Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев

Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украински министър
Обновена: 1 сеп 2014 16:25 | 1 сеп 2014 12:38, Елка Василева
354
Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

Още по темата

Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".

Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.

Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Руският президент Владимир Путин пък упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес. Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията.

Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.

Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като вчера проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

"Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов.

"След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той.

Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим, посочва БТА.

На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи журналист на АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
60
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
До Анонимен 9Ей индивид със спуснати опорни точки, май забравяш, че всеки има право на свобода което се отнася за език, етнос и още маса неща, на хората от изток тези неща им бяха отнети броени дни след фашисткия преврат! Каква очакваш да им е реакцията? Като не става по нормален начин идва ред на пушките, а този народ поне да борави с пушки може! И му прави чест, че не свежда глава и не се дупи като нас на тоя и оня.
16
2
 
64
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ама моля ви се, за некадърното командване на армията ако трябва и марсианците ще са виновни. Истината е, че редовната армия не желае да воюва срещу мирните хора, фашистките отряди са надъхани, но нямат боен опит, а частните армии на олигарсите си имат други задачи. Командването не е единно, няма координация, командирите или не се подчиняват, или си правят каквото сметнат за добре, после Путин бил виновен :)
15
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката - "типичен" "руски" войник - разгащен, с камуфлажен панталон, автомат Калашников (ама разбира се, какъв друг да е), с маратонки ... Nike :)
14
4
 
43
 
! Отговори
ддр преди 9 години
Анонимния, само ми припомни, как беше в Косово - как беше ? албанците подпомагаха ли терористите в косово с оръжие и танкове ?
13
4
 
61
 
! Отговори
факт преди 9 години
АЗ не съм видял нито един руски войник в Украйна Има доброволци - еми и аз да бях и аз щях да се пиша
12
40
 
39
 
! Отговори
ментето преди 9 години
Русия като подкрепя терористите които водят война срещу суверенна Украйна води политика на държавен тероризъм.
11
5
 
74
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
И как по-точно бранят целостта на държавата си? Като обстрелват с тактически балистични ракети "Точка" жилищни квартали, магазини, болници и детски градини ли? Така ли се брани целостта на държавата ти? Със създаване на батальони от фанатизирани главорези и наемници (Азов, Донбас, Киев-1 тн) ли? Каква точно е каузата на Украинската армия в източните части? Защо те масово бягат, дезертират и се предават, а останалите просто умират? Ако каузата беше правилна защо да се предават и да губят позиции?
10
7
 
71
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 9 Украйна не е суверенна държава откакто разни Турчиновци ,Порошенковци управляват Така че,опълченците имат право да си искат независимост от Украйна
9
5
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Украйна в лицето на Порошенко, Яценюк и Турчинов открито проси пари от ЕС и САЩ по медиите всичко е наред."Украйна има нужда от милиарди за превъоражаване. Украйна спешно трябва да бъде приета в НАТО за да се защити от руска агресия" - това е нормално.Когато опълченците поискат и получат помощ от Русия, и то тихо, без много шум по медиите - това е вредно, инвазия, тероризъм, нарушение на законите.Аман от двойни стандарти. Няма добри и лоши амуниции. Няма добри и лоши патрони.
8
37
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"стегнати и надъхани опълченци" - чудно ми е, дали сам си вярваш в това което пишеш?"защо опълченците да нямат това право да получат помощ от Русия" - защото едните бранят целостта на държавата си, другите са терористи, опитващи се да разцепят една суверенна държава! Прави разлика и мисли преди да пишеш глупости!
7
29
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
да ва е.. руски алкаши
6
11
 
93
 
! Отговори
НА СТРАХА ОЧИТЕ СА Г преди 9 години
ОПЬЛЧЕНЦИТЕ ПРЕМИНАХА В КОНТРА НАСТЬПЛЕНИЕ И СТАНАХА МОСКОВЦИ- ТАЗИ ПЕСЕН СЕ ПЕЕ В БЬЛГАРИЯ ОТ ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО. СТРАХ СТРАХ И СТРАХ ГОНИ ФАШИСТИТЕ ОТ КИЕВ. ИЗХОДА ВИ Е ЕДИН КУРШУМ В ГЛАВАТА КАТО ХИТЛЕР. БОГ ДА ПАЗИ ПУТИН! СМЬРТ НА ФАШИСТИТЕ!
5
8
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
порошенко скоро ще се преименува на потрошенко... ако нас ни преснат турците, нато и хамериканусите няма да си мръднат пръста, единствено русите може да помогнат и сърбите от страх да не иде обновената османска империя до тях...
4
5
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме интересува нито Украйна, нито Русия. Като всеки нормален човек искам само проблема да се разреши с възможно най-малко човешки жертви. Но това новина ли е господа. Ръководството на Украйна всеки ден най-малко по 2 пъти съобщава това. Станала им е като мантра някаква, а света гледа на тез като на лъжливото овчарче.
3
6
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако навреме бяха предприели федерализация, бяха си им оставили руския език и руските телевизии, Украйна нямаше да е това което е в момента - една банкрутирала икономика и порутена кошница, чакаща да й бъдат изсипани милиарди наготово, които пак няма да знае как да похарчи. За наше българско съжаление обаче идва генерал Зима, а нашата тръба минава точно през територията на хохлите, които вече се доказаха като ненадежден и крадлив партньор. Познайте какво следва ако руснака врътне крана.
2
3
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли е начинът Порошенко да признае провала си? Когато избухнаха протестите в Донбас през пролетта, Аваков каза че с опълченците ще бъде приключено в рамките на 36 часа. А какво стана сега? Украинската армия, спонсорирана от САЩ загуби срещу едни стегнати и надъхани опълченци. Щом Украйна получава милиарди помощ от ЕС и САЩ, с които се въоражава, защо опълченците да нямат това право да получат помощ от Русия например? Стига с тези двойни стандарти.
1
5
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво ! Отдавна трябваше,ама това е поредният кьорфишек на краварите :) ! То по техните думи вече половин година руснаците нападат Украйна по 3 пъти на ден :)