Москва скастри остро Плевнелиев

Реакцията е за думите му, че Русия е "националистическа и агресивна държава"
Обновена: 9 окт 2014 18:28 | 9 окт 2014 16:16, Елка Василева
813
Москва скастри остро Плевнелиев
Снимка: архив, Reuters

Негативните изявления на президента на България за Русия предизвикват сериозно безпокойство и потъпкват традициите на приятелство и сътрудничество между двете страни. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

Преди седмица в интервю за вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Росен Плевнелиев нарече Русия „националистическа и агресивна държава“.

„Изявления от подобен род предизвикват у нас най-сериозно безпокойство. За съжаление, за пореден път повтаряйки необоснованите твърдения за така нареченото анексиране на Крим и опити да се диктува на Украйна, държавният глава прибягва към недопустима реторика, като това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалността и потъпква вековните традиции на приятелство и сътрудничество между братските народи на Русия и България“, заяви Лукашевич.

Той добави, че българският политик не желае да забележи настойчивите и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин за разблокиране на кризисната ситуация в Украйна“.

„Очевидно е, че си имаме работа с преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на външната политика на Русия по украинското направление. Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия“, заключи Лукашевич.

Реакцията на говорителя на руското външно министерство идва ден след изявлението на българското Министерство на външните работи, в което се посочва, че България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред Русия.

Поводът беше коментар на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“. Думите на Рогозин са във връзка с намеренията на България да се откаже от руските бойни самолети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


813
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скъпи братя руснаци,президента не е представителна извадка на българското общество!Огромно част от българите искрено обичат и симпатизират на Русия и то не само заради освобождението ни от Турско робство,но и заради близките ни народи в културно и религиозно отношение!Аз също съм гласувал за Плевнелиев,но дълбоко съжалявам!
466
1
 
4
 
! Отговори
хели преди 9 години
Президентът Плевнелиев използва антируска риторика за да бъде забелязан от западните кръгове на глобализма ,и както бившият президент Стоянов да бъде назначен след мандата си на някое топло и със сигурност добре подплатено с финикийски знаци евро атлантическо ПОСТЧЕ ,,това е вътрешната нагласа на президенда и настояща цел в неговия живот...
465
1
 
1
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"ще има авио шоу утре"На никой сайт не можах да го намеря, един приятел ми каза пред ималко.Мерси за инфото.
464
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един път и Плевнята да е прав!
463
3
 
4
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Да попитам. Живея в столичния квартал Яворов. Чувам и наблюдавам как 2 изтребителя кръжат в небето посока изток/североизток.Кво стана?Да не би да ни дадоха от САЩ два счупени самолета в аванс да си тренираме(щото отказахме руските, за да купуваме *** на САЩ). Са нашите ще погорят гориво за наша сметка докато съберат самоувереност, сякаш идния военен конфликт ще се води със самолети, а не с атомни бомби? :DЗащо не се говори или пише нищо в медиите? Или 'сички сте и слепи и глухи?!?!
462
4
 
7
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия, заключи Лукашевич."ФАКТ!!! Поне 65% от българите са про-руски настроени, а бройката на хората, които са анти-евроатлантизъм нараства със всеки изминал ден.
461
1
 
2
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН 677 преди 9 години
Нещо несвързано мучиш? Браво на кой президент? Татарстан се казва официално "Република Татарстан" и е в състава на федерация, наречена Российская Федерация. Езикът на КАЗАНСКИТЕ татари, които напоследък предпочитат да се наричат БУЛГАРИ, е официален, наравно с официалния език на Федерацията - руския. Абе ***, нали доскоро ги презирахте и се търкахте с керемидка от тези наши братя. Нали бяха "кривокраки монголи, азиати". Първо са европейци и то голяма европейска страна, калмиките са монголи.
460
3
 
17
 
! Отговори
seira преди 9 години
"ДРУГАРЯТ" ПЛЕВНЕЛИЕВ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!
459
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го духат руснаците
458
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прецедента не е зле даси припомни, че по времето, когато беше комсомолски секретар държавната измяна се наказваше със смърт чрез разсрел.А колелото на историята се върти...кога ще му искаме оставката, кога???????????
457
3
 
14
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 9 години
Този т.нар. президент е вече политически труп. Добре е да си даде сметка за това, дано да може, и да спре с изказванията си, от който за България има само вреди и никакви ползи! Никой не уважава блюдолизците и безхарактерните ***!
456
3
 
15
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 9 години
Жалко, че толкова хора гласуваха "за" кандидата на ГЕРБ!Русофобството не е помогнало на никого. Ние, българите, трябва да помним кой ни е освободил от турците!!! Всяка държава - било то освободителка или поробителка преследва на 1-во място собствените си интереси! За нас трябва да е важен резултата - ако не бе Руско-турската освободителна (за нас) война през 1877-78 година, днес не се знае дали щеше да има България! Нима сега партньорите ни от ЕС и САЩ не преследват собствените си интереси!?!
455
3
 
13
 
! Отговори
Само импичмент преди 9 години
за тоя *** Плазмодиев.
454
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имахме наистина държава, а не територия, тоя прецедент щеше да бъде съден за държавна измяна.А зимата ще ги видим либерастите и *** как ще се топлят със зелен ток, евроатлантически ценности и най-вече ще палят собствените си ***.
453
12
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Браво на Президента. Автономия и втори официален език за българите в Република Татарстан!!!
452
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И руският народ е същия фашистки народ, каквито са управляващите му. След като няма революции и съпротива, значи са съучастници
451
10
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Сценката с американските сенатори комунистическия гъс Орешарски я изигра, за да ви дава тема за лигавене.
450
11
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
на първите давахме краставици те на нас ракети--------------- Мда... Те си мезеха краставици, а ние ракетите не ги ползвахме за нищо и накрая ги нарязахме. Сега пак ли трябва да ни убедят, че сме заобиколени от врагове и да им слугуваме 50 години?
449
8
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
Като чета коментарите на тъпите русофили - какво може да се очаква от хора научени цял живот да величаят чужда държава, а в същото време - да се срамуват от собствената си нация и история !!!Божке, то комунагите сега треска ги тресе - как така ние "нижтожните и простосмъртни" ще се опълчваме на "божествата" от Москва !!!Нали си спомняте навремето - всичко велико, добро, и пекрасно на тоя свят беше създадено от руснаците и в Русия :))) Дори слънцето престана да свети, Сталин като пукна :)))
448
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каквато и да е Ресия,кранчето с газта е на тяхна територия и дойде времето когато всяка сутрин синоптичките ще казват да го духаме през зимата.