„Не на войната! Стига лъжи от Путин”, викаха хиляди в Москва

Контрапротести имаше и пред посолството на САЩ в Русия
Обновена: 22 сеп 2014 07:51 | 21 сеп 2014 20:01,
974
„Не на войната! Стига лъжи от Путин”, викаха хиляди в Москва
Снимка: Reuters

Хиляди хора се включиха в шествие в Москва в подкрепа на мира в Украйна и срещу приписваната на Кремъл роля  във войната в източната част на страната. Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По данни на полицията в протеста са участвали около 5 000 души. Според репортер на Асошиейтед прес демонстрантите са били около 20 000 души, пише още БТА.

Още по темата
Протестиращите, сред които имаше и известни лица от опозицията, носеха руски и украински знамена. Те преминаха по улиците на столицата, скандирайки: "Не на войната в Украйна", "Стига лъжи от Путин"и "Хунтата е в Кремъл, не в Киев". Последното е реакция на твърдението на Русия, че предишният президент на Украйна, проруски настроеният Виктор Янукович, е бил свален с преврат.

Сред участниците в демонстрацията бяха бившият руски премиер Михаил Касянов, опозиционният лидер Борис Немцов, бившият депутат Генадий Гудков и екоактивистката Евгения Чирикова, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това бе първата масова антивоенна демонстрация в Русия от началото на конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна преди пет месеца, отбелязва пък Франс прес.

Демонстрации в подкрепа на мира в Украйна имаше и в други руски градове, но с по-малобройно участие, предаде ИТАР-ТАСС. В Екатеринбург шествието им бе посрещнато от някои местни жители с лозунги "Фашизмът няма да премине". Контрадемонстрантите се държали шумно, но без да нарушават закона.

Демонстрации, но малобройни, имаше и пред посолството на САЩ в Москва. Руската полиция прекрати неразрешен протест пред американската мисия, предаде ИТАР-ТАСС. Пред посолството протестираха около 30 души, носещи табели с надписи: "Обама, долу ръцете от братска Украйна", "САЩ - световен агресор" и "Порошенко работи под диктовката на американските власти".

Московската полиция съобщи, че униформените са призовали участниците да се разотидат, тъй като акцията им  не е била съгласувана с органите на изпълнителната власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


974
Още по темата: МоскваУкрайнапутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АРХАНГЕЛ до 726И що не кажеш колко е свинското месо, хляба, млякото, телекомуникационите услуги, наемите, и 43 хил рубли е добра заплата дори и за Москва, в преобладаващата часто от регионите заплатите над 30 хил рубли се възприемат като много добри
491
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ? Тази статия стои почти едно денонощие! А протеста срещу поскъпването на тока даже не се и отрази. Много независима журналистика.
490
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само това лято 12-13 руски туроператора фалираха и оставиха туристите си да се прибират в русия кой както може. рублата от 25 за долар вече е 40 за долар
489
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АРХАНГЕЛ до шоп 719 Казаците в голямата си част са етнически руснаци, но не виждам какво толкова силно отношение има към НАЦИЯТА, която е съюз на хора с еднакви политически възгледи. Свободните по дух руснаци ( и други също ), са избягали в Запорожието и са създали свободна казашка държава, а робчетата са превивали гръб под нагайката. И правнуците на тези робчета сега лазят пред ***. Идеологията на казаците е много по-близка до тази на българската нация, отколкото самодържавието.
488
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хунтата е в Кремъл, не в Киев"Поздравления за смелостта, братушки !
487
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7271700 lv.
486
2
 
4
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до шоп 719 преди 9 години
Е - сега ако кажеш, че казаците са украинци и направо ще изкъртиш мивката :) :) :) ! Иииии....май малко бъркаш вековете......
485
7
 
2
 
! Отговори
726 преди 9 години
43 000 рубли са 170 лева, егати и заплатата
484
3
 
3
 
! Отговори
671 преди 9 години
руснаците също са измислена нация. управлявани и организирани в държава са били от скандинавци от племето рос и първата династия е на рюрюковичите,скандинавска. в цялата си история,русия няма руска династия. втората,на романовите е татаромонголска и германска.екатерина велика е чиста германка
483
2
 
5
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 713 преди 9 години
Тя и турската лира е 69 бг стотинки, ама вземат по 3-4000 :), а в Русия шофьор взема над 43 000 рубли. Колко е средно у нас? А ти колко получаваш?
482
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че щом японскат йена 35 копейки тя и за кенефска хартия не става. чета че най големите опашки в Япония се пред чейнджбюрата
481
0
 
2
 
! Отговори
717 преди 9 години
"1 рубла е 4 бг стотинки, честито"...Една японска йена е 35 копейки. Честито.
480
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че щом рублата е 4 стотинки тя и за кенефска хартия не става. чета че най големите опашки в русия са пред чейнджбюрата
479
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АРХАНГЕЛ до 671Украйна е измислена държава без нация-----------Ти какво мислиш, че нациите ги спуска Господ ли? Нации се създават, и да не е имало, сега Путин помогна да се създаде украинска нация. А между другото, държавата на казаците е имала писан обществен договор - конституция, когато руснаците са били стадо за стрижене и доене на князете.
478
3
 
1
 
! Отговори
713 преди 9 години
русия става зависима и суровинен придатък на китай, а китай има териториални претенции към русия. русия през 18-19 ти век е окупирала китайски територии които хилядолетия са били китайски. големия дракон умее да чака, после ще си поиска своето
477
2
 
0
 
! Отговори
713 преди 9 години
дай ми 100 долара, аз ще ти дам 100 рубли. 1 рубла е 4 бг стотинки, честито
476
4
 
0
 
! Отговори
713 преди 9 години
руския износ 93 % е на суровини в необработен вид, 2% оръжие и 3% други. структурата е по лоша дори от тази на бившия ссср
475
5
 
1
 
! Отговори
697 преди 9 години
няма да видиш презерватив или чорап или фланелка,защото отдавна не ги правят в сащ. в сащ се правят машините които правят тези стоки и дори не целите машини а роботиката и автоматиката със съответното програмиране.
474
0
 
8
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 697 преди 9 години
Ако те успокоява - в "газовата сделка" между Китай и Русия инвестицията ще е около 80 млрд. долара. Мен повече ме успокоява това, че поне половината от плащанията няма да са в долари, а в рубли и юани. Това означава, че основния експортен продукт на САЩ - зелените хартийки скоро ще стават само за тоалетна хартия. Колкото до инвестицията на Тесла и Панасоник - я провери откъде идват металите за новите батерии :) :) :)
473
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 9 години
До 707Ще бъде отразено като ,,Нова група почиващи се отправи към курорта Гуантанамо по правителствена програма."