Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
6
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ Верваме ти ,айде отивай да ду*аш,че съквартирантите ти ,трябва малко и те компа да използват
122
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Над 40% от икомомиката на Булгария е зависима от руска газ. За отопление почти не се използва газ в Българяи. Газта има много други промишлеми приложение, нищо че невежите си представят само газов котлон.
121
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Засега нити Германците, нито никой в Еврипа няма алтернатива за руската газ. Всичко друго е пропаганда разпространяване от платените клакьори на американците, които искат да изместят Русия от газовия пазар, мо със сигурност газта от Америка няма да е по евтина от руската, а изнудването на американците ще буде много голямо.
120
1
 
10
 
! Отговори
до Митко преди 9 години
"Българите,които се топлят на руски газ са по-малко от 3% от населението."Така е, но това ми напомня за един друг тъжен факт: България е с най-мръсния въздух в ЕС (населени места) (а нашите не са от най-големите)(Не, че има класация, в която да не сме последни де, ама за протокола... )
119
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Режима на Путин е на път да се срине!
118
1
 
4
 
! Отговори
Статия преди 9 години
,,Опасние мисли господина Володина''...которьi заявил-Есть Путина-есть Россия,нет Путина-нет России.
117
16
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
УБЕДЕН СЪМ ,ЧЕ ОСВЕН ГАЗ ОТ БИОМАСА ГЕРМАНЦИТЕ ДО ДЕСЕТ ГОДИНИ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗМИСЛЯТ АПАРАТИ ,КОИТО КАТО ГИ ДОПРЕШ ОТЗАД И КАТО ПРЪДНЕШ ЩЕ СКЛАДИРАТ ГАЗ ! РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ АКО ЗНАЯТ 2+2 ,ГЕРМАНЦИТЕ ЗНАЯТ 200+200 ! руснаците ДА СИ ДЪРЖАТ ГАЗА В русия ,ДА ИМАТ С КАКВО ДА СЕ ТОПЛЯТ ,ЧЕ ЛЮТА ЗИМА СЕ ЗАДАВА !
116
3
 
9
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Българите,които се топлят на руски газ са по-малко от 3% от населението. Изключение е работата на Топлофикация София /и някои други градове/,които имат депозити от по няколко десетки милиона /лева или евро/ във фалиралата банка КТБ. И странно...всички такива общини са под управлението на ГЕРБ.Преди няколко седмици,служебното правителство отпусна 28 милиона лева безлихвен заем на такива общини /София,Сливен,Бургас.../,защото не могат да си ползват парите в КТБ.
115
12
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
Никой не ще Путин.
114
4
 
8
 
! Отговори
до 154 преди 9 години
Глупости."Това е само от полза за руската икономика."Това е само от вреда за руската икономика!"целта на Русия е да създаде собствено конурентно производство на западните потребилски стоки"Няма никакъв шанс да успее, ако можеше, щеше да го е направила отдавна."А долари и евро имат в изобилие"Преди 2 месеца 450 млрд, днес 370 - колко време ще издържи да крепи рублата?"Русия е голям кредитор на САЩ"Русия е кредитор-джудже - икономиката на САЩ е 15 трилона!
113
0
 
7
 
! Отговори
до 160 преди 9 години
Пишат руснаците и цитирам,ама кой да чете.Само от посолството и Позитано-не става.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
левски ццкa срещу кой игрaят
111
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
що бе, нашите извънземни ли са?
110
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние от централата в Ленгли не се интересуваме от вашата природна среда, защото не смятаме да живеем в България, а на кюрдите им е все тая.агент Роси Джанкарло
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 150 Леле че народПредстави си, че гледам неща които не се показват и коментират в България!Слушам изявления на Грузинския Президент, Арменския Президент,гледам по чуждите медии как са се събрали в Брюксел и водят преговори, гледма как е настроен чеченския народ и как чеченския президент се охранява със 150 автомобила и не смее да си покаже носа през прозореца!
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леле, и ко ся. румънците винаги са били по-гяволи от нас.
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее шистовия газ и замърсяването на околната среда! На кой му пука за природата. Помислете какво подписват европолитиците и нашите в това число за ТПТИ. Това е целта - в Европа да има фракинг и добив на шистов газ!
106
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами купувайте си от другаде не умник. Купувайте от Катар, или си разкопайте Добруджа шеврон да ви продава собствената ви газ дори на по високи цени. Намерете си по евтин доставчик щом не ви харесва цената, това е свободен пазар, Русия никой не насилва да купува, и без това сте толкова малък пазар че България е почти без значение.
105
4
 
7
 
! Отговори
ЕХОТО НА МОСКВА преди 9 години
Както пише в сайта на Ехото на Москва-Вчера е приет бюджета на Русия,на първо четене.И то при икономически растеж от 0,3 през тази година на 1,2 през 2015 ,петрол при 100 долара за барел и 37,7 за 1 американски долар.........Явно Путин може всичко....Да се смееш ли,да плачеш ли???????????????????????????????????????
104
1
 
7
 
! Отговори
Момчил преди 9 години
А пък ние продължаваме с експериментите по оплождането на мъжете! Пък у българина газ колкото ти душа сака - сърбаме бобеца и пърдим като предпазен клапан на парен котел!