯТ ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И САЩ! Докато сега Великобритания, Франция и САЩ СТОЯ ЗАД ГЕРМАНИЯ, А НЕ ЗАД РУСИЯ!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До oценяване 69Да бе лесно достъпно било.Сигурно няма ред във военнопромишленния сектор на Русия и можешлесно да ги излъжеш и да си купиш а?Тази басня е разправяйте на някой от предучилищна възраст.Изтока винаги е обучавал и въоръжавал ислямистките тарамбуки.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал ШирефНякой май лобира за американските производители на оръжие и военно оборудване.Те САЩ това го "намекнаха" в директен текст още пролетта,че трябва превъоръжаване с нови образци американско оръжие на европейските страни в НАТО+добив на шистов газ,но не от европейски,а от американски компании в Европа.Сега разни лобисти от Великобритания(най-верния васал на САЩ) повтарят думите на американците като папагали.
49
2
 
7
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Вижте няма място за съжаление или извинение, войната е факт и последствията от нея също ще са фактор дълго време. Ако някой тук смята, че Русия ще окупира Украйна, значи е зле с психиката, ако пък някой мисли. че ще приключи скоро също според мен няма да познае. Войната до преди два дни беше в полза на Украйна, сега нещата се обърнаха заради нахлуването на войски на РФ към Луганск и Мариупол. Ще видим какво ще последва, а определено отговор ще има... Жалко за загиналите и тези които ще умрат...
48
4
 
12
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
BG vun ot NATO i ES!
47
6
 
3
 
! Отговори
ЗЛОБИН преди 9 години
До брей 64ТИ СИ БИЛ ГОЛЯМ ГЕОПОЛИТИК И ИКОНОМИСТВСИЧКО ТИ Е ЯСНО КАТО .ТЕБ МИСЛЕХА И ПО ВРЕМЕТО НА СССР НО НЕЩО КОТКА ИМ МИНА ПЪТВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ ПО МЕСТАТА ВЕЧЕ В ЕС РАЗБРАХА С КОГО СИ ИМАТ РАБОТА И ЩЕ СЕ НАЛОЖИДА ПОРАБОТЯТ ПО ОТБРАНАТА И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ДАВАТТОЛКОВА ПАРИ КОЛКОТО ДАВАТ ЯНКИТЕНЯМА ЗАКЪДЕ ДА БЪРЗАТ ЗАЩОТО В УКРАЙНА ЯКО ЩЕ ЗАТЪНАТ ИЗТОЧНИТЕ БОГАТИРИ
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най после си дойдохме на думата, те това е целта на САЩ, след като загубиха пазарите поне да въоражат НАТО