Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи

Досегашният бизнес вече е невъзможен, заяви Лавров
22 ное 2014 13:38, Александър Попов
217
Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи
Снимка: Reuters

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа, но "досегашният бизнес вече е невъзможен", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Никой иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заяви Лавров по време на
заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната. Той обаче добави, че отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия.

Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

"Ние искаме равноправно сътрудничество", добави той.

Сергей Лавров изрази увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия. Външният министър посочи, че въпросът за изолация на Русия не заслужава дори да бъде обсъждан. Той припомни, че руската икономика понася щети заради санкциите, но това е за сметка на щетите, които понасят икономиките на страните, които са въвели тези санкции.

"Важното е, че такива действия разрушават системата на международните икономически отношения и принципите, на които тези отношения се крепят", каза Лавров.

Външният министър подчерта, че е необходимо водещите страни в света отново да се договорят за принципите на
международните отношения на основата на взаимозависимостта. Относно санкциите на Запада срещу Русия Лавров изрази мнение, че целта на тези санкции е смяната на режима.

"Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Когато в миналото се приемаха санкции, по времето, когато аз все още работех в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран или за други страни, приемането на санкции ставаше по такъв начин, че те да не носят вреди. Тези санкции бяха само срещу елита и не вредяха в социален аспект и на икономиките. Сега представители на западни страни казват, че трябва да се въведат такива санкции, че те да разрушат икономиката и да породят народни протести. Западът еднозначно показва, че не иска да застави Русия да смени политиката си, а да постигне смяна на режима", посочи Лавров.

Относно Украйна външният министър на Русия каза, че Западът е действал, като е рискувал всичко и се е опитал да надхитри Русия.

"Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината", каза Лавров.

"Отлагането до безкрай на проблемите не се получава. Или ние вървим към партньорство, или прекратяваме отношенията. Уви нашите партньори волю, неволю, избраха втория път. Нашите партньори рискуваха всичко в Украйна, погазиха своите демократически принципи, подкрепиха екстремисти. Или както казват хулиганите, те искаха да ни прецакат, да ни заставят да преглътнем унижението", каза Лавров.

Министърът посочи, че според много анализатори расте несъответствието между амбициите и реалните възможности на САЩ и това несъответствие се дължи на промяната на реалността. Като пример Лавров посочи факта, че седморката на развиващите се пазарни икономики има по-голям БВП, отколкото западната седморка Г7.

Външният министър каза също, че САЩ не искат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН за мандат за операциите срещу групировката Ислямска държава, защото тогава ще трябва да се дефинира какъв статут има сирийския президент Башар Асад.

Лавров разкритикува позицията на американския държавен секретар Джон Кери, който е дал да се разбере, че Асад е фактор, който привлича терористите. Това е напълно извратена логика", каза Лавров.

Той добави, че се създава впечатление, че операцията на САЩ срещу ИД може да служи за прикритие за постигането на по-далечна цел - смяна на режима в Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
28
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
Баси сурата им тоя горил на снимката
40
4
 
17
 
! Отговори
hahahhahhahahahha преди 9 години
До Jorokato satelit na USA imate samo mizeriq,glad,dulgove i nezbroi luji
39
5
 
21
 
! Отговори
Абу ес Сабах преди 9 години
Обявявам световен джихад срещу САЩ!Всички правоверни да смачкат с огън и меч гнусните янки!
38
6
 
25
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 24 Е ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА. КАКВО СТАНА ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА НА РУМЪНИЯ ЗАТЪНАХА СЪЩО КАТО БЪЛГАРИЯ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ КЛАНЯТЕ НА САЩ И ЕС, ВЕЧЕ НЯМА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА. ПО-ДЪЛБОКА СТАВА И НИКАКВА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА. БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА НА ГИБЕЛ. ЧАКАЙТЕ ДЕМОКРАЧИЯТА ДА ВИ ОПРАВИ. САЩ И ЕС МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
37
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин медведев лавров са етнически хазари-юдеи. те са най голямото зло за русия и света
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е, мечката играе според тоягата. стара поговорка.
35
16
 
6
 
! Отговори
Жо преди 9 години
САМИЯТ ЛАВРОВ ПРИЗНАВА, че Русия се управлява чрез "режим". Който иска да живее в държава с "режим" да върви там! Аз вече съм живял в такъв "режим", който наричаха Диктатура на пролетариата. Само че, истинския пролетариат страдаше от тази диктатура. Истинското име на тази диктатура и тогава и сега трябва да се нарича Диктатурата на Кремъл.
34
13
 
