Орбан: Унгария сама ще избира какви да са отношенията й с Русия

"Нашата работа е да определим собствените си интереси и позиции"
20 ное 2014 16:29, Елка Василева
57
Орбан: Унгария сама ще избира какви да са отношенията й с Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан, който според някои в Брюксел и Вашингтон се сближава с Кремъл, заяви, че Унгария не може да бъде принуждавана да избира страна в едно противопоставяне в стила на Студената война, предаде Ройтерс.

Успокоявайки критиците, които твърдят, че Унгария е преминала в орбитата на Русия, Орбан отбеляза, че Унгария е единна с Европейския съюз за териториалната цялост на Украйна, но ще се ръководи от националните си интереси дори и това да притеснява съюзниците й в ЕС и САЩ.

"Нашата работа е да определим собствените си интереси и позиции", каза премиерът на среща в Будапеща на етнически унгарци, живеещи в чужбина.

Още по темата

Смятам, че въпросът на чия страна трябва да бъдем, е от комунистически тип. Въпросът, който трябва да си задаваме, е какви са унгарските интереси, а не на чия страна да сме, добави Орбан. Унгарските геополитически интереси са да се борим за предотвратяване на нова Студена война, изтъкна той.

Будапеща подписа с Русия сделка на стойност 10 милиарда евро за изграждане на ядрена централна в Унгария, ангажира се със строежа на подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток" въпреки несъгласието на Брюксел и престана да доставя на Украйна газ, който й помагаше да избегне руската енергийна блокада.

Според европейски дипломати в Брюксел са разтревожени от курса на Орбан, а САЩ проявиха раздразнението си към управлението му, като забраниха на шестима високопоставени унгарски представители достъп до САЩ заради корупция.

В речта си днес премиерът заяви, че Унгария е против разпадането на Украйна и че суверенитетът й е важен, тъй като Украйна действа като буфер между Унгария и Русия.

Орбан каза, че за Будапеща германската външна политика, която се "втърдява" спрямо Кремъл, представлява отправна точка и ориентир.

Вчера обаче унгарският премиер заяви, че страната му няма да отстъпи пред несъгласието на Запада с "Южен поток". Нашият съюзнически статут в НАТО и ЕС е ясен, но ние трябва да отстояваме икономическите си интереси. Не е в наш интерес в Европа да има събития, които ни лишават от ресурси, подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и ние подписахме за аромна централа , а видяхме какво стана.1 млрд заминаха за да се направи хубав гьол за жабите.сега наред са 3.5 млрд за потопа...
11
3
 
21
 
! Отговори
? преди 9 години
Чудесна идея, Орбан, но как ще го позволи Големият брат? Нали той диктува световната политика и налага своята хегемония над света?
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12.Тоя народ , който е бил за ЕС , защо да няма руска електроцентрала ?Целият им народ вижда , кое е изгодно за тях - евтин ток ! От там и по-евтино вътрешно производство !Унгария е промишлена държава с развито селско стопанство !Което България загуби и не е , и взема заем за бюджета ???
9
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан ще го потърпят още малко и ще го натоварят на Червения експрес за Сибир
8
1
 
19
 
! Отговори
Спас преди 9 години
"и престана да доставя на Украйна газ, който й помагаше да избегне руската енергийна блокада."ХАААААААААААААААА, Блокада??? Плащат и получават, каква блокада????? То и ние искаме така да ни "блокират" и ЕС да плати сметката!:)))))))))) хаааааааааааааааа ДА ИМ ИМАМ ДЕМОКРАТИЧНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ!!!!!!!:)
7
0
 
26
 
! Отговори
кк преди 9 години
Политиката се прави от политици, а националните интереси се защищават от държавници....Когато тези две качества - политик и държавник се срещнат, страната печели....Нашите нещастници не разбраха, че ЕС не е национална цел, а средство за постигане на националните цели, ако ги имаш.В това отношение "сегашна" България е нещастна...Дано "утрешната" роди личности обединители, достойни за национални водачи. Сегашните могат да виреят /не да живеят/ само в условия на конфронтация....
6
37
 
4
 
! Отговори
орбанович преди 9 години
русофилчета, знаете ли как влиза Унгария в ЕС, след референдум, така че сега някакво си политиче руска *** няма как да говори от името на народа си, той се е произнесъл, като на Орбанчо не му харесва да си ходе при Путинчо
5
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгария е една напълно фалирала държава а Будапеща е пълна с клошари и ***
4
2
 
26
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЕТО, ЧЕ НЕЩАТА ЗАПОЧНАХА ДА СИ ИДВАТ НА МЯСТОТО. ЗАПОЧВА ДА ИМ СТАВА ЯСНО КАКВО Е ЕС . СЛЯПО ПОДЧИНЕНИЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НЯКОИ ОТ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС. ДА НО ИМА ДЪРЖАВНИЦИ КОИТО МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ И НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ПАГУБНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЕС. СЛЕД УНГАРИЯ ЩЕ ИМА И ДРУГИ. ВСЪЩНОСТ НЯКОИ ОТ ТЯХ СКОРО НАМЕКНАХА ЗА ТОВА. ЕС Е ОБРЕЧЕН, НО НЕ ИМ СЕ ИСКА ДА ВЯРВАТ, САМО НИЕ СМЕ СЛЯПИ!!!!
3
30
 
4
 
! Отговори
орбанович преди 9 години
платен руски шпионин и национален предател
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Това е народ и управляващи! Колко много имат да учат нашите подмазвачи
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко, че и ние нямаме политик като Орбан.