Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи

Досегашният бизнес вече е невъзможен, заяви Лавров
22 ное 2014 13:38, Александър Попов
217
Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи
Снимка: Reuters

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа, но "досегашният бизнес вече е невъзможен", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Никой иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заяви Лавров по време на
заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната. Той обаче добави, че отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия.

Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

"Ние искаме равноправно сътрудничество", добави той.

Сергей Лавров изрази увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия. Външният министър посочи, че въпросът за изолация на Русия не заслужава дори да бъде обсъждан. Той припомни, че руската икономика понася щети заради санкциите, но това е за сметка на щетите, които понасят икономиките на страните, които са въвели тези санкции.

"Важното е, че такива действия разрушават системата на международните икономически отношения и принципите, на които тези отношения се крепят", каза Лавров.

Външният министър подчерта, че е необходимо водещите страни в света отново да се договорят за принципите на
международните отношения на основата на взаимозависимостта. Относно санкциите на Запада срещу Русия Лавров изрази мнение, че целта на тези санкции е смяната на режима.

"Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Когато в миналото се приемаха санкции, по времето, когато аз все още работех в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран или за други страни, приемането на санкции ставаше по такъв начин, че те да не носят вреди. Тези санкции бяха само срещу елита и не вредяха в социален аспект и на икономиките. Сега представители на западни страни казват, че трябва да се въведат такива санкции, че те да разрушат икономиката и да породят народни протести. Западът еднозначно показва, че не иска да застави Русия да смени политиката си, а да постигне смяна на режима", посочи Лавров.

Относно Украйна външният министър на Русия каза, че Западът е действал, като е рискувал всичко и се е опитал да надхитри Русия.

"Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината", каза Лавров.

"Отлагането до безкрай на проблемите не се получава. Или ние вървим към партньорство, или прекратяваме отношенията. Уви нашите партньори волю, неволю, избраха втория път. Нашите партньори рискуваха всичко в Украйна, погазиха своите демократически принципи, подкрепиха екстремисти. Или както казват хулиганите, те искаха да ни прецакат, да ни заставят да преглътнем унижението", каза Лавров.

Министърът посочи, че според много анализатори расте несъответствието между амбициите и реалните възможности на САЩ и това несъответствие се дължи на промяната на реалността. Като пример Лавров посочи факта, че седморката на развиващите се пазарни икономики има по-голям БВП, отколкото западната седморка Г7.

Външният министър каза също, че САЩ не искат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН за мандат за операциите срещу групировката Ислямска държава, защото тогава ще трябва да се дефинира какъв статут има сирийския президент Башар Асад.

Лавров разкритикува позицията на американския държавен секретар Джон Кери, който е дал да се разбере, че Асад е фактор, който привлича терористите. Това е напълно извратена логика", каза Лавров.

Той добави, че се създава впечатление, че операцията на САЩ срещу ИД може да служи за прикритие за постигането на по-далечна цел - смяна на режима в Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
32
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Всички диктатори тероризират народите си "в името на народа" !!! *** избива руски войничета в Украйна "в името на народа" !!! ким севернокорейски учи децата да не ядат много "в името на народа" !!! А всъщност са се вкопчили във властта и смятат вечно да тъпчат поданиците си "в името на народа" !!! Ако Русия беше прекрасно място за живеене, нямаше да е нужно да убеждава в това съседите си с танкове !!! ГНУСЕН путлеризъм, ще докара нови злини на Европа !!!
20
21
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До вещицата колкото до външния дълг на Румъния, да гладуваха, да изплатиха го, НО сега имат ПО ГОЛЯМ отколкото при Чаушеску, а руснаците ако не изнасят енерго ресурси са за никъде, природните богатства не стават за ядене, ако не ги продаваш така че не ми ги хвали много тези руснаци защото рублата е загубила около 30 процента от стойността си.
19
39
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
другарю, амет, новият Хитлер се е родил и в момента диктаторства на високи токчета Русия !!!
18
9
 
43
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ САМО ГЛУПОСТИ. НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО,ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА КЛЕКНЕ НА КОЛЕНЕ ПРЕД САЩ И ЕВРОПА. МОЖЕ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ДА СА ГЛАДНИ, НО МНОГО БЪРЗО ЩЕ СИ СТЪПЯТ НА КРАКАТА. КАК БЕШЕ ПРЕЗ 1986 ГОДИНА В РУМЪНИЯ - ПОСТОЯХА ГЛАДНИ, НО ЕДИНСТВЕНИ ТЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ НА 100% ВЪНШИЯ ДЪЛГ. ТАКА,ЧЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ РУСНАЦИТЕ, ТЕ ИМАТ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА, ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ!!!! СКОРО ЩЕ РАЗТУРЯТ И АРМИЯТА НИ И ЩЕ ДОЙДАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ДА НИ ОХРАНЯВАТ, А ЗАПЛАТИТЕ ИМ КАКВИ СА
17
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадни ***, ***!
16
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 16: Bojo qk si! Mnogo tochno i realno si go napisal! No edvali platenite trolove ot Ataka taka mislqt, koeto tqhno mnenie e bez znachka!
15
10
 
