Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС

Милиардерът предупреждава за експанзионизма на Москва
Обновена: 24 окт 2014 14:16 | 24 окт 2014 09:48, Елка Василева
346
Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

В статия за  New York Review of Books, цитирана от Guardian, Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации. Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък  знаят как най-добре да се справят с него, - пише Сорос. - Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона."

Специално за Guardian американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание. "Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
4
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
ПЕТИЦИЯ.Лустрация на ДС агенти и сътрудници
160
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, сороски още ли си жив бе майна?
159
17
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Не случайно българските революционери са писали:От Русия няма втора,тъй коварна на света.
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Щерев до yan преди -Тука в наше село един дърт пияница умря от препиване на селския казан.Имам леки съмнения,че Путин го ликвидира,щото много псуваше комунистите.
157
1
 
16
 
! Отговори
АнтиГлобалист преди 9 години
Когато забраниш на един народ да се защищава, го обричаш на смърт!
156
1
 
11
 
! Отговори
do "666"-& преди 9 години
Това *** "Щерев " да си стои в Тел Авив-свърталището на мосадски мишки.Всичко това,което казва е невярно,понеже и полския самолет бе свален СПЪТНИКОВО,както и други след това, с цел-КОНФЛИКТИ.Ако искаше да се откометира този детайл-успя ! Обаче е всеизвестно какво всъщност е еврейският злокачествен национализъм,познат под псевдонима "Ционизъм"...Следва продължение...
155
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Щерев ,Щерев ако не си яко зомбиран,значи си едно ку-ку.Продължавай в същия дух,показваш ни колко си загубен,ама спокойно ние ти вярваме бе човек,добре че си ти дето ни го казваш и ние ти вярваме,загубеняк смотан.Всички убити по света то той Путин ги е убил,няма съмнение,вярваме ти.
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога яде кюфтетата от офшорките не рева сега реве,и кой му пълнише офшорките,сега олигарсите само дърпат нищо не внасят затуй реве я за уж против тях,а тихо за тях,а а да има вноски като от държавен офшоризъм като екстремални течове при нагнетени ситуации и такива да са на върха на играта,
153
2
 
0
 
! Отговори
Kiro преди 9 години
kakvo se chete mejdu redovete.shte natisnat ruskata mechka po-qko i aputin shte uvisna.znam che mnogo predateli sunarodnici shte plachat i biha mu lapnali h... Jalko.medved prishol-medved ushol(dai boje za vinagi)
152
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Сякаш слушам нашите соросоидчета.Вижда се кой им плаща милиончетата и ги учи какво да говорят.Брошури ли им праща които трябва да заучават наизуст,но точно едно към едно си го цитират по телевизиите и форумите.
151
23
 
3
 
! Отговори
Щерев до yan преди - преди 9 години
Че малко ли изтрепа ***? Зрителите в Добровка,децата в училището в Беслан,матросите в атомната подводница Куркс-к 141,Масовите гробове в изсточна Украйна.Зверствата в Грузия,Чечня,Дегестан и прочие.Пътническия самолет пълен с холандски лекари.Френския петролен бос.Полския президент заедно с 96 делегати.Отрови един Украински президент....малко ли са му престъпленията???
150
1
 
2
 
! Отговори
fsb преди 9 години
изглежда като императора, само качулката му липсва....
149
1
 
10
 
! Отговори
Мандра "Дреново преди 9 години
*** си има идентичните номера,мишките-своите си,а евреите ционизма.Дайте ми поне пример на конфликт,дестабилизация,война и последващите ги икономически кризи,които да не са дело на еврейските маймунидни мишки ? Вижте историята в детайли,сравнете с настоящето за да не сърбате пак "еврейската попара"(поквара),извара-урда.
148
1
 
25
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ЩеревАко Путин изтрепе всички дребни, злобни душички като тебе, ще му направим световен паметник. Но той с *** не се занимава. Целта му са такива *** ***, като този на снимката. А и ти, прочети предните коментари и тогава може да ти светне какво ти е състоянието.
147
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
А бе, Мръсно, Гадно, Икуфяло Старче, остави ни на мира !Когато руски войници са умирали по тези земи, за да ни освободят от турско робство, англо-саксонците са потривали задоволно ръце, когато турци са клали славяни !И тогава и сега сте против славяните !Истината е, че мразите нас, мразите и руснаците !Ама ние сега сме ви маша, за това още не сте ни затрили.
146
5
 
0
 
! Отговори
Joro преди 9 години
kakvo se chete mejdu redovete.shte natisnat ruskata mechka po-qko i aputin shte uvisna.znam che mnogo predateli sunarodnici shte plachat i biha mu lapnali h... Jalko.medved prishol-medved ushol(dai boje za vinagi)
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Takiva kato "Shtrerev",ne gi komenytirayte.
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардер мизантроп!
143
28
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Прав е Сорос.Такива отчаяни и изоставени хора като *** умът им е зает постоянно с ядещите ги от вътре съмнения и комплекси дали е мъж.И всеки ден дребния злодей мисли каква ли пакост да направи за да го забележи света.Такива хора за за в клетка в Московската зоологическа градина.Там вече ще е забавна атракция.
142
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не ти е подвластен на извратените *** цености, ясно дръж си ги за себе си и не ге налагай и на другите терорист мръсен с нещо да си различен от ИД.