"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер

"ЕС е по-подготвен за спиране на руския газ от 2009 г."
16 окт 2014 14:00, Елка Василева
72
"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът "Южен поток" не е европейски приоритет, заяви на пресконференция  еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той поясни това при представянето на доклада на ЕК, в който се разглеждат възможностите при прекъсването на доставките на руски газ за ЕС през предстоящата зима.

Още по темата

Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източник, допълни еврокомисарят. По неговите думи "Южен поток" може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

Еврокомисарят отчете, че днес ЕС е много по-подготвен за прекъсване на руските газови доставки, отколкото е бил през 2009 година. Йотингер поясни по повод днешния доклад, че ЕК не очаква тази зима доставките на руски газ за ЕС да бъдат прекратени, но не изключва напълно такава възможност. Той отбеляза, че в момента 90 процента от европейските хранилища за газ са запълнени.

По повод руските претенции, затрудняващи или изключващи двупосочното подаване на газ между европейските държави, Йотингер коментира, че руснаците имат различна култура и разбиране за търговските отношения. Ако едно дружество купи газ от Газпром, то би трябвало да прави с горивото каквото пожелае, това е нашето схващане, поясни той. Йотингер отбеляза, че сигурността на газовите доставки ще бъде обсъдена на Европейския съвет следващата седмица.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като не е "европейски" приоритет, ние къде сме?Тоя с кофи ли ще ни носи газ, и без това сме цъфнали и вързали, а сега да страдаме за да угаждаме ня шайка фашисти от Украйна така ли?
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименES POTGOTVEN,AMA BALGARIA NE-OBESHTANOTO UVELICENIE NA TOKA OT80% SHTE NI STOPLI. DA GIVEE ES DA UMIRA BALGARIA.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дали ще правиш каквото си искаш с нещо което си купил, много зависи от това как си го закупил, на каква цена и с каква цел !!! Почти сигурно е, че това ще бъде описано в договор за доставка на нещото си, а изказването на този е крайно несериозно.По тази логика доставчикът може съвсем спокойно да повиши цената и да ги остави да си препродават стоката колкото си искат.
28
15
 
6
 
! Отговори
Рубладжия преди 9 години
Само днес $1 за 42 рубли. Утре може да е 50рубли Побързай!
27
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се махаме от ес докато е време.северен поток бил приоритет а южен не е защото германия взема газ по северния.какво правим в ес?
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще ги отрежат отвсякъде, хамериката ще снабдява:)
25
4
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
. Ако едно дружество купи газ от Газпром, то би трябвало да прави с горивото каквото пожелае, това е нашето схващане"-Вашето схващане за търговия г-нЕ малко е обръкано и при Вас . тъй като налагате на Русия(продавача) да продава газ по 385 долара за Украйна , а не те както искат ?! Защо тъй имате двоен аршин ? Това да не е България -клека винаги когато поискате -искате Белене да не се строи -не се строи ,искате закриване на 1-4 блок в Козлудуй -закрива се ...... !
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ясно си го е казал еврогееца - "ЮП не доставял газ от друг източник" !!!! Не е проблема в ЮП, проблема на Европа е че "не иска" Руски газ, за да може янките да си възстановят поразиите и инвестициите, които направиха за ШИСТОВИЯ газ ( с цената на природата и здравето на хората).... може да струва 100 пъти повече, но да е от друг източник (държава / собственик)..... не знам какво да коментирам - поведение на хлапета в детска градина е ЕС!
23
6
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Цената за газ (средната за година ) за 2012 за България беше някъде под 400 долара ,за тази година и следващите години с 20 долара е по-евтина (май към 360 е ) ЗАРАДИ ОТСТЪПКА ОТ РУСКА СТРАНА ЗАРАДИ СТРОЕЖА НА Южен поток ,но ние пак се оказахм лъжливото овчарче .АБЕ с една дума българска работа , опс ,грешка... като "хубава работа ама *** " ... хубава ..... .)
22
7
 
12
 
! Отговори
maja преди 9 години
европа итози скерозиран старец Йотингер да затвори северен поток,да си взема арабите джихадисти газ ида остаи източна Европа да си стои южен поток!!!!!
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази статия пак нема да я прочета )))))
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
enther lights
19
4
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
ХМ,това този ли беше където миналата година каза ,че България е неуправляема !?Миналата година той беше за шистов газ да се търси в Германия(дори критикуваше Меркел за това ,че Германия взимала газ от Русия,а не е "бомбардира" почвата за шистов газ ...) -а това говори много за него !)а сега се оказва ,че шистовия газ нее толкова изгоден и безопасен . Лицемери и американски лакеи са повечето европейски политици !
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZACHTO TOGAVA 100% ZAVISIMA OT RUSKI GAS GERMANIA NE SE OTKAGE OT TEHNATA TRABA KOUATO IM DOSTAVIA GAS. PRIATEL GERMANEC NAVREMETO MI KAZA TAKA. VIE MALKITE DARGAVI DA NE MISLITE CE TOZI EVROPEISKI SAUZ E NAPRAVEN ZA VAS. TOI E NAPRAVEN ZA VELITE SILI KOUTO STAVAT OCHTE PI BOGATI I SILNI. A VIE SE ZABLUGDAVATE CE SE RAZVIVATE.
17
10
 
33
 
! Отговори
ЛЕСНО Е НА НЕМЦИТЕ преди 9 години
Имат си Северен поток, КОЙТО РАБОТИ НАПОЛОВИНА и може веднага да удвои капацитета ако потрябва. Имат си НОРВЕГИЯ наблизо, А ние имаме наГЪЗени политици пред САЩ, ама от там само ВИЗИ и "демократичен" ток от ТЕЦ МАРИЦА 1 и 3
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dolo gazprom
15
15
 
28
 
! Отговори
Верно е преди 9 години
Той е български приоритет. Еврогейците да си спрат северен поток и да накажат русия. Ние ще строим, ***
14
6
 
28
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Лесно му е на него, имат си директна тръбЪ, а към нас щели да проявяват солидарност, когато ни сецнат газа. Жалкото е, че солидарността им не е калорична.
13
16
 
35
 
! Отговори
иванов преди 9 години
Нашите да продължават да слушат агенти на САЩ и банка "Париба" като този ***, Плевнелиев да продължава да се среща тайно с EVN, което изобщо не му е работа, и после румънците и унгарците като "по-глупави" от нас ще си строят АЕЦ-и под носа на ЕС, ние ще гоним мухи и ще стачкуваме срещу високата цена тока и ще плащаме ВЕИ-тата на нашите продажници и ТЕЦ-овете на американците, и то задължително на ТЯХНАТА цена и за 25 години напред. Тъпо племе! Язък за Аспарух, Кубрат, Симеон и Иван-Асен
12
9
 
27
 
! Отговори
тодор преди 9 години
Свиркаджия!!!.. то на нас балканските страни е необходим, никой не е казвал че е преоритетен за Германия! Когато купувате нефт от СА, Нигерия или Катар да не ни питате от къде да си купите!! Да си избърше л..та от главата които чичко САМ е снесъл!