1
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Bravo na Ukraincite.Drujte partniorstvoto s USA i EU.kato satelit na Rusiq vi chakat samo mizeriq,glad,dulgove i nezbroi luji za velikata ruska mechka.skoro shte kleknat kaPutin i sie.to sus izmama ne stava samo da se upravlqva.
33
6
 
22
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Чета мненията на пишештите в КОМЕНТАРИТЕ на дир-ничетата, *** или прокопиевчетата, както искате ги наречете и не мога да си отговоря кое през тези 25 години накара много хора да имат робско съзнание и безкритично да приемат, че сета е такъв какъвто ни го представя Холивуд. България през цялата си история не е имала чужди военни бази на своя територия , а сета са дузина на САЩ и НАТО. Ядем храна, без изключение на продуктите от ГМО, не произвеждаме нищо, плащаме на Евросъюза повече от кол
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
umen!
31
4
 
7
 
! Отговори
hahahahahahhaha преди 9 години
До СОросоидВсе пак сме българи ***, нека не изневеряваме на стила си и да се караме постоянно, докато големите ни клатят.***********************************Ами по твоята логика, аз трябва да сьм най-видния бг русофил защото не сьм против русия. Аз сьм за много-полярен свят, защото смятам че такива са моите интереси... Не се виждам конкурентно способен на 4 милиарда китайци и индийци които работят за 30% от моята заплата. Ако няма глобализьм може нещата няма да са толкова зле...
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАТе ще доидат тук уж да ни охраняват, ама знаеш ли кво става после - просто ще си останат за постоянно. Това им е практика и целта им. А кои ще им плаща ако останат - не знам.
29
6
 
0
 
! Отговори
Дай Боже преди 9 години
до 32 - СТРАХЛИВ ОНАНИСТ ...
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дай БожеТо ако тия като теб разчистят "гнидите човекшки", ще останете само дебли дето искат война постоянно и ще се избиете едни други.По принцип нормалните трябва да бъхтем и затваряме такива като вас, дето постоянно искат война, ама в България всичко е объркано.Бандитите и бабаитите командят, щото нали, са мъжкари.Пу да ти *** майката нещастна.
27
3
 
11
 
! Отговори
СОросоид преди 9 години
На мен ми плаща запада да пиша по форумите колко е лоша русия.Сега, за да си заслужа 20$ ще напиша "*** руски ***, ходете си в Русия".Сега очаквам от руските *** във форума да ми отвърнат "Мръсен *** либераст, ходи си в германия при гейовете".Така спорът ще се реши и всичко ще стане по-хубаво.Трябва постоянно, ама постоянно да се дърляме на тема ЕС или Русия.Все пак сме българи ***, нека не изневеряваме на стила си и да се караме постоянно, докато големите ни клатят.
26
12
 
3
 
! Отговори
Дай Боже преди 9 години
по скоро една война ,та да се види кое на къде е ! И без това станаха много гнидите човешки ... тааа да ги поразредим малко ....
25
32
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Не са рухнали мостовете между Европа и Русия !!! Рухва доверието на Европа в способността на това диктаторче на високи токчета да овладее комплекса си за непълноценност !!! Как може един човек, пък бил той и на високи токчета , да диктаторства вечно ??? Русия не е *** , Русия не е лавров !!! Русия е държава, в която живеят хора като нас, които са яхнати от една милиционерска мафия с , качено на кокили олицетворение !!!
24
3
 
19
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
До Сашоа руснаците ако не изнасят енерго ресурси са за никъде, природните богатства не стават за ядене*********************************************************************************По идиотско писание не бех чел наскоро... Абе Сашко, ти за да си приготвиш каквото и да е ядене не използваш ли енергия??? Или колиш свинята и почваш да ядеш а???
23
5
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Божо Айде стига с тия воиничета а ???? Къде са ти доказазтелствата?????????? Като нямаш доказателства си мълчи и оплювай по-други опорни точки А пък ако искаш да видиш лично,отивай се бии в Донбас,да видим след колко дена под обстрел гащите ти ще са целите в жълто-кафяви огромни петна и ще трепериш като *** с растройство
22
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
В Библията е написано какво ще бъде.