Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев

Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украински министър
Обновена: 1 сеп 2014 16:25 | 1 сеп 2014 12:38, Елка Василева
354
Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

Още по темата

Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".

Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.

Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Руският президент Владимир Путин пък упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес. Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията.

Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.

Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като вчера проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

"Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов.

"След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той.

Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим, посочва БТА.

На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи журналист на АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
43
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
До всички сега разбрахтели какво е да воюваш за РОД И РОДИНА!!! А вие русофили русофоби *** Българи май отдавна сте забравили значението РОД И РОДИНА. Имате едно прекрасно стихотворение:АЗ СЪМ БЪЛГАРИН ама май сте го забравили или по лошо не го знаете въобще....Сами си правете изводите дупедавци.
196
2
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Осман: Приятел, не те знам кой си, но доста мюсюлмани воюват на страна на ДНР и ЛНР, чеченци, осетинци, местни мюсюлмани. Вчера например укросите удариха с артилерия джамията в Донецк, там също живеят мюсюлмани, и се бият за своята земя, своята родина. А в Русия живеят над 20 милиона, в Руската федерация, не говоря за независимите държави като Казахстан, Тюркменистан и други...И те са за Русия и с нея, защото виждат какво става по арабските земи , заради глупостта на самите араби
195
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На запада все Русия и пречи!Само не знам по военна доктрина кой е с нападателните и кой с отбранителните оръжия?!
194
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците само си вкарват автогол, едно време за да разцепят Полша създадоха Украйна и днес загубиха по-голямата част от тези територии, сега за да разцепят създадената от тях Украйна създават Новорусия, един ден не много далечен тази Новорусия ще им вземе целия излаз на Черно море, ама то хората са го казали- кой каквото сам си направи, никой неможе да му го направи
193
2
 
40
 
! Отговори
преди 9 години
Причината за поражението при Иловайск,е в глупавата фронтална атака на укропита. Опълченците тихо са се измъкнали и са ги ударили във фланг и тил и след това са ги обкражили напълно.
192
1
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анонимен: Дори на САЩ барабар с цяло НАТО не им стиска да нападнат директно или под измислен предлог руските територии, все се мъчат да организират подмолно някакви малки мижитурки като Наакашвили ( а сега и Парасенко ) да правят проблеми...Иначе могат да дрънкат приказки колкото си искат, да правят войнствени стойки, но дотам....
191
1
 
37
 
! Отговори
От Русия преди 9 години
""Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев."Порошенко надо удержаться у власти, иначе он что сделал для Украины кроме обеднения народа? А другим надо продать оружие. Тот же олигарх Коломойский очень хорошо зарабатывает на войне и устраняет конкурентов (например, Рината Ахметова).
190
1
 
42
 
! Отговори
Ратник преди 9 години
Бранник, ти си ариец от Факултето, Столипиново, Максуда, Меден рудник и другите арииски земи в България. Хайл!
189
1
 
40
 
! Отговори
jan преди 9 години
До ОсманНе са само християните. Виж сунити и шиити. Там където се намеси алчната американска *** - само кръв и пожари има.
188
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво и било великото на Русия? Владее великото изкуство на войната. Такива огромни територии не се завземат с армия като българската.
187
1
 
39
 
! Отговори
НаблюдателА преди 9 години
Сериозните анализи защо и как укросите загазиха, е дълга тема, причините са комплексни, като минем през тактиката на Стрелков да ги държи около Славянск, докато ДОнецк и Луганск се подготвят, минем през морала, минем през тактиката, минем през неподготвеността на националистите и платените картелни батальони, минем дори през нежеланието на някои части от редовната армия да се бият , и така нататък..Темата е дълга и широка ..
186
13
 
33
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Аз съм бранник и съм чистокръвен ариец. Хайл Хитлер и Хайл Порошенко. Смърт на славянската ***.
185
1
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Руснак: Това ми е пределно ясно приятел, аз коментирам глупостите на един който изкарва причината че видите ли АТО била почнала с малки сили, и че Мариупол не може да бъде заавзет никога :)) А да, и че в редовете на опълченците се биели 20 хилядна руска армия . Та на такива ми ти глупости отговарих. А причината за поражението на хохлите е и тяхната глупост, те си мислеха че ще скачат както на майдана. Моторола имат един израз- Ну ета война, сейчас вьй увидите что значит война :))
184
3
 
35
 
! Отговори
преди 9 години
До oценяванеДостатъчно е да седят в блокада. Укрите пратиха там огромни подкрепленияи сега тези бронетехника ще бездейства,а когато изядат на оръдията дулата от глад ще ги пуснат от обкръжението. Това ще е украинският Ленинград...........:D:D:D:D:D:D:D
183
7
 
32
 
! Отговори
Осман преди 9 години
Ахмеде, не се мещай на *** в сакатлъка, белкем се изтепат самички!
182
2
 
46
 
! Отговори
jan преди 9 години
До oценяванеНещо много си се объркал с подкрепата на населението на Мариупол за хунтата - повтарям за n-ти път- преди 3 месеца бях там за седмица. И казвам - руски православен Мариупол не иска католическа Украйна.
181
2
 
48
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
До наблюдател. Вие явно от военна тактика нищо не разбирате укроармията беше вкарана в капан на про руска земя където и вода не искат да им дават защо ли ...напъни си мозъка да ти дам жокер ...с артилерия танкове и град избиха хиляди мирно население(и това е документирано) само че сепаратистите им отрязаха тила и нали се сещаш без провизии ставаш лесна плячка.
180
3
 
45
 
! Отговори
зоолог преди 9 години
Краварите си начупиха зъбите с Украйна май, А :)) !?
179
1
 
32
 
! Отговори
лопатата преди 9 години
jan преди 39 секундиДо лопататаХаресва ли ти *** да е гръцка слугиня?*******аз бачкам като овчар а майката на наблюдателя вече 6 години е работила в Гърция.объркал си се нещо , препоръчвам ти да четеш докрай коментарите.
178
12
 
33
 
! Отговори
Ахмед преди 9 години
Къде е величието на Русия нещо не се сещам , или за виелики трябва да миаслим че е всяка икономически пропаднала даржава,говнио .