Без споразумение за газа на тристранката в Брюксел

Преговорите продължават днес
30 окт 2014 08:23,
14
Без споразумение за газа на тристранката в Брюксел
Снимка: Reuters

На тристранната среща в Брюксел за газа снощи не бе постигнато споразумение. Очаква се преговорите между Украйна и Русия с участието на Европейския съюз да продължат днес, предаде Франс прес, като цитира източник, близък до преговорите.

Главният спор е по въпроса за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може Нафтогаз да изплати част от дълга си към Газпром и да плаща авансово новите поръчки, посочи източникът.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер прави всичко възможно да издейства споразумение, за да гарантира доставките за Европа на руски газ, транзитиращ през Украйна, посочва АФП.

Преговорите са били прекъснати към 4 ч. тази сутрин и вероятно ще бъдат подновени в късния следобед днес.

"Нашата цел е да постигнем временно пакетно споразумение за зимата, което да осигури доставките през Украйна на руски газ, купуван от Европа, до края на март 2015 г.", каза Йотингер преди да започне вчерашната среща.

Потреблението на газ в ЕС е 450 милиарда кубически метра газ годишно, от които вносът е 300 милиарда. Внасяният от ЕС руски газ е 125 милиарда куб. м., от които 75 милиарда куб. м минават през Украйна. Руският газ за Германия - един от най-големите клиенти на Газпром в ЕС, се доставят по газопровода Северен поток, напомня АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
До тайгатаОфициалният представител на Газпром Сергей Куприянов каза, че да се продължават преговорите в тристранен формат е безсмислено. Московската делегация се завърна в Русия.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не искат руския газ (срещу рубли) - да си докарат по-евтин компресиран от америка (срещу брандирана тоалетна хартия)това е свободния пазар: според търсенето - и предлагането!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на мен не ми дават хляб в магазина докато не си платя. А пък ако взема да се дръвча на продавача и с пари няма да ми даде :)
6
0
 
4
 
! Отговори
rambo преди 9 години
щтом запада слага санкции на русия то русия да спре газа за украина и европа.и без това украина не иска да плащта дълговете си за газа от русия който е 5000 000 000 долара.а ние в българия ни омръзна този див капитализъм който доведе българите до просешка тояга.безработица глад и мизерия.европа америка и нато окупираха българия и ние сме белите им роби и им работиме за жълти стотинки а те трупат милиони на наш гръб.да върнем ссср югославия и гдр.да върнем социализма при който всички бяхме равни.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сутринта - парите, вечерта - газ. По Илф и Петров.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3, а Русия вече не дава на версия.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OKRAINA NIAMA DA PLATI NIKOGA NA RUSIA.PREDI 1 MESEZ POLSHA DOSTAVI 10000 TONA VAGLISHTA NA UKRAINA I HOP NIAMAME PARI DA GI PLATIM.OKRAINA TRIABVA DA OSTANE NA STUDENO,ZA DA BADAT NAUCENI DA SI PLASHTAT,TOVA,KOETO KONSUMIRAT.
2
0
 
24
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Няма нищо сложно, който си плаща ще получава газ, който не си плаща няма.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Всеки народ атакуван от либертарианци изпростява за 10-15 години !2014 година демокрацията в колониите е по-малко от колкото по времето на варварите в тъмните векове.