Москва срещу политически подход на ЕС към "Южен поток"

Без руски газ Европа не може да изкара дълго, заяви Лавров
14 окт 2014 16:15, Елка Василева
68
Москва срещу политически подход на ЕС към "Южен поток"
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия изрази надежда, че ЕС ще се откаже от политически подход при осъществяването на проекта за газопровод "Южен поток", по който има противопоставяне между Москва и Брюксел на фона на украинската криза, предаде Франс прес.

Надяваме се Европейската комисия да се откаже от политическия подход при изграждането на газопровода и да се основава на жизнените интереси на населението и на бизнеса в страните членки на ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с ръководители на компании, членуващи в Асоциацията на европейския бизнес в Москва.

Още по темата

Проектът "Южен поток", който се оценява на 16 милиарда евро, ръководен от руския енергиен гигант Газпром, трябва да доставя от края на 2015 година руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

В началото на октомври бъдещата върховна представителка на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на Еврокомисията Федерика Могерини заяви, че на този етап няма политически условия за продължаване на проекта "Южен поток", с който са свързани европейски компании като италианската Eni и френската EDF.

Европейската комисия заявява, че договорите, подписани от Газпром, нарушават европейските разпоредби за конкуренцията. По тази причина България, през чиято територия трябва да премине "Южен поток", спря работа по проекта, припомня АФП.

Без руски газ Европа не може да изкара дълго, заяви още Лавров на форума. "Всички прекрасно разбират, че без руски газ Европа не може да се справи много дълъг период. Всички, включително отвъд Океана, се опитват да наложат мнението, че трябва да има пренасочване към доставки от САЩ на шистов газ и втечнен газ", каза още Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия няма да прави изключения за отделни европейски компании, подчерта руският външен министър и напомни, че представители на някои европейски компании вече са предложили на Москва да не прилага срещу тях рестриктивни мерки, ако те се откажат да изпълняват санкциите на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснакът сега и дупе ще даде за тоя Южен поток, затова ние трябва да се възползваме от положението и да изтъргуваме на макс трасето за газопровода през БГ!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименREVOLUZIA I KOITO NE E SAGLASEN ZA VECEN SAUZ S RUSIA VAN OT BAKGARIA ZA VECNI VREMENA.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
платете си го и стройте ние зор нямаме.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конкуренциятя е атавизъм,поне най-успешните компании го разбраха и се окрупняват вместо да се унищожават.Дошло е време за планови стратегически инвестиции и за енергетиката за 20г напред във времето това е газът като основа на електификацията.Ленин пак ще излезе прав т.е.електрификация + съветска власт/европейска,все тая/=комунизъм.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 54:има още едно звено между студа и глада,казва се революция.
47
4
 
17
 
! Отговори
доказано преди 9 години
В САЩ се публикуваха данни на учени,чиито изследвания в местата за добив на шистов газ,подпочвените води са отровени с различни химикали от менделеевата таблица,влагани при добива.Това поражда сериозен риск за здравето на хората в тези райони.Така,че въобще не е екологично безопасно добива на шистов газ.
46
3
 
20
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
Богатите ще си купуват скъп газ от всяка точа на планетата , а кво ще правим ние бедните? Студ и глад , глад и студ.
45
5
 
22
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
ЕС е *** на Америка и се води от нейните интереси и не хае за интересите на европейските народи.
44
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политическият подход на Москва към "Южен поток" чиято цел е да заобиколи Украйна и по този начин да я шантажира още по-успешно не функционира. Плоската демагогия на Ловров е отправена към путинафилията.
43
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събирайте си и тръбите и ***
42
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите показват въздействие...кликата в Кремъл изпада в паника.
41
5
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
DO PUTIN I RUSIA ! POLITICITE V BG SA MAFIOTI I TEZI MAFIOTI SA POROBILI NARODA ! SHTE SE NALOGI PAK DA SPASIAVATE BALGARITE ! PLEVNELIEV E MALOUMEN, KAZVA TOVA KOETO SA MU NAREDILI , BLIZNASHKI E DEBELAK I GROZNA MAFIOTSKA SVINQ ! TOVA E !
40
4
 
7
 
! Отговори
Utmapishtim преди 9 години
Abe zashto rusnacite se zanimavat tolkova mnogo s EU Neka sprat tozi gazoprovod, e shte se vurnat parichno malko nazad, no pred tqh e neobqtniq pazar na iztoka. A tezi zatlasteli ,alchni, bezdushni i lumpenizirani taka narecheni evropeici da si tursqt gaz ot Lunata ako iskat,- te (i nie) ne zaslujavat takiva udobstva.
39
21
 
12
 
! Отговори
st преди 9 години
М О Ж Е БЕЗ РУСКА ГАЗ. САМО 30% СТЕ КАТО ДОСТАВЧИК САМО 30%
38
25
 
15
 
! Отговори
NORM преди 9 години
Още няколко месеца санкции,които уж вредят на Европа,и сами ще се откажат.В момента са на лов за баламурници,които да платят проекта.Вярно е,че и у нас ги има.
37
3
 
17
 
! Отговори
25г. преди 9 години
До ШопЪтУспех ти желая :D Затова някои индивиди не стигат до горните нива на властта, да не приебат тотално всеки шанс за + 5лв на държавата. Че имаме алчни гадини за депутати да, ама поне не са толкова зле че ни лишат от възможност която ти идва на краката.
36
6
 
35
 
! Отговори
OK преди 9 години
Лавров има в предвид, че руският газ в краткосрочен план няма алтернатива за Европа. По принцип, ако Европа иска да плаща много повече и да си има проблеми, може да си куаува и внася газ и от Австралия.
35
29
 
19
 
! Отговори
ох преди 9 години
тя самата Русия скоро няма да искара дълго
34
27
 
9
 
! Отговори
ШопЪт преди 9 години
До 25g.Да си го прекарват от където искат, през България ЮП няма да мине, ако трябва лично ще го взривя, ама докато шайката около Путин е на власт, през България ЮП нема да мине
33
31
 
16
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Европа може и без руски газ. Може да си го доставя от цялата планета. Европа вече има 30% от енергията си от възобновяеми източници. Западът никога не е зависил от никого. Обаче целият свят зависи от Запада (ако желае да се развива)!