Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС

Милиардерът предупреждава за експанзионизма на Москва
Обновена: 24 окт 2014 14:16 | 24 окт 2014 09:48, Елка Василева
346
Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

В статия за  New York Review of Books, цитирана от Guardian, Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации. Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък  знаят как най-добре да се справят с него, - пише Сорос. - Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона."

Специално за Guardian американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание. "Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на путин майка му също е еврейка. шаломова. владир шаломов путин
140
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Соросчо, къде си тръгнал да се ребчиш на руската мечка??????
139
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лицето от еврейски произход Дьорд Шорош (непонятно защо обозначено в статията като "филантроп"), като му гледам снимката, май скоро ще гушне босилека. И все ми се струва, че заради делата му на този свят, има резервирана двойна стая в Ада. Със съквартирант Адолф Шикългрубер (познат и като Хитлер), известен със задушевните си (в буквален смисъл) отношения с евреите.
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но моля ви, поне не показвайте лицето на този дядо, ще сънуваме кошмари нощеска!
137
1
 
32
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Много му е мъчно на Сорос, че не може да упражнява подривна дейност в Русия.. 'неправителствените' организации там нещо не вървят.. Путин ги задължи да разкрият кой ги финансира и те се изпариха яко дим!
136
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС и НАТО са империалисти и заграбиха половината от СИВ и СССР след 1989 г.
135
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя има запазено ВИП място в ада !!!
134
4
 
0
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Както всяка тема съдържаща думички като путин и русия, и тази се превърна в магнит за ***.
133
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ СИ ТИ БЕ ЧЕ ЩЕ ОБСЪЖДАШ ЕДИН СВЕТЕЦ КАТО ПУТИН ТИ ЖАЛЪК МУМИФИЦИРАН ПЛЪХ.ТИ СИ ЧАСТ ОТ ТАЯ СВЕТОВНА МАФИЯ ОТ МАСОНИ И ТАЛМУДИСТИ *** БЕЗПОДОБНИ НА КОИТО СКОРО ИДВА ЧАСА НА КОЙТО ЩЕ ЗАСТАНЕТЕ НА ДРЪВНИКА ВИЕ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ ВИ ОТ РОДА НА АСЕН ГЕНОВ, ПРОТЕСТАНТСКА МРЕЖА.ВИЕ ОГРАБВАТЕ НАРОДИТЕ И УБИВАТЕ НЕВИННИ ЗА ДА ПОСТИГНЕТЕ ЦЕЛТА СИ ЗА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО.АДА ТЕ ПЪРВА ВИ ОЧАКВА КАКТО ТУКА НА ЗЕМЯТА ТАКА И ГОРЕ НА НЕБЕСАТА.АЗ ЛИЧНО ТЕБЕ ЗА УДОВОЛСТВИЕ БИХ ТЕ УБИЛ КАТО КУЧЕ КРАСТАВО !ХА
132
13
 
4
 
! Отговори
american преди 9 години
Rusiq e zaplaha za celiq svqt. Nqma nishto po dobro ot zapadnoto upravlenie i kapitalisym. Fakt e che nqkoi hora interpretirat pogreshno ideqta na kapitalisticheskoto upravlenie, no i e fakt che v nai chistata si forma toi dviji progresa na chovechestvoto prez poslednite 6 veka.
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето един типичен голям демократ който е за свобода и братство между народите даже и Путин не му пречи със своята конкуренция. Няма ли да му връчат една нобелова награда като на оня камилар в Белия дом.
130
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя мошеник Сорос не вижда ли, че агресивната американска и на ЕС политика, а не руската докара Украйна до това положение. Престъпната американска политика допринесе за създаване на ислямска държава. *** американци не можаха да се предпазат от 11 септември 2011 г и тръгнали да дават акъл на другите държави. Нали такива като Сорос създадоха алкайда.
129
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее Путин, Орбан и Марин льо Пен!!!
128
2
 
22
 
! Отговори
ввввввввввв преди 9 години
какво ти пречи русия бе ненормалник на ес и пречат *** защото не паботят и изяждат труда на другите
127
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скривай се бе фашист, голямата ти демократична финансова пирамида скоро ще се срине.
126
1
 
29
 
! Отговори
Sopa ! преди 9 години
Еврейските мишки пак искат да мамят ЕС,като сега още в началото на мандата на Юнкер-"Глобалното затопляне".Поредната ционистична лъжа-зависимост-ИЗМАМА към субсид-програми относно и за "екологии".Така се вкарват общности в зависимост ! За соправка: "Зелената енергия".Идея,Ивещиция,Микс,краен потребител.Думичката мошеник произлиза от "личното место-имение"-Моше ! Дрян,Дрен-все тая.
125
2
 
28
 
! Отговори
555 преди 9 години
Ей , печатарчето - марш да печаташ долари , че *** не са обядвали ДНЕС!!!
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде че изтичането на мозъци капитали към *** цености продължава. За сметка на туй кокошките ви са щастливи и имате асфалт който сами не можете да си купите.
123
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е една голяма демокрация управлявана еднолично от един диктатор.
122
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя нема ли вече да ходи в чистилището?