Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия

Страните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал Ширеф
27 авг 2014 20:45, Елка Василева
254
Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Западна Европа трудно ще може да се защити в случай на руска агресия. Това заяви бившият заместник върховен командващ силите на НАТО в Европа сър Ричард Ширеф.

В интервю за Би Би Си британският генерал каза, че страните членки на НАТО трябва да се превъоръжат пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия.

Ширеф посочи, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е направил грешка, решавайки да не изпраща британски сили в Ирак за участие в операциите срещу джихадистите от Ислямска държава.

До март тази година генерал Ширеф беше най-високопоставеният британец в структурите на НАТО.

Пред Би Би Си Ширеф призна, че призивът към европейските страни да се превъоръжават е непопулярен, имайки предвид настоящите икономически проблеми. Той обаче добави, че Алиансът трябва да „възстанови потенциала си“.

„Не се съмнявам, че идеята е непопулярна, но нашето политическо ръководство трябва да чуе това и да разбере, че е длъжно да предприеме мерки, ако ние сериозно смятаме, че Алиансът трябва да е в състояние да се защити в бъдеще“, каза генералът.

По думите му европейските страни са „подкопали военния си потенциал“ и сега трябва „да си бръкнат в джоба и да похарчат средства за отбрана“.

Предстоящата през септември среща на върха на НАТО в Уелс може „убедително да демонстрира“ пред Русия, че НАТО се отнася сериозно към въпросите, свързани с отбраната, смята генерал Ширеф.

Той добави, че цялата ситуация със сигурността в Европа се е променила, след като Русия анексира Крим и започнаха боевете в Източна Украйна.

Генерал Ширеф вижда „явно разминаване между реториката, която слушаме от командването на НАТО по отношение на нашите задължения и това, което страните от НАТО са готови да направят на практика“.

За НАТО „ще е много сложно да задейства необходимите сили – от въздушни до морски, но особено сухопътните сили, за да противостои на какъвто и да е руски авантюризъм“, предупреди генералът.

Запитан за политиката на Лондон спрямо Ислямска държава, Ричард Ширеф каза, че „ако казвате, че ще се борите срещу някого, тези думи трябва да се подкрепени с действия. Аз не бих се отказвал от каквито и да са възможни варианти за действие“.

Миналата седмица британският премиер Камерън обяви, че не възнамерява да изпраща военни сили в Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
11
 
! Отговори
jan преди 9 години
Разпадането на Украйна трябваше да стане отдавна. Нерентабилна икономика, корупция на всякакви нива, нисък стандарт. Нямате си представа какви са им митничарите и контролните органи по корабите. Искат кеш, иначе арестуват кораба.В Крим заплатата на капитан на руски военен кораб е била 10 пъти по-голяма от тази на командващия Украинския флот адмирал. Как тогава да сравняваме Украйна и Русия, и да не се чудим защо иска да се отделят източните райони.
43
4
 
2
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Идил е въоръжена с руски образци оръжие, то е най- разпространено сред арабския свят и респективно у тарористичните формирования. Нямам конкретно обяснение, предполагам лесно достъпно е по контрабанден път, или разграбване на правителствени казарми в Сирия, Ирак и т.н
42
11
 
5
 
! Отговори
Радой преди 9 години
До заплаха--43;1994 и 1997 г САЩ ,Русия ,Англия и Франция подписаха споразумение с Украйна за запазване на териториалната и цялост и независимост,затова че тя се отказва от ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. РУСИЯ НАРУШИ СПОРАЗУМЕНИЯТА, Разбра ли?
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33-ти 58тия ги разправяй на баба ми от Мексико.Силите върлуващи в Ирак са влезли с руско оръжиеот Сирия и са взели трофейно щатско но нямат с какво да го поддържат.Тези сили са готвени дълги години от Асад и са пускани в Ирак с/у американците докато бяха там още янките да водят партизанска война, но сега върлуват и в Сирия и няма кой да ги спре.Всички ислямисти от Афганистан до Африка са въоръжени с Източно оръжие.Нали не смяташ че Изтока не знае на кого продава оръжие,в Газа също имат.
40
4
 
3
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Kak да я няма, ето: Силы АТО оставили Новоазовск и готовятся оборонять Мариуполь 27.08.2014 | 21:08 127 32 31 3 11 В Новоазовск зашла колонна из 30 российских танков и 500 пехотинцев. Настоящая картина боевых действий значительно отличается от официальной информации.Подробности читайте на УНИАН: unian.net/politics/956108-silyi-ato-ostavili-novoazovsk-i-gotovyatsya-oboronyat-mariupol.htmlАко не ти се чете, гледай новините им май по националния канал в самата статия има видео!
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха Русия ще ви шиба наред!!! От Северна Америка до ***, Турция и обратно! И никога няма да сте готови за тази велика мощ! Слава России! Слава Донбасса!
38
6
 
