"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер

"ЕС е по-подготвен за спиране на руския газ от 2009 г."
16 окт 2014 14:00, Елка Василева
72
"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът "Южен поток" не е европейски приоритет, заяви на пресконференция  еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той поясни това при представянето на доклада на ЕК, в който се разглеждат възможностите при прекъсването на доставките на руски газ за ЕС през предстоящата зима.

Още по темата

Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източник, допълни еврокомисарят. По неговите думи "Южен поток" може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

Еврокомисарят отчете, че днес ЕС е много по-подготвен за прекъсване на руските газови доставки, отколкото е бил през 2009 година. Йотингер поясни по повод днешния доклад, че ЕК не очаква тази зима доставките на руски газ за ЕС да бъдат прекратени, но не изключва напълно такава възможност. Той отбеляза, че в момента 90 процента от европейските хранилища за газ са запълнени.

По повод руските претенции, затрудняващи или изключващи двупосочното подаване на газ между европейските държави, Йотингер коментира, че руснаците имат различна култура и разбиране за търговските отношения. Ако едно дружество купи газ от Газпром, то би трябвало да прави с горивото каквото пожелае, това е нашето схващане, поясни той. Йотингер отбеляза, че сигурността на газовите доставки ще бъде обсъдена на Европейския съвет следващата седмица.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
29
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Дреме им на германците, нали помпят от Северен поток, па ние от южния край на да мръзнем, че да се научим да спестяваме.
10
14
 
13
 
! Отговори
И ся ко? преди 9 години
И ся ко?Големио ЧЛЕН на Гоце на ***.Язък за КТБ и ограбването на овцете.С чиито пари купиха Орешарски и Станишев тръби.Сичките червени агенти на Кремъл от БГ на доклад при другаря Путин и от там У лагерите в Сибир заради провала.
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 4 предпочитат ама другия път - турция не признава газпромовски измишльоти като транзит - щом стъпи на техна територия е вече техен и те си праят бизнес. *** пак ще го налапат.
8
5
 
26
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименРУСНАЦИТЕ ПОРАДИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ПРЕУСТАНОВЯВАТ ПОДАВАНЕТО НА ГАЗ И ПО СЕВЕРНАТА ТРЪБАЕС ДА СИ ДОСТАВЯ ВТЕЧНЕН ШИСТОВ ГАЗ И ПЕТРОЛ ОТ САЩ НАЛИ СА СВЕТОВНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ...ТО И СЕВЕРНИЯ ПОТОК НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ А Е ПРИЕТ С ОПРЕДЕЛЕНИ КЛАУЗИ..И УСЛОВИЯ..НИКОЙ НЕ ЗАДЪЛЖАВА ЕС ДА КУПУВА РУСКИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛ НА ЦЕНА ОТ 120 ЕВРО..НИКОЙ НЕ ГИ НАСИЛВА..ТОВА Е ЦЕНАТА АКО ИСКАТ ДА КУПУВАТ АКО ИСКАТ ДА КУПУВАТ ОТ САЩ ЕВТИНО..
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Честито !!!Сега новата БОСТАН Коалиция ще ни доставя газ от САЩ :D Kappa
6
18
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Коя нормална банка ще отпусне пари за губещ проект? Намалете цената на нивата от 2010 и тогава ще говорим
5
2
 
35
 
! Отговори
Momo преди 9 години
ЕС може и да е по-подготвен, но ние сме си все така.Жалко, че този проект стана жертва на политиката и на Украйна. :(
4
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че вече предпочитат да мине през Турция, така че няма да сме зависими от тях.
3
10
 
36
 
! Отговори
А ЙОТИНГЕР преди 9 години
не е ЕВРОПЕЙСКИ КОМИСАР, а АМЕРИКАНСКИ АГЕНТ
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ste ima oktomvriiska revoljucia.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се спира а тия които са разходвали пари да ги плащат!