"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер

"ЕС е по-подготвен за спиране на руския газ от 2009 г."
16 окт 2014 14:00, Елка Василева
72
"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви Йотингер
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът "Южен поток" не е европейски приоритет, заяви на пресконференция  еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той поясни това при представянето на доклада на ЕК, в който се разглеждат възможностите при прекъсването на доставките на руски газ за ЕС през предстоящата зима.

Още по темата

Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източник, допълни еврокомисарят. По неговите думи "Южен поток" може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

Еврокомисарят отчете, че днес ЕС е много по-подготвен за прекъсване на руските газови доставки, отколкото е бил през 2009 година. Йотингер поясни по повод днешния доклад, че ЕК не очаква тази зима доставките на руски газ за ЕС да бъдат прекратени, но не изключва напълно такава възможност. Той отбеляза, че в момента 90 процента от европейските хранилища за газ са запълнени.

По повод руските претенции, затрудняващи или изключващи двупосочното подаване на газ между европейските държави, Йотингер коментира, че руснаците имат различна култура и разбиране за търговските отношения. Ако едно дружество купи газ от Газпром, то би трябвало да прави с горивото каквото пожелае, това е нашето схващане, поясни той. Йотингер отбеляза, че сигурността на газовите доставки ще бъде обсъдена на Европейския съвет следващата седмица.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
объркал се е!искал е да каже:"Южен поток" не е еврейски приоритет!
50
1
 
3
 
! Отговори
Прозорлив преди 9 години
До Още нещоПрав си. Към момента корупцията, посятата от американските енергиини *** е европейски приоритет и си личи. Очевадно е как европейски политици се надпреварват да пренебрегнат интереса на народите си, за да угодят на антихриста от САЩ.
49
0
 
2
 
! Отговори
Chicho Skruch преди 9 години
Ako prodalzhavate da izpolzvate metafori v bukvalnia smisal na dumata,shte se nalozhi da kupuvate cionisticha gaz v tubichki-za zapalki !
48
0
 
3
 
! Отговори
СЕМ преди 9 години
До asПрав си! Дъртият курвон *** пак сее дезинформация.
47
1
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
До Анонимен55, напиши си името, че май до пролетта ще станеш русофил, а не както сега само извратен педофил
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е на маймуни по маймунски , а не по човешки. По човешки Русия им напълни хранилищата и сега -- "НЕ НИ ТРЯБВА", а трябваше още април да врътнат тотално кранчето на маймуните и да отидат на лов за 1 година.Реакцийте щаха да бъдат коренно различни.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
55 ти първо я изпробвай(тръбата отзаде) ТИ зимата ИДЕ :))
44
4
 
4
 
! Отговори
as преди 9 години
това трява да е заглавието,"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект.Изпускаш четири думи и променяш целия контекст.
43
9
 
8
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
ЩЕ ВЗИМ АМЕ ШИСТОВ ГАЗ ОТ УКРАЙНАЗа шистов газ ли е битката в Славянск?Градчето е в центъра на гигантско находище, чиито залежи ще помогнат на Украйна да се избави от газовото иго на Кремъл.Той обаче се намира в самия център на територията на Юзовския проект, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век шистов газ.Кипър може да снабдява България с природен газ.бъдещия коридор север-юг, снабдяващ с природен газ централна Европа през Гърция.Кипър откри едно поле край южния си бряг с предполагаеми залежи между 3.6 и 6 трилиона кубични фута природен газ и ускорява проучванията
42
9
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Що се натягат руснаците да имаме газ.По-добре да си го изнасят в Китай.България е имало преди руския газ и Русия и ще я има и след нея.
41
4
 
12
 
! Отговори
емо преди 9 години
този не е с всичкия си
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е европейски приоритет, защото не е американски !
39
4
 
11
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Istinata e, 4e iskat da nqma Ujen Potok za da sme im na kolene! Izlizane ot ES i za6tita na nacionalnite interesi!
38
8
 
25
 
! Отговори
Още нещо преди 9 години
"Южен поток" не е европейски приоритет, заяви ЙотингерБългария не е европейски приоритет - а това ние си го знаем.Та всеки да се спасява както може!
37
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** популизъм...(На меките китки що па толкова им личи?)
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС е по-подготвен за спиране на руския газ от 2009 г."Я са Путин да направи един "стрес тест" за безгаз readiness :)
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМного ясно си го е казал еврогееца - "ЮП не доставял газ от друг източник" !!!! Не е проблема в ЮП, проблема на Европа е че "не иска" Руски газ, за да може янките да си възстановят поразиите и инвестициите, които направиха за ШИСТОВИЯ газ ( с цената на природата и здравето на хората).... може да струва 100 пъти повече, но да е от друг източник (държава / собственик).---------------Nqma da e samo 100 pyti, po-skoro 1000 po-skyp shte e :)
34
6
 
26
 
! Отговори
Солидарен преди 9 години
Няма какво да им се сърдим на евро...ците. Фашизма като идеология и начин на живот тръгва от еуропата. За тях източна еуропа и Русия са славянски, тоест - хора втора ръка и винаги ще ни мразят и подритват. Няма какво да се лъжем. Още повече, след поражението във втората световна у тях може да вирее само чист реваншизъм. Дай боже сили на Русия да устои на натиска, че и нас да не забрави. Това което плещят нашите двулики политици, не влиза в сметката. Народа ни не е глупав!
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** "Русия изнася огромни количества в Европа и други страни на цена от 10 долара за единица, чиято сегашна цена в САЩ е около 3 долара. Тези сметки привлякоха вниманието на енергийните компании и политиците по целия свят."
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 41 "Фашизмът (италиански: fascismo) е радикална, авторитарна, и националистическа политическа идеология.[1][2][3][4] Фашистите изповядват идеята за еднопартийна държава[5] и вярват, че нациите и расите са в постоянен конфликт, поради което само силните от тях могат да оцелеят, бидейки здрави, витални и чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите.[6] Фашистките правителства забраняват и потискат критиката и опозицията към себе си и към фашисткото движение.[7