4
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
33- ти Кое е имало или нямало аз не мога да зная, фактите са такива (днес бг. са малко бавнички..), Новоазовск е окупиран ор войски на РФ с отличителни знаци (този път). Украинските подразделения (главно доброволчески отряди на Азов) са отстъпили заради тежкото въоръжение на руснаците- танкове, БМП и "Град" по посока на Мариупол. Този град най- вероятно също ще бъде превзет от руските войски, поне това е логичното в случая. Намесата на РФ в боевете в Донбас промени съотношението на силите
37
6
 
1
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
До 33-ти 52Не бе там в този район си има колони от танкове и камиони по 4-5 км дълги и си се разкарват,откъде накъде ще бъдат руски.И за какво граница ми говориш,знаеш ли колкое дълга там границата,ние пази пътищата по границата,а те минават по второстепенни илинаправо през полето.Явно нямаш представа какво е да се пази граница на която няма отбранителни валове , бункери и други защитни средства.Те така гордо влезнаха в Афганистанпрез границата но.янките все пак са на хиляди мили от там
36
1
 
11
 
! Отговори
нато! преди 9 години
62-*** военнослужещи от Украинската армия,днес са поискали убежище в Русия и са премина ли границата като са изхвърлили оръжието си на Украинска територия,на войниците е осигурена медицинска помощ,вода и храна.........
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашистите не са готови и за Оня дето е Верен и Истинен и ще воюва праведно. Сащ се опитват да контролират света и само Русия има сила да пази ресурсите си, да не допуска *** и гмо - това е голям проблем за колонизаторите
34
14
 
4
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Украйна ще загуби територии (нямам представа колко), но пропастта между украинци и руснаци става вече огромна. Не вярвам и Европа след това, което се случва в Източна Украйна пред цял свят да продължи контактите си с Русия и Путин. Лъжите на официални лица от Кремъл втрещяват световната общественост и всеки несъзнателно или не прави аналогии с началото на ВСВ. Та войната в Украйна се задълбочава, тази страна мисля, че съвсем скоро на официално ниво ще поиска помощ от ООН, НАТО и САЩ
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35 Как може да си окупатор на територия на която си се родил и израснал.
32
2
 
8
 
! Отговори
jan преди 9 години
Бандеровче,да не се казваш Георги или Василий? Имах двама колеги българо-украинци /майките им украинки/ - и двамата с психични отклонения. Кажи, ако си някой от тях да не спорим въобще.
31
1
 
9
 
! Отговори
така е преди 9 години
До АнонименВ Украйна всичко се случва с одобрението на САЩ,каквото те кажат,хунтата това прави ама че умирали хора,разрушават се градове и села на САЩ не им пука до до шия са в кръвта на милиони невинни жертви по целия свят.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35 оценяванебълнувате ги вече тези руснаци в г...а ви бъркат. Това е местното население което си пази земята на която за израснали от западните си сънародници.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 33И ти и твоя кумир сте се объркали за Сирия.Чакате пак янките да ви спасяват потъналите гемии.Поглеждал ли си на картата колко е останало от Сирия и как вчера превзеха военновъздушнатабаза на Асад/там беше пълно с руски самолети и ракети/.Положението се влошава от ден на дени като нищо може да се наложи евакуация на военния персонал от източната морска база/вече семействата на моряците са евакуирани/.Надценихте се и сега берете плодовете на ИДИЛ.
28
1
 
18
 
! Отговори
заплаха преди 9 години
НАТО е заплаха и не само за Русия,те нарушиха договореностите от 1990г.и настъпват към Русия!а не обратното е тогава кой за кой е заплаха,тия за *** ли ни имат а?
27
1
 
13
 
! Отговори
an преди 9 години
До oценяване35Не говори без да знаеш. Преди 3 месеца бях в Мариупол и говорих и с руснаци и украинци. Руснак направо заяви - тази земя е руска и такава ще си остане. Ние сме православни и не се разбираме добре с украинците.
26
8
 
1
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
До an 32 До Леле че Народ 31Колкото и да се напъваме не можем да ви изместим от първото място ,вас и източния ви голямбрат.Плътно сте заели сектора по тънката част във Европа и Америка.Със няма да е леснокакто беше в Грузия.Руснаците имаха късмет ,че тъкмо бяхме свалили Янукович и неговитехора предадоха Крим.Такива аванти вече няма да има,особенно след изборите,когато ще излетят и последните хора на Янукович във Върховната Рада.
25
0
 
6
 
! Отговори
да преди 9 години
До oценяванеНе Руснаците а опълченците!