Българин видял ислямистката атака в Отава

"Индипендънт" за потреса на живеещия от 30 г. там Стоянов
24 окт 2014 11:34, Елка Василева
17
Българин видял ислямистката атака в Отава
Снимка: Reuters

Британският вестник "Индипендънт" публикува репортаж за драматичните събития в канадската столица Отава, в който главен герой е българският емигрант там Ивайло Стоянов.

От близо 30 г. той продава хотдог в павилиончето си само на метри от сградата на парламента, станала обект на въоръжена атака на местен ислямист преди два дни.

Стоянов не скрива потреса си от видяното и преживяното. През тези 30 години той е видял петима премиери на Канада да се сменят, като е сервирал обяд поне на един от тях.

Още по темата

Напуснах България през 1980 г. и се установих в Канада заради репутацията й на сигурна и демократична страна, казва той.

Но в сряда сутринта така и не успял да разтвори шатрата на павилиона си на обичайното й място. Полицията отцепила целия район, докато въоръженият ислямист върлувал из района.

Канада отдавна се славеше като сигурно място, където можеш дори да не заключваш вратата си, но отсега изглежда броят на ключалките ще нарасне, пише авторът.

"Това бе голяма изненада за хората. То е известно предупреждение да обърнем внимание какво става другаде по света", казва Стоянов.

По-нататък репортажът описва разигралата се драма, в която нападателят убива 24-годишен почетен гвардеец на пост пред националния военен мемориал, след което нахлува в сградата на парламента. Там започва страховита престрелка по коридорите, преди 32-годишният ислямист единак да бъда застрелян на метри пред една от залите, в която заседават канадски депутати.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Е какъв очевидец е тоя кренвирш? Видял как полицията отцепва района. СмЕх ...Между другото на този майка му e табаранчка (Квеберкарка) и работи за правителството. Който не вЕрва, да гугълне Government Electronic Directory Services (GEDS) и да търси Susan Bibeau ;)))BTW, този Кевин го думна в библиотеката, което ИЗОБЩО НЕ НЕ БЛИЗО до заседатената зала, а се намира еднакво далеч от заседателната зала на Сенаторите и тази на депутатие.Стига съм отварял очите - знаете езици, четете. Пийс!
12
2
 
2
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Ислямистите започнаха да ми харесват. Хубаво ще е да се развихрят в Белият дом или пък в нашия парламент!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И този нашият герой вурсчета продавал 30 г., голямо постоянство за един българин
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи като тоя под път и над път. Без образование и никакви квалификации, тръгнал да търси цир-вир-зацията. 30 години продава хот-дог... Хахааха. Чудно ми е дали въобще е научил английски - надали. :)Егати сельото.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямът бил "миролюбива" религия...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До роден след 10-ти1) трудно2) може първо да е бил в щатите 4 години
7
0
 
8
 
! Отговори
роден след 10-ти преди 9 години
Чакайте малко сега...как по-точно се напуска България през 1980 година в посока Канада? и до 2014 са 34 години а не "близо 30". Нещо се разминават фактите в тая статия....
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само, че се информирайте преди да пишете популистки глупости наизуст. Стрелецът не е ислямистки емигрант, ами престъпник конвертит на който вече е бил иззет паспорта, за да не ИЗЛИЗА от Канада. Каква народност е имал не знам. Но веднага да се скача срещу всички мюсулмани и да се пускат пароли срещу бежанци, избягали именно от радикалните, защотото и те не искат да ги подкрепят, ми се струва ужасно необразовано и необмислено.
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има мюсли има проблем, няма мюсли няма проблем. Още Сталин го е казал
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрата мюсла е оня в паницата с млякото.
3
7
 
19
 
! Отговори
Mc Donalds преди 9 години
След преживяното, Стоянов е продавал цял ден само кафяв хот- дог. Да са ни честити сирийските емигранти в БГ. Нали Боко каза, че са ни приятели, колко дюнерджийници имало в БГ.
2
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A какво правят канадските войници в ислямските държави? Въдворяват демокрация?
1
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Канада да умират , проклети да са , те ни грабят Златото..