49
 
! Отговори
амет преди 9 години
Русия беше безкрайно търпелива към извратената политика на двойните стандарти на запада и америка.Западните политици,украйна,америка и канада узакониха съвременния фашизъм в лицето на бандеровците от техния мегдан.Крайно време беше Русия да скръцне със зъби на болните самодостатъчни западни политици,защото няма да е далеч деня,когато от така наречената западна демокрация ще се роди новия хитлер.
14
44
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да прекрояваш граници самоволно и да анексираш територии само защото народът на една суверенна страна иска друг път на развитие, което си е негово право и в същото време да искаш добри отношения със запада! Русия няма как да спечели това противопоставяне, Путин лъже собствения си народ с пропаганда, но това няма да трае вечно защото руснаците обедняват все повече. Русия може да разчита само на рекет с петрол и газ! Нищо друго не се произвежда в тая изостанала страна.
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rusiq, shtom iska da e partnior s Eurpoa, da manni VIZITE!!! A ne da povtarq greshkite na ***!
12
46
 
16
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Русия само ще спечели от намаляване на цената на горивата и от обезценяването на рублата ! Русия само ще спечели от избиването на украинци и руснаци ! Русия само ще спечели от спирането на интернет ! Русия само ще спечели от изпращането в затвора на предателите на *** ! Русия само ще спечели от охолния живот на дечицата на кремъл ! Русия само ще спечели от премахването на гадните ***, персеиди и всички останали европеиди ! Русия само ще спечели, ако загуби ! ГНУСЕН путлеризъм !!!!!!!!!!
11
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посланикът на Сърбия в Москва Славенко Терзич: "Позицията на Сърбия е такава, че тя не иска да се присъединява към санкциите срещу Руската федерация. Същевременно Сърбия води преговори с ЕС, които, както изглежда, няма да бъдат леки и прости. Сърбия наистина ще трябва постепенно да съгласува позицията си с тази на ЕС по различни международни въпроси".Ще трябва, това е. Коментирайте, господа руски лакеи. Братята сърби май и те искат в Европа, не в Азия.А този на снимка изглежда рядко *** човек.
10
44
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Да живее моста между Европа и САЩ!!! русия е страна от третия свят и трябва да бъде третирана като такава. Да живеят ЕС и САЩ, долу евразийския съюз и русия!!!Да живеят Меркел и Обама, долу лукашенко и путин!!!
9
14
 
57
 
! Отговори
Айдук преди 9 години
Жалко,че ние нямаме министри като Лавров .
8
48
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Лавров що не вземе да си набие в главата, че СССР умря и повече не могат да се правят на императори. Запада не му пука кой ще управлява в Кремъл, но Русия/СССР няма никакво право да казва кой и как ще се развива. Време е това да си го набият в глупавите кремълски глави. Ако не го проумеят, толкова по-зле за тях, още повече ще затънат в собственото си блато.
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Лавров,фразите са:в Украйна правителството извършва геноцид и етническо прочистване-повтарят се истерично до припадък на опонентите.
6
10
 
49
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Статията е поднесена не много добре -ако не се каже под стил "клякане пред американизъма" ширещ се по нашите медии )С една дума - САЩ вече една -две години иска да смени Путин защото не може да го дресира като "Роската и ко" да е послушен на указанията на Вашингтон и реши да действа в Украйна . Искат американците да създат "Майдан" пред Кремъл за свалянето на Путин -но май нещо не се изчислил всичко и Русия е ядрена държава и Путин не е бъзльо кат Янокович -няма накъде да отстъпва .
5
9
 
50
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Ако всички икономически теории и правила се спазваха от САЩ , при това безконтролно печатане на пари от ФЕД и 17,4 трилиона долара дълг ,тази страна трябваше отдавна да е в рецесия и фалит . Спасява я само че долара е приет като международна платежна единица на борсите при търговията с петрол и производните им . Но все някога и този балон ще гръмне.
4
13
 
59
 
! Отговори
Цар и Град преди 9 години
Лавров е честен... Истината боли! Европа се е навела със задни части към САЩ, а ние сме най-отпред... ПреЦедентът ни *** има амбиции!
3
13
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ТРЯБВА ДА СТОИ НА ПЪРВА СТРАНИЦА ПОНЕ НЯКОЛКО ДЕНА ЗА ДА БЪДЕ ОСМИСЛЕНО ОТ ЗОМБИРАНИТЕ *** И НАШЕНСКИТЕ И ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ,ЗАЩОТО В ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НА ЛАВРОВ СЕ СЪДЪРЖА ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА СИТУАЦИЯТА В ЕВРОПА И ПО СВЕТА
2
12
 
47
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
От всичко губи Европа .Русия вече за два сезона пренасочи пазарите си и към Китай за износ нагази петрол и внос нахранителни стоки - месо,зеленчуци и др.от Венецуела,Аржентина,Бразилия ,Индия и др. Въпрос на време е новият икономически блок БРИК да се разрасне , но и да премине частично във военен. Безконтролното печатане на долари от ФЕД трябва да спре, необходима е нова международна платформа /борса / за търговия с петрол ,газ и произ. им продукти при която разплащането да не става с долари.