Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи

Досегашният бизнес вече е невъзможен, заяви Лавров
22 ное 2014 13:38, Александър Попов
217
Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи
Снимка: Reuters

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа, но "досегашният бизнес вече е невъзможен", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Никой иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заяви Лавров по време на
заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната. Той обаче добави, че отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия.

Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

"Ние искаме равноправно сътрудничество", добави той.

Сергей Лавров изрази увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия. Външният министър посочи, че въпросът за изолация на Русия не заслужава дори да бъде обсъждан. Той припомни, че руската икономика понася щети заради санкциите, но това е за сметка на щетите, които понасят икономиките на страните, които са въвели тези санкции.

"Важното е, че такива действия разрушават системата на международните икономически отношения и принципите, на които тези отношения се крепят", каза Лавров.

Външният министър подчерта, че е необходимо водещите страни в света отново да се договорят за принципите на
международните отношения на основата на взаимозависимостта. Относно санкциите на Запада срещу Русия Лавров изрази мнение, че целта на тези санкции е смяната на режима.

"Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Когато в миналото се приемаха санкции, по времето, когато аз все още работех в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран или за други страни, приемането на санкции ставаше по такъв начин, че те да не носят вреди. Тези санкции бяха само срещу елита и не вредяха в социален аспект и на икономиките. Сега представители на западни страни казват, че трябва да се въведат такива санкции, че те да разрушат икономиката и да породят народни протести. Западът еднозначно показва, че не иска да застави Русия да смени политиката си, а да постигне смяна на режима", посочи Лавров.

Относно Украйна външният министър на Русия каза, че Западът е действал, като е рискувал всичко и се е опитал да надхитри Русия.

"Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината", каза Лавров.

"Отлагането до безкрай на проблемите не се получава. Или ние вървим към партньорство, или прекратяваме отношенията. Уви нашите партньори волю, неволю, избраха втория път. Нашите партньори рискуваха всичко в Украйна, погазиха своите демократически принципи, подкрепиха екстремисти. Или както казват хулиганите, те искаха да ни прецакат, да ни заставят да преглътнем унижението", каза Лавров.

Министърът посочи, че според много анализатори расте несъответствието между амбициите и реалните възможности на САЩ и това несъответствие се дължи на промяната на реалността. Като пример Лавров посочи факта, че седморката на развиващите се пазарни икономики има по-голям БВП, отколкото западната седморка Г7.

Външният министър каза също, че САЩ не искат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН за мандат за операциите срещу групировката Ислямска държава, защото тогава ще трябва да се дефинира какъв статут има сирийския президент Башар Асад.

Лавров разкритикува позицията на американския държавен секретар Джон Кери, който е дал да се разбере, че Асад е фактор, който привлича терористите. Това е напълно извратена логика", каза Лавров.

Той добави, че се създава впечатление, че операцията на САЩ срещу ИД може да служи за прикритие за постигането на по-далечна цел - смяна на режима в Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Не съм нито политик,нито политолог,но предчусвието ми е ,че ще се случи и то в недалечно време нещо много лошо между Русия и НАТО,заради Украйна.И ние пак ще се окажем откъм губещата страна.Искам да съм лош пророк!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 66Сравнението ти е неуместно!!!! То и САЩ е била много по дълго време ***, отколкото ........никаква, ама индианците са в резервати!!! А България си е е била по-дълго време България, отколкото Османска!!!!!!!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоМного "Ако" бе Божо.От много "Ако" някой може да се оака, ама май няма да е Путин.
58
3
 
9
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Наблюдавайте хода на рублата в следващите 2 години! След първоначалната обезценка тази година, ще предстоят много интересни събития за в бъдеще! В края на 2015 ще се видят първите резултати... И най-вече, руснакът е свикнал на екстремални условия-особено ако вижда врага... Няма да се стигне до гражданска война и безредици както се надява запада! Тази подривна методика не върви в Русия...Там кранйата цел е водеща... И мисля, че ще бъде постигната...
57
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Somebody"На всичкото отгоре до 1-2 години руската икономика ще живне яко, защото ще се засили местното производство" - голям смях !Руснаците дори собствения си газ и петрол не могат сами да добиват без чужди технологии.
56
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До Mr.STARBUCKSАз също се чудя защо са те изтрили??? Може би щеше да продължиш да коментираш и снимката на Попръцнуйко???? Щеше да анализираш как е напуснала майчиното тяло и дали това не е предизвикало жестоки болки и депресия????? Защо главата му е досущ като скоростната кутия на Ландровер стария модел???? Велик анализатор си, а те те трият..........:((((((((((((((((((((((
55
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 9 години
Русия знае , че е сама и трябва да разчита предимно на себе си и затова поддържа една от най- силните армии в света, защото към нея винаги е имало отправени алчни погледи.
54
3
 
15
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
С тези санкции запада ще направи Русия още по силна в средносрочен план, защото те ще се явят протекционистични за местното руско производство и руски стоки! Нишите на пазара отворени от западните стоки и услуги ще се запълнят много скоро от руски икономически структури, а това ще вдигне рязко БВП! Давам 1 година за съживяване на руското селско стопанство и не повече от 3 години всичко останало! Русия почти дава пари за суровини, ресурси и енергия! Това да не се забравя!
53
5
 
20
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Лавров е изключително зрял и мъдър политик, когато говори нещо всички трябва добре да го слушат и да четат и между редовете! "Войната" е икономическа, размахването на ракети е само за сплашване. А комбинацията Русия и Китай е много силна. Всички технологии са в Азия, ресурсите са в Китай и Русия, не виждам как запада ще накриви шапката на Русия в дългосрочен план! На всичкото отгоре до 1-2 години руската икономика ще живне яко, защото ще се засили местното производство.
52
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До Mr.STARBUCKSТърсят снимка когато е с дъвка в уста, но не могат да намерят??????:)))) Не четеш ли под нея??? Всичките им фотоси са от Ройтерс, други ......................... НЕ СЕ ДОПУСКАТ!:)))))))
51
5
 
24
 
! Отговори
тя преди 9 години
Лавров е голям дипломат и щатите са му ясни като детска игра.
50
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове, Европейската икономика може да е в криза, но това е защото се сменя модела. Индустриалната революция се заменя технологична! А Европа е водеща в технологиите и образованието заедно със САЩ. Няма нито една руска компания в топ 100 на Света освен Газпром. Но след 20-30 години Европа ще има екологични алтерниви на газта и петрола. Ако не е нефта и газта ще измрът от студ и глад руснаците с такива управляващи!
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божо 53И на мен ми се иска вместо Путин да е Зюганов на президентския пост в Русия, но там има демокрация и си го искат! Ако беше Зюганов, сега нямаше да коментираме темата Украйна, а може би Аляска, Тексас и т. н.!!!!!!!:)))))))))
48
12
 
3
 
! Отговори
Svet преди 9 години
rusofil=nacionalen predatel
47
33
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Да живее, обаче *** я тласка към пропаст !!! Утре Китайските другари като поискат Сибир, как ще ги обориш, другарю ??? Ако японците поискат обратно Курилските острови и влязат със жълти човечета , как ще реагираш, другарю ??? Ако утре някой влезе в двора ти и те изгони, защото е с девети дан по карате и ще те набие, как ще реагираш, другарю ???? *** НЕ ОБИЧА РУСИЯ !!!! *** обича ВЛАСТТА, защото го отдалечава от комплеска за малоценност !!! путлеристите са като него!
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах в Ютуба научно-документални филми за американските военни бази на испански и познаите...където отидат зарад някои военен конфликт - там си остават или.... уж се оттеглят, ама с години си поддържат някакъв си контингент...
45
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво партьорство със САЩ и ЕС бълнуваш бе, ЕС им биха дузпата и казаха, че до 2020 дори и да не помислят за влизане в ЕС, дори споразумението за асицииране се отложи, а за същото отлагане свалиха предишния президен. А САЩ откакто похарчиха 5те милиарда за да оргианизират преврата, от тогава и цент не са похарчили да помогнат на украинците за тежката икономическа ситуация. Тази държава Украйна скоро няма да съществува, и то по вина на САЩ и ЕС.
44
4
 
22
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕкото получаваме, изпълняваме безпрекословно всяка разпореждане на чиновниците от ЕС, според международни проучвания сме най-неграмотната, най-болната, най-застаряващата нация! Какви са тези преклонения пред САЩ и Европа? Каква Русия непрекъснато е в медийте и постерите! Тя ли ни докара до просешка тояга? Освен газта, ядреното гориво и продуктите на Лукойл-Бургас да сте видели на българския пазар друго от Русия! Картофи от Франция, ябълки и зеле от Полша, изрезки от месни продукти!
43
23
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Няма да има никакви нови основи да не говориме за мостове. Вие сте приключени.
42
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
анатема за хазарско юдейската кремълска банда