Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна

Заради него украинците развили националното си самосъзнание
Обновена: 28 ное 2014 09:39 | 28 ное 2014 09:38,
97
Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна
Снимка: Архив Reuters

Преди осем години, на 28 ноември 2006 г., украинският парламент официално призна глада от 1931-33 г., заради който загиват между 5 и 7 милиона съветски граждани по времето на Сталин, за геноцид, пише историкът Стивън Коткин в статия за в. "Ню Йорк таймс".

Миналата събота президентът Петро Порошенко, в компанията на съпругата си и няколко длъжностни лица, положи буркан с житни семена близо до река Днепър в Киев, за да отбележи годишнината.

Управлението на Сталин с право е свързвано с двата най-ужасяващи епизода в историята на Украйна: глада и масовите екзекуции на украински интелектуалци и политически фигури от 1937-39 година. И двете трагедии се споменават постоянно, откакто руският президент Владимир Путин си прибра Крим и изпрати войски в Източна Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Но има един недооценен аспект в тази заплетена история: управлението на Сталин става свидетел на формирането на силно украинско национално самосъзнание. Да, той бе кървав тиранин, но стана същевременно и баща на Украйна.

Руската анексия на Крим направи Украйна дори още по-украинска в етнически аспект и допринесе за това да бъде избрано първото проевропейско парламентарно мнозинство в Киев.

Владимир Путин не може просто да погълне Украйна - тя вече не е "Новорусия". И за разлика от Сталин - всъщност именно заради Сталин - Путин не може да вкара Украйна обратно в нов "евразийски" съюз с Русия. Украинците не питаят топли чувства за Сталиновата диктатура, но борбата им за държавност се дължи до голяма степен на неговото наследство, отбелязва Коткин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До К-2------Сталин е една *** ***,дошла на власт благодарение на това,чекомунягите избиват интелигентните хора в Русия и на власт идва утайката на обществото.Няма никакви заслуги за победата във войната,дори напротив-параноята му го кара да избие целия команден състав на Червената армия и затова Хитлер за два месеца стигна до Москва.
67
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До Просто истинатаВойната е между Съветска Русия и Украйна. След окупацията на Украйна и ликвидирането на УНР(декември 1921г), е създаден през 1922 СССР. Сега схвана ли?
66
0
 
4
 
! Отговори
пенко преди 9 години
И Василия *** ни е сплотил - "вие какво си мислите"!
65
0
 
4
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До юбералес-81Я пак ...за тази от 1922г.Съветско - украинската ...*** много си ***, пич ... *** , то тъпите ЦРУ *** сте навсякъде, ще ти обясня,защо такава война е нямало и принципно не е могло да има ... драги, неграмотнико в 1922г. се създава СССР, като учредители на СССР са Руската Съветска Федеративна Соц. Република , Украинската Съветска Соц. Реп., Белоруската и Закавказката Реп...сега схващаш ли , защо няма как да е имало война между СССР и Украйна , която е учредител и член на СССР.
64
0
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Стиване, що за глупости си написал? Напиши нещо за Македония, Тракия........ И ние сме отделни нации:)))))))))))))))))) На простотиите могат да ти повярват само там в хамерика и някои млади *** в България! Например тези които са преписали и изтапосали твоите мъдрости тук!!!:))))))
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Баба Ванга е казала Америка ке се разпадне когато начело и застане черен човек!"Мисля, че си в грешка, казала е че ПОСЛЕДНИЯ президент на САЩ ще е черен, но изобщо не е намеквала, че това ще бъде първия черен президент, а и обонго според мен дори не се квалифицира за черен...
62
5
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До neni4aАбсолютно погрешно е да се сравняват македонците с украинци. Македонците бяха част от българската народност до средата на 20 век, докато украинците никога не са били част от московците (след 1721г.- россианите). Македонците никога не са воювали с българите, докато тук имаме руско-московски войни (1169г., 1658-9, 1667г., 1709г.) и по-късно Съветско- украинска 1922г. Голодомор от 1933г.
61
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Aвторът на статията е прав до толкова,че всяко действие поражда противодействие. Иначе украинското национално самосъзнание не се появява по-късно от националните идеи на народите на половин Европа включително и българските. Четейки Шевченко от 1830г. все едно четеш Ботев от 1870г. Само ето Ботев е заменил поляците и москалите с турци.
60
3
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 76 Те украинците станаха бетер и от македонците Сега има да ядат Западни пи*ки,ще има да им гълтат сока ,десетилетия наред,докато не е останал и 1 украинец Украйна е тръгнала с бесни темпове да настига Ангола ,СОмалия
59
4
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 9 години
Обективно погледнато е много интересно как първата петилетка и насилственото колективизиране предшестват въпросната "суша".Също така е изключително интересно как, в условия на масов глад, бате ти сталин е изнасял храна в размер на стотици хиляди тонове годишно.Най-обективно погледнато, си пълна *** и ***. Пожелавам ти да преживееш ужасни мъки и страдания, а след години да чуеш някой тарикат като теб да твърди, че преживяното от теб е лъжа и пропаганда.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Ванга е казала Америка ке се разпадне когато начело и застане черен човек!
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо самосъзнание, по пътя са да станат същия огромен майтап като "македонците"...
56
3
 
15
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
Отново се тиражира една подла ,гнусна ,неолиберална-фашистка лъжа! Голодомора е не само в Украйна но и по цяла Русия в резултат на 2 години подред суша .Тогава в България е организирана кампания по събиране на помощи .Сталин предлага да се похарчи целият златен резерв на СССР за внос на храни и о..чудо-всички западни банки отказват да приемат разплащане в злато!!! Целта е глада да предизвика недоволство и сваляне на болшевиките ...
55
4
 
25
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До всички, които пишат за глада в Украйна-1931-1933година исторически е доказано, че причината за него са дядовците и чичовците на ей тези синковци,които сега отново от запад наскочиха срещу Русия- тогава през 1917- се наричаха АНТАНТА- а сега се наричат МАЙДАНЦИ. Да се знае- най-големият геноцид срещу човечеството е извършен в АМЕРИКА,когато дядовците на днешните американци,начело с първите си президенти избиха над 40 милиона ИНДИАНЦИ, от които днес живеят само 6000 и то в резервати.Плачете за
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОТЕТО НЕ Е НАЯСНО С ИСТОРИЯТА. ДЕ ЮРЕ ТУРЦИЯ ИМА ПО-ГОЛЕМИ ПРАВА НАД КРИМ НО НЕ И УКРАИНА. ЕКАТЕРИНА И ТУРЦИЯ ВЗИМАТ КРИМ ОТ ТАТАРСКИЯТ ХАН.ТУРЦИЯ ПОСЛЕ СЕ ОТКАЗВА В ПОЛЗА НА РУСИЯ НО С УСЛОВИЕ И ПАРАФ-ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА- РУСИЯ ДА НЕ ПРЕОТСТЪПВА КРИМ НА ТРЕТА ДЪРЖАВА. 92 г УКРАИНА СЕ ОБОСОБЯВА КАТО ДЪРЖАВА САМОСТОЯТЕЛНА И СЪС СОБСТВ.ГРАНИЦИ.ДЕ ЮРЕ ТЯ ВЕЧЕ НЕ Е СОБСТВ.НА КРИМ. ПРЕТЕНЦИИ МОХЕЛА И ТУРЦИЯ ДА ПРЕДОСТАВИ ПО ДОГОВОРА И ДА СИ ГО ПРИБЕРЕ-100%. ЗАТОВА И РЕФЕРЕНДУМ ОТ РУС НАСЕЛЕНИЕ ЗА РУСИ
53
4
 
7
 
! Отговори
52 преди 9 години
те,глупаците и СССР и варшавския договор си мислеха че са вечни
52
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Историята показва, че Украинците се обособяват въпреки геноцида на "баща" им Сталин и на "баба" им Путина.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
69 не знам дали е възможно вярно ЕС е политически съюз но след като не се прие Лисабонския договор май е далеч още от Конфедерация че и обща територия да притежава .Някой ден и това ще стане но трябва да му дойде времетоОдисей 1
50
0
 
3
 
! Отговори
, преди 9 години
До Анонимен ОдисейПод юрисдикцията на ЕС нито на Полша нито на Литва - по давност би трябвало Германия да се намеси - заради това - под егидата на ЕС.
49
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А за да не останат назад в раболепието, българските комунисти насила превърнаха сънародниците си от пиринско в "македонска" нация