За година прехванали 400 пъти руски бойни самолети около Европа

Йенс Столтенберг: Тези действия са опасни, оставаме бдителни
41
За година прехванали 400 пъти руски бойни самолети около Европа
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

Самолети на НАТО са прехванали 400 пъти тази година руски бойни самолети във въздушното пространство около Европа, което е увеличение с 50 на сто в сравнение с миналата година, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"В Балтийско, Норвежко и Черно море, във въздушното пространство около НАТО, станахме свидетели на засилена руска военновъздушна активност.

Те не спазват плановете за летене, не включват транспондерите си и не комуникират с цивилния въздушен контрол", каза шефът на НАТО пред американски, германски и естонски военни в обновената и разширена военновъздушна база в Амари, в западна Естония, където някога е имало съветска военна база.

Така полетите създават опасност за търговското въздухоплаване, посочи Столтенберг. "Тези действия са опасни и неоправдани и затова НАТО остава бдителна. Ние сме тук и сме готови да защитаваме всички наши съюзници от всякакви заплахи", каза Столтенберг, след като се срещна с естонския премиер Таави Рийвас.

"Подобни действия не сме виждали от години. Те ни напомнят за подобни военновъздушни действия от времето на Студената война", посочи той.

Повечето такива полети са близо до въздушното пространство на НАТО, с много малък брой нарушения.

Северноатлантическият съюз също засили своето присъствие, като разположи пет пъти повече изтребители по източната си граница от началото на 2014 г., каза Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

С визитата в Естония шефът на НАТО започна днес обиколка в Естония, Латвия и Литва, чиято цел е да успокои страховете на малките държави в НАТО от поведението на Русия в украинския конфликт, отбелязва Франс прес. Той ще бъде довечера в Рига, а утре ще посети Литва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
15
 
! Отговори
edin преди 9 години
Da se razpada tupoto NATO, za da ima mir v Evropa!
29
0
 
15
 
! Отговори
До Столтенберг преди 9 години
"Повечето такива полети са близо до въздушното пространство на НАТО, с много малък брой нарушения." Много ми е интересно НАТО иска да има граница с Русия после руските самолети са летели близо до натовската граница. Ами ще летят къде да ходят то и Русия е в Европа и си има въздушно пространство хората си летят в него не могат да летят на МАРС(все още) А каква е статистиката на полетите на НАТОвслки самолети около въздушното пространство на Русия? А влизането на кораби на НАТО в Ч море?
28
0
 
15
 
! Отговори
БАЙ РИСТУ. преди 9 години
ДА БЕ.***-ПОРЪЧКОВ. ПРИХВАНАЛИ БИЛИ. ЧЕ СВАЛЕТЕ ГИ БЕ. ДА АМА НЕ. Ш У Б Е .И С КАКВО ЗАПЛАШВАТ?. С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ г-н йенсчо. И ЗАПОМНЕТЕ-"МЕЧКИТЕ НЕ ЯДЪТ ПЛЪХОВЕ- ОСОБЕННО НАТОВСКИ." ХАМЕРИКА КЛЯКА. И СКОРО ЩЕ СИ СЕДНЕ НА *** ,А НАШИТЕ НАТОВЦИ НА КАКВО ЩЕ СЕДНАТ- ?. ЗНАЕТЕ ВИЦА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ-"КА ТРЕПЯТ КИТАЙЦИТЕ-АРНО КЕ ГИ ТРЕПЕМ НО,ЗОРО Е КЪДЕ ЧЕ ГИ РОВИМ ГЬОРЕ?" ЧЕ НЕШТА РАБОТА СЪЩАТА. ОНЯ ПАСИТО - ЕЙ ГОЛЯМ ГЕРОЙ БРЕ .КЕ ОТРЕПЕ СИНКАТА РИБА У МОРЕТО ЕЙ. МАШААЛА ....
27
2
 
21
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Какво по-нормално от това ,Руски самолети край Европа!?!?! Та Русия е в Европа ! По - странно е чик го крепят Янките край и в Европа ????
26
3
 
30
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Полети "около Европа" - "около" на Руска авиация в международни води . А полетите на НАТО къде са и колко са защото те също са били "около " Русия. Не можеш да стоиш и да чакаш да те бият и да не се защитаваш за да оцелееш. До НАТО-Това което сам си направиш не може друг да ти го направи. Събудихте от сън руската мечка и тя почна постепенно съглашения да прави за нов военен блок. Защо Ви трябваше сфери на влиание в бърлогата и да правите и да я будите ? Малко ли ви беше Естония Литва, Латвия
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 401 полет ще ви бъде фатален, ако продължавате да бъзикате Русия, нали знаете ?!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато Фактите говорят, а Боговете крещят... не моем са чуйм!
23
1
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
не мога да разбера само защо не се оплакват тия от цивилния въздушен контрол ?... може би защото няма за какво ?
22
2
 
30
 
! Отговори
Рашън Прадакшън преди 9 години
Ей това НАТОвското лицемерие край няма. Той и Хитлер така ядеше рашките, подле взе че им отиде на гости неканен и стана тя каквато стана! ;)))
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E I KAKVO OT TOVA.KAKVO ISKA TOZI GALAK MARTVEZ.PUTIN NE MOGE INE TRIABVA NASTAVLENIATA NA USA I ES DA SLUSHA.RUSIA VSE OSHTE NE E IZPOLZVALA ATOMNITE SI BOMBI.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох какви са новините в САЩ днес.Критикуват Китай , Северна Корея.Този военен съюз на Китай с Русия е като шамар.САЩ се оплакват от сайбър атака ( възможностите да им Изключат Електрическите мощности в САЩ.)Руснаците да не са им изключили всички мощности на Кораба в Черно море от разстояние със самолет !!Голямо оплакване !
19
1
 
30
 
! Отговори
ал кашона преди 9 години
Тоя на снимката май му се е дръпнало говното още от заранта ...хм ще броите до някъде после нито ще броите нищо ще ви има.
18
1
 
32
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
Не се сърдете на Столтенберг! Той само изпълнява поръчката на шефа на света, Обама, да насъсква срещу Русия!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме нещо като напън за раждане на подобие на новина.
16
1
 
33
 
! Отговори
секретар преди 9 години
Столтенберг се мисли за генерал! Той не е никакъв генерал, а е само някакъв си секретар!
15
1
 
38
 
! Отговори
по-спокоен преди 9 години
Винаги се чувствам по-спокоен, когато близо до България има руски бойни самолети, руски бойни кораби и се състои пуск на руски балистични ракети. Защото те осигуряват мира. От края на Втората световна война, руски самолети, кораби и ракети не са бомбардирали никого и не са убивали цивилни. Докато Нато и Сащ се занимават само с разпалване на войни. Нато и Сащ произволно бомбардират, когото си искат и масово убиват мирно население, включително и малки дечица.
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЕТЕЛИ ОКОЛО ЕВРОПА ?????????????????????????АЛОООООО ... !!! Русия е в Европа, няма как да летиш около себе си :)Хубаво учите журналистика, ама отвреме навреме отваряйте карта и четете малко ГЕОГРАФИЯ !10 млн. кв. км. площ е цяла Европа ( континента Европа, а не ЕС да поясня ), от тези 10 млн. , половината - 5 млн. кв. км. е на територията на Русия.Хайде сега със здраве и четете, четете, четете ... преди да пишете глупости.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е нали могат да летят , какъв е проблема ? Ще успокоявате държави , които имат руско население и се разбра след гласуването ...Ама след Черно море си седнахте на задниците ! И сега ви хвана русофобията ..
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доставките на газ продължават, "хвърчилата" на Путин си летят, а Европейският керван си върви !
11
2
 
36
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Голям рев ,голям плач но не е проблема че летят ,а че не разбраха какво стана в Черно море.