Русия е практически във война с Украйна и ЕС, заяви президентът на Литва

Москва има имперски амбиции, предупреди президентът на Полша
30 авг 2014 18:58,
201
Русия е практически във война с Украйна и ЕС, заяви президентът на Литва
Снимка: Reuters

Русия е практически във война с Украйна и Европа, заяви днес литовската президентка Далия Грибаускайте и отправи призив към ЕС да снабди Киев с военна техника, предаде Ройтерс.

"Де факто Русия е в състояние на война срещу страна, която желае да е тясно интегрирана с ЕС. Така че на практика Русия е в състояние на война срещу Европа", каза тя пред репортери при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това означава, че трябва да помогнем на Украйна най-вече с военни материали да може да отбранява територията и народа си, тъй като тя води война от името на всички европейци", допълни лидерката на бившата съветска република.

Според Грибаускайте срещу Русия трябва да бъде въведено пълно военно ембарго, което да включва замразяване на продажбите и по сключените вече договори. Ройтерс отбелязва, че литовската президентка визира най-вече Франция, която се противопостави на призивите да спре продажбата на новия боен кораб "Мистрал" на Русия.

Полският президент Бронислав Коморовски заяви по-рано днес, че руският му колега Владимир Путин опитва да изгради нова Руска империя и предупреди, че регионът около Русия трябва да реши дали иска "Европа да бъде една казашка Европа или една демократична Европа", предаде Ройтерс.

"Русия нахлу в Украйна", каза полският държавен глава за германското държавно радио според извадки от интервю, което ще бъде излъчено по-късно днес.

"Надявам се, че германците помнят достатъчно добре какво означаваше Съветската империя за Европа", каза Коморовски. Той предупреди да не се повтаря "отстъпчивата политика на умиротворяване на Хитлер" отпреди Втората световна война.

"Първото предизвикателство бе Крим, сега са по-далечни региони в Украйна и всеки се пита къде ще приключи това", заяви полският президент и повтори призива на Полша и балтийските държави да бъде подсилен източният фланг на НАТО.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ся Бълхаря да взима военопленници от българското черножопие докато има още невъоръжени руски туристи- така е честно и по български! Ще им искаме откуп в газ- помислете колко кирия има във файдата дето е на аванта!
37
21
 
7
 
! Отговори
Гигиена, товарищи преди 9 години
Молим троловете да пускате водата след себе си. Така, както се изхождате вкупом по въпроса, ще предизвикате задръстване на канализацията. Путин да защищава руснаците на собствената си територия, а не из бившия соцлагер. Иначе рано или късно ще му се наложи да се шмугне в някой бункер дълбоко в сибирската тундра, където да пуска брада, да се ослушва при всеки шум и да се надява смъртната присъда в световен мащаб вече да я няма, когато го спипат и цъфне по бельо и чорапи на дупки пред трибунала.
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин в прав текст каза на Перушенко, че проблема е украински, да спре да се прави на Рамбо и да преговаря със лидерите на самообявилите се републики. Иначе, преди 111 години Тома Давидов, Дрангов, Стамат Икономов, Анастас Янков и много още български офицери зарязаха полковете си и отидоха да се сражават в Македония и Тракия. България остана безучастна.
35
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия е практически във война с ЕС и Украйна", само дето и Украйна и ЕС купуват газта и нефта от Русия. Сега остава ЕС да се примоли на Русия за малко нефт на вересия, за да може да води война срещу нея :) Не знам дали Путин има имперски амбиции, но знам едно - Путин не е Русия и Русия не е Путин, а руските хора са наши братя. Все едно някой да каже че Живков е България. И да не забравяме - най-големите врагове на Русия са болшевиките.
34
2
 
17
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
Ще капитулират, но от силни болки в корема! Причинителят ще бъде истеричен смях...
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да сме най напред от всички натовци ,господин ,,президента'' Плевнелиев ( такъв войнствен и смел държавен глава не сме имали даже и през средновековието) трябва веднага да обяви война на Русия и да поведе страшната ни ,,армия ''на изток.Достатъчно е руснаците да разберат какъв изтъкнат пълководец ги напада за да капитулират веднага.
32
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да напомня на великия президент на Литва, че ЕС няма войска!
31
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да разбираме ли че Литва обявява война на Русия? Някой да каже на Путин ЛОЛ
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Далия коя?
29
2
 
22
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 32 Да мибилизира,има тука няколко желаещи да отидат да убиват руснаци Инак Плевела ,най-много да ме мобилизира,да му а*ам в устата ,за друго не
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Практически не виждам войната.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БУкмейкърите да пуснат коефициент да видим прогнозата тогава...или няма смисъл?! Аз съм във война с чалгата, пушачите и хората от ромски поизход ама освен с поражения, с друго не мога да се похваля- интелекта е константа, а хората на планетата се увеличават- факт!
26
3
 
32
 
! Отговори
ник преди 9 години
Незнам какво е казала тази *** с двете си мозъчни гънки (за глад и равновесие),да се направи на важна,но холандските интелектуалци май са изпратили извинително писмо на Путин,заради деиствията на своето правителство спрямо сваления самолет,кризата в Украйна и Сирия!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NORMALENда така е хубаво че все пак някой го разбира правелно
24
1
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
A zashto puk NATO ne se razpadne?Taka nay lesno shte ima mir v Evropa.Na Evropa i yryabvat sobstveni vuorazheni sili bez voiski ot drugi kontinenti.
23
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До - историк. ХИРОШИМА,НАГАСАКИ,ВИЕТНАМ, АФГАНИСТАН,ЛИБИЯ,ИРАК,СИРИЯ. Много ти е къса паметта. Върни си дипломата.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави впечатление, че най- големите колониалисти (Великобритания) най- малко се обаждат... Пък и търговията с Юани там бележи небивал ръст. Я малко си раздвижете мозъците и ще разберете откъде духа вятърът, и накъде ;)
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците се наиграха. Не вършат работа на НАТО без Крим, от друга страна не могат да влязат там ако имат териториален спор с трети страни. Та, нещата си отиват на война, ама не като тази с прашки!
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли ще участваме във войни които ще загубим.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре че поне някой го разбира